Jump to content

robi123

Korisnik
  • Broj objava

    45
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je robi123 objavio

  1. Poštovani, nadam se da mi možete odgovoriti na ovo pitanje. Danas sam imao ostavinsku raspravu sa svojim bratom. Oporukom nekretnina ostaje meni, međutim brat traži nužni dio i usput je spomenuo da će i tražiti poništenje ili što već oporuke. Ukratko sve ide na sud. Da li ima itko saznanja koliko će se morati čekati dok se sud ne oglasi i dobijem poziv na ročište? Naime sada sam primoran plaćati podstanarstvo, režije kao podstanar, režije od stana koji mi je darovan oporukom a ne mogu se useliti u njega i još razliku u cijeni smještaja mojega oca u domu. Brat ne želi apsolutno u ničemu sudjelovati a ja financijski ne mogu tako dugo. Ne znam da li uopće ima pravo na nužni dio ako je sa majkom već napravio "ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za života."

    Hvala ako netko nešto zna o ovome

     

  2. Dobar dan, evo nakon dosta vremena imam jedan pravni upit. Nadam se da mi možete pomoći. moj brat i majka 2007 godine napravili su ugovor o raspodjeli imovine za života. Tim ugovorom stan su roditelji prepustili mojem bratu a oni njima darovnim ugovorom dao svoj stan. Majka je napravila u poruku kojim taj stan koje se sada nalazi ostavlja meni. Kolika prava ima moj brat na taj stan koji je dao majci darovnim ugovor on nakon njezine smrti. samo da napomenem da je taj stan sada u vlasništvu moje majke i moj brat se nigdje ne spominje. Da li on ima pravo na nužni dio ili ne? Nije mi previše jasno zbog tog ugovora koji su oni napravili prije.

    Unaprijed vam zahvaljujem na odgovoru.

  3. Dobar dan,

    jedno kratko pitanje ako može pomoć. Na ovu temu je već odgovarano ali Vas molim ako je moguće mi malo razjasniti. 

    Pokrenuo bi sporazumni razvod braka a u braku imam samo jedno i to sada punoljetno dijete.

    Kako otprilike treba taj prijedlog sporazumnog prekida braka mora izgledati? Trebam li navoditi dijete ako je ono sada punoljetno?

    Znam da treba biljezi i vjenčani list i izvod iz matice vjenčanih. Mora li ta dokumentacija biti originalna ili može sa e-građanin?

     

    Znam da sam postavio dosta pitanja, ali unaprijed Vam zahvljajujem na odgovoru

     

    LP

  4. Ispričavam se na neadekvatnim informacijama. Da kolega je bio zaposlenik navedene firme i to kao voditelj jednog od odjela. Znači dovoljan je bio interni akt i nebitno je što je na Trgovačkom sudu to upisano par mjeseci kasnije? 

    Hvala na odgovoru

  5. Dobar dan,

    jedno jako kratko pitanje. Imam dokument kojeg je kao direktor firme potpisala osoba 4 mjeseca prije nego je ta ista osoba upisana u Trgovačkom sudu kao direktor firme. Da li to ima veze ili je taj dokument valjan bez obzira što je tek par mjeseci kasnije upisana kao direktor?

     

    Zahvaljujem na odgovoru

  6. Dakle upravo odlazim iz gruntovnice i moram priznati da je službenik bio još zbunjeniji od mene i da među silnim papirima nije vidio razlog zašto je odbijeno opravdanje zabilježbe o predbilježbi vlasništva. Svi su traženi podaci bili tu ali je odbijeno. Savjet koji sam dobio je bio "pokušajte ponovo predati zahtjev sada kada više na nekretnini nema založnog prava". Uglavnom pokušaj pa ako prođe, prođe. Na moje pitanje o tabularnoj izjavi nije znao odgovor, a na pitanje koga se konkretno može pitati u čemu je problem i što se mora dalje poduzeti rekao je da se nema koga na žalost pitati osim njih službenika.  Dakle sada mi je još manje jasno nego prije

  7. Dobar dan,

    trebam pomoć oko izgleda, tj primjera tabularne izjave. Prema rješenju koje sam stavio u privitku treba mi samo okvirna pomoć, uzorak po kojem bi sastavio tabularnu izjavu. Malo sam nesiguran oko toga kako bi tabularna izjava trebala izgledati budući da je riječ o darovnom ugovoru i rješenju suda.

     

    Hvala lijepa i unaprijed zahvaljujem

     

    Robert 

    staro rješenje0001.jpg

  8. druga je da zamolite založnog vjerovnika koji je izdao brisovno očitovanje da vam iziđe u susret i podnese prijedlog za brisanje tereta, e tu je problem što je založni vjerovnik bio Grad Zagreb a samo da dođem do osobe koja mi može dati brisovno očitovanje trebalo mi je 4 mjeseca zvanja, hodanja i sličnih stvari

  9. Dobar dan,

    Ovu temu sam već imao ali sada došlo do nekih novih situacija pa je moram ponovno potegnuti.

    Ovim putem želim postaviti par pitanja na koja se nadam da mogu dobiti odgovore ili da me možete uputiti za dalje.

    Dakle riječ je o tome da su moji roditelji i moj brat zamjenili stanove 2007 godine. Ja nisam bio baš upleten u sve to pa su mi neke stvari do nedavno bile i nepoznate.

    Uglavnom moj brat je isti trenutak napravio dokument „raspodjela imovine za života“ kojim je stan roditelja odmah prebacio na sebe. Moji roditelji (koji su sada već u 80-tim godinama) su od brata dobili darovni ugovor kojim je on njima darovao svoj stan.

    Međutim moji roditelji do 2016 godine nisu uopće odnijeli taj darovni ugovor u gruntovnicu u Zagrebu kako bi se upisali kao vlasnici.

    E tu je sada na stao prvi problem...na nekretnini je bilo založno pravo u korist kreditora..

    Jedan od članaka na ugovoru o darovanju je glasio ovako:

    „..Darovatelj ovlašćuje obdarenika da temeljem ovoga Ugovora, nakon ishođenja brisovnog očitovanja iz članka 2. ovoga Ugovora bez ikakvoga daljnjeg pitanja ili odobrenja izvrši prijenos vlasništva u zemljišnim knjigama, odnsno katastru, nekretnine kako je navedeno u točki 1. Ovoga Ugovora, s imena i vlasnosti darovatelja na ime i u vlasnost obdarenika...“

    Moji roditelji kada su to nosili na upis vlasništva nisu obračali pažnju (iskreno, mislim da to nisu niti razumijeli) te nakon nekoga vremena došla odluka suda:

    „... da oni imaju predbilježbu prava vlasništva na navedenu nekretninu i napomena predlagatelju (mojim roditeljima) da se predbilježba može opravdati podnošenjem novoga prijedloga za upis zabilježbe opravdanja predbilježbe uz koji je potrebni priložiti ispravu kojom se otklanja nedostatak radi kojeg nijebila dopuštena uknjižba, a koja potvrda bi bila podobna na zemljišno knjižni upis....“

    Problem je nastao što se moj brat izuzetno naljutio i prekinuo sve kontakte sa cijelom rodbinom kada je zaprimio ovu odluku suda (nitko ne razumije zašto...) i sada bez obzira što već postoji ta brisovnica on je i nakon 3 mjeseca nije još predao na grunotvnicu niti ikako pokazuje ikakav interes da se odradi to sa njegove strane.

    Postoji li ikakva mogućnost da se to odradi bez njega? Mi smo dobili ovjerenu kopije brisovnice. Ukoliko je to nemoguće možete li mi pomoći pa da mi date neki kontakt besplatne pravne pomoći za moje roditelje koji su u penziji i nemogu si priuštiti plaćanje odvjetnika.

  10. Ispričavam se na dosadašnjem izbivanju, toliko se problema nagomilalo da jednostavno nisam uspio do sada odgovoriti na Vaše pitanje. Vrlo jednostavno, bio sam sa tri osobe u zatvorenoj sobi gdje su me bivši, sadašnji direktor i odvjetnik maltretirali 4 sata dok nisam potpisao dopuštenje da mi se upišu na nekretninu.

  11. Zahvaljujem se na odgovoru i odmah da se ispričam zbog nejasnoće. Pod istekom sam mislio da saznam kada je zadnja rata toga zajma jer se tada moji roditelji mogu upisati kao vlasnici.

    Znači u računovodstvu grada Zagreba. Nadam se da će biti spremni dati odgovor jer ja nisam niti jedna od navedenih strana samo imam punomoć od roditelja.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija