Jump to content

Pomoć pri rješavanju vlasništva zemljišta/ishođenja građevinske dozvole


medecena

Preporučene objave

Poštovani,

Molim za pomoć kod traženja/rješenja papirologije. Planiram izgradnju obiteljske kuće, te su mi potrebni vaši savjeti kod nekih nedoumica. Zemljište na kojem bi se gradila kuća je u vlasništvu mojeg oca koji je to kupio od susjeda (sada pokojnog). Znači, postoji kupoprodajni ugovor za tu parcelu, no u zemljišnim knjigama stoji i dalje prvotni vlasnik parcele. 

Pokrenuo sam postupak izmjere zemljišta, geodet je napravio potrebne izmjere, te je napravljen elaborat. 

Mene sad zanima koji su mi sljedeći koraci za ishođenje građevinske dozvole. Nadalje, kada bih trebao riješiti vlasništvo na katastru, odnosno u zemljišnim knjigama? Kod upita na više strana dobio sam različite odgovore. Nije mi jasno trebam li imati riješeno vlasništvo u tim knjigama prije zahtjeva za građevinsku, ili je dovoljno pokrenuti postupak prije traženja zahtjeva? 

Unaprijed zahvaljujem.

LP

 

 

  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o gradnji u čl. 109 st. 1 jasno propisuje koji se dokaz pravnog interesa treba priložiti uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole te u ovome slučaju ja ne vidim da trenutno zadovoljavate bilo koji od njih što bi značilo da bi trebali riješiti vlasništvo ili eventualno dobiti suglasnost vlasnika zemljišta (u ovom slučaju nasljednika) što sigurno dodatno komplicira cijelu situaciju jer moguće da ostavinska nije provedena ili nije provedeno rješenje u ZK. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naveli ste da postoji kupoprodajni ugovor. Je li taj ugovor ovjeren kod javnog bilježnika, imate li tabularnu izjavu (potvrda da ste isplatili zemljište i da vam pokojni susjed daje dozvolu da se uknjižite). Ako imate ta dva papira onda jednostavno uzmite te papire, otiđite s ocem u gruntovnicu (ili kod bilježnika) i predajte zahtjev za uknjižbom. Ako je sve unutar pravnih normi otac će dobiti rješenje da je on uknjižen kao novi vlasnik. Onda sklopite darovni ugovor i možete dobiti dozvolu

uređeno: od Miljko
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

Postoji kupoprodajni ugovor, koji je ovjeren kod bilježnika. U ugovoru postoji članak koji daje pravo uknjižbe na česticu bez daljnjeg pitanja (tzv. tabularna izjava, ako sam dobro shvatio). Jeli bolje angažirati odvjetnika za ovakve poslove?

Također, kod prijašnjeg, pokojnog vlasnika provedena je ostavinska rasprava, međutim, ova je čestica izuzeta iz te rasprave tako da nisu upisani nasljednici na nju.

uređeno: od medecena
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne treba vam odvjetnik za ono što slijedi. Pod predlošcima na legalisu imate darovni ugovor. Uzmite ga, prilagodite onome što vama treba da biste prenijeli parcelu s oca na sebe (broj parcele, broj uloška, nadležni zk sud...). Kad sastavite taj darovni ugovor idete kod bilježnika na ovjeru. Ponesite sa sobom taj kupoprodajni ugovor. Recite da želite podnijeti prijedlog za uknjižbu, bilježnik će uzeti taj ugovor i darovni ugovor, skenirati ga te ga poslati na provedbu u gruntovnicu. Koštati će vas 225 kn da on to napravi. Gruntovnica će vas uknjižiti kao vlasnika i ispisati pokojnog susjeda jer ste dokazali pravo vlasništva od knjižnog prednika do vas

Druga opcija je da nakon ovjere darovnog ugovora odete u gruntovnicu, platite 250 kn pristrojbu za uknjižbu i da priložite kupoprodajni ugovor između susjeda i oca i onda darovni ugovor između oca i vas. Rezultat će vam biti isti, a oduzeti će vam više vremena i 25 kn više, a rezultat će vam biti isti.

 

Ovo je jednostavan slučaj za kojeg vam ne treba odvjetnik

uređeno: od Miljko
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija