Jump to content

Prava osoba s invaliditetom !!!!????


anonimno

Preporučene objave

Može li 100% invalid, koja nije invalid domovinskog rata, tražiti naknadu štete od Ministarstva financija RH zbog plaćenog PDV-a jer je diskriminirana u odnosu na HRVI-e ? Može li se pozvati na Zakon o potvrđivanju protokola br. 12 uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda - OPĆA ZABRANA DISKRIMINACIJE

 

1. Uživa­nje svih prava određenih zakonom osigurat će se bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi kao što je spol, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo miš­lje­nje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, pripadnost nacionalnoj ma­njini, imovina, rođe­nje ili drugi status.

2. Nitko ne smije biti diskriminiran od strane javnih tijela na bilo kojoj osnovi kako je navedeno u stavku 1.

Točnije znam da može podnijeti tužbu no ima li ikakve šanse za uspjeh ??? Please !!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

_________________________________________________

Može li 100% invalid, koja nije invalid domovinskog rata, tražiti naknadu štete od Ministarstva financija RH zbog plaćenog PDV-a jer je diskriminirana u odnosu na HRVI-e ?

_________________________________________________

 

A 1991-1992. kada je trebalo svoju g_zicu izložiti neprijateljskoj vatri dali su i onda invalidi bili diskriminirani u odnosu na HRVI-e. Sada svima smetaju HRVI. Sada smetamo, a 1991. godine dokdu nama olovo i granate zujali oko glave, crijepovi, granje i prašina (a spaljen miris ljudskog mesa i izginulih prijatelja i neprijatelja na sve strane) na prvoj liniji gdje su nam se bubrezi i kosti posmrzavali u rovovima i nismo se imali niti gdje okupati (to zaboravljamo). Čast invalidima rada i ostalima ali HRVI i branitelji su ovu državu na krvav način obranili i omogućili i invalidima koji dobivaju invalidninu i mirovinu koja je nešto manja od HRVI . Toliko o diskriminaciji.

Sramota. Samo se prisjetite 1991. (Vukovara,Osijeka.......) Tko je i čime branio ovu kakvu takvu državu. Ne mogu, a da burno ne reagiram na ovo pitanje.

 

:bonk: :bonk: :bonk: :bonk: :bonk: :bonk: :thumbsdown: :thumbsdown: :thumbsdown: :thumbsdown: :thumbsdown: A 1991. :trk: u Harkanj.

 

HRVATSKI SABOR

Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim

ODLUKU

O PROGLAŠENJU ZAKONA O POTVRĐIVANJU PROTOKOLA br. 12 UZ KONVENCIJU ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA I TEMELJNIH SLOBODA

 

Proglašavam Zakon o potvrđivanju Protokola br. 12 uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, koji je donio Hrvatski sabor na sjednici 7. studenoga 2002.

 

Broj: 01-081-02-3529/2

Zagreb, 11. studenoga 2002.

 

Predsjednik

Republike Hrvatske

Stjepan Mesić, v. r.

 

ZAKON

 

O POTVRĐIVANJU PROTOKOLA br. 12 UZ KONVENCIJU ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA I TEMELJNIH SLOBODA

 

Članak 1.

 

Potvrđuje se Protokol br. 12 uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, usvojen 4. studenoga 2000. u Rimu, a kojeg je Republika Hrvatska potpisala 6. ožujka 2002. u Strasbourgu, u izvorniku na engleskom i francuskom jeziku.

 

Članak 2.

 

Tekst Protokola iz članka 1. ovoga Zakona u prijevodu na hrvatski jezik glasi:

 

PROTOKOL BR. 12 UZ KONVENCIJU

ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA I TEMELJNIH SLOBODA

 

Države članice Vijeća Europe potpisnice ove Konvencije,

 

Uzimajući u obzir temeljna načela prema kojima su sve osobe jednake pred zakonom i imaju pravo na jednaku pravnu zaštitu;

 

Odlučne poduzeti daljnje korake za promicanje jednakosti svih osoba kroz kolektivno jačanje opće zabrane diskriminacije putem Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda potpisane u Rimu 4. studenog 1950. (u daljnjem tekstu »Konvencija«);

 

Ponovno potvrđujući da načelo nediskriminacije ne sprječava države stranke da poduzmu mjere za promicanje potpune i učinkovite jednakosti, pod uvjetom da postoji objektivno i razumno opravdanje za te mjere,

 

Sporazumjele su se kako slijedi:

 

Članak 1.

 

OPĆA ZABRANA DISKRIMINACIJE

 

1. Uživanje svih prava određenih zakonom osigurat će se bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi kao što je spol, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, pripadnost nacionalnoj manjini, imovina, rođenje ili drugi status.

 

2. Nitko ne smije biti diskriminiran od strane javnih tijela na bilo kojoj osnovi kako je navedeno u stavku 1.

 

Članak 2.

 

TERITORIJALNA PRIMJENA

 

1. Svaka država može, u trenutku potpisivanja ili polaganja svoje isprave o ratifikaciji, prihvatu ili odobrenju, odrediti teritorij ili teritorije na koje će se ovaj Protokol primjenjivati.

 

2. Svaka država može naknadno, izjavom upućenom glavnom tajniku Vijeća Europe, proširiti primjenu ovoga Protokola na bilo koji drugi teritorij naveden u izjavi. U odnosu na takav teritorij, Protokol stupa na snagu prvoga dana mjeseca koji slijedi nakon isteka razdoblja od tri mjeseca nakon dana kada glavni tajnik primi takvu izjavu.

 

3. Svaka izjava dana temeljem prethodna dva stavka može se, u odnosu na svaki teritorij utvrđen u takvoj izjavi, povući ili izmijeniti obaviješću upućenom glavnom tajniku. Povlačenje ili izmjena stupaju na snagu prvoga dana mjeseca koji slijedi nakon isteka razdoblja od tri mjeseca nakon dana kada glavni tajnik primi takvu obavijest.

 

4. Izjava dana u skladu s ovim člankom smatrat će se da je dana u skladu sa stavkom 1. članka 56. Konvencije.

 

5. Svaka država koja je dala izjavu u skladu sa stavcima 1. i 2. ovoga članka može u bilo kojem trenutku nakon toga izjaviti, u ime jednog ili više teritorija na koje se izjava odnosi, da prihvaća nadležnost suda za zaprimanje pojedinačnih molbi, nevladinih organizacija ili skupina pojedinaca kako je predviđeno člankom 34. Konvencije u odnosu na članak 1. ovoga Protokola.

 

Članak 3.

 

POVEZANOST S KONVENCIJOM

 

Kao i između država stranaka, odredbe članaka 1. i 2. ovoga Protokola smatrat će se dodatnim člancima Konvencije, a sve odredbe Konvencije će se prema tome primjenjivati.

 

Članak 4.

 

POTPISIVANJE I RATIFIKACIJA

 

Ovaj Protokol je otvoren na potpisivanje državama članicama Vijeća Europe koje su potpisale Konvenciju. Protokol podliježe ratifikaciji, prihvatu ili odobrenju. Država članica Vijeća Europe ne može ratificirati, prihvatiti ili odobriti ovaj Protokol, a da prethodno ili istovremeno nije ratificirala Konvenciju. Isprave o ratifikaciji, prihvatu ili odobrenju položit će se kod glavnog tajnika Vijeća Europe.

 

Članak 5.

 

STUPANJE NA SNAGU

 

1. Ovaj Protokol stupa na snagu prvoga dana mjeseca koji slijedi nakon isteka razdoblja od tri mjeseca, nakon dana kada je deset država članica Vijeća Europe izrazilo pristanak da budu vezane Protokolom u skladu s odredbama članka 4.

 

2. U odnosu na države članice koje naknadno izraze pristanak da budu vezane Protokolom, Protokol stupa na snagu prvoga dana mjeseca koji slijedi nakon isteka razdoblja od tri mjeseca nakon dana polaganja isprave o ratifikaciji, prihvatu ili odobrenju.

 

Članak 6.

 

DEPOZITARNE FUNKCIJE

 

Glavni tajnik Vijeća Europe dužan je obavijestiti sve države članice Vijeća Europe o:

 

a. svakom potpisu;

 

b. polaganju svake isprave o ratifikaciji, prihvatu ili odobrenju;

 

c. svakom datumu stupanja na snagu ovoga Protokola u skladu s člancima 2. i 5.;

 

d. svakom drugom činu, obavijesti ili priopćenju u svezi s ovim Protokolom.

 

U potvrdu prethodno navedenog su niže potpisani, za to propisno ovlašteni, potpisali ovaj Protokol.

 

Sastavljeno u Rimu dana 4. studenoga 2000., na engleskom i francuskom, pri čemu su oba teksta jednako vjerodostojna, u jednom izvorniku koji će biti pohranjen u arhive Vijeća Europe. Glavni tajnik Vijeća Europe će dostaviti ovjerene prijepise svakoj državi članici Vijeća Europe.

 

Članak 3.

 

Provedba ovoga Zakona u djelokrugu je Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave.

 

Na dan donošenja ovoga Zakona, Protokol br. 12 uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda nije na snazi, te će se podaci o njegovom stupanju na snagu objaviti sukladno članku 30. stavku 3. Zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, nakon njegovog stupanja na snagu.

 

Članak 4.

 

Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

 

Klasa: 004-01/02-01/04

Zagreb, 7. studenoga 2002.

 

HRVATSKI SABOR

 

Predsjednik

Hrvatskoga sabora

Zlatko Tomčić, v. r.

 

I o kakvoj se tu diskriminaciji radi i kakve to ima veze sa ovim Zakonom i šta su tu HRVI krivi?

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija