Jump to content

Spitfire

Moderator
  • Broj objava

    10422
  • registrirao se

  • Osvojio dana

    174

Sve što je Spitfire objavio

  1. Ja bih se u ovom slučaju priklonio teleološkom tumačenju odredbi da Predsjednik Republike (ma tko god bio) ne smije biti član političke stranke i ne smije obnašati političku dužnost a slijedom toga bi došli da se ne može kandidirati kao nestranačka osoba na stranačkoj listi a samim time ni biti kandidat za premijera. Ako baš to želi, neka da ostavku odmah a ne poslije izbora. Slično je nedavno odradio (biti ću dovoljno kulturan pa ga osloviti s funkcijom koju obnaša) Predsjednik iz susjedstva i bilo je sličnih prijepora, međutim tamo se propisi tumače samo na način da idu u prilog tome istome jer je ionako, iako su po ustroju također parlamentarna demokracija, preuzeo sve odluke a premijerka (kao i čitava vlada) služi kao fikus umjesto da je obratno, a posebno medije na kojima bar dva puta dnevno obrazlaže što je odlučio, etc. Pošto baš i ne bih volio da se i nama tako nešto dogodi s nekim budućim Predsjednikom (dok ne promjenimo ustroj u barem polupredsjednički) jer vjerujem da smo u mrvu većoj demokraciji, bilo bi lijepo da se Ustavni sud što prije odredi po tome pitanju, vjerujem na način koji sam obrazložio iznad..
  2. Prema prijedlogu izjmena i dopuna toga zakona, samo bi se brisale odredbe stavaka 2 i 3 u članku 10. Dakle, članak 10 bi imao samo jedan stavak koji i dalje glasi isto a stavci 2 i 3 koji govore o rokovima za podnošenje zahtjeva ne bi postojali.
  3. OK, ako već nije projektiran i građen kao ribnjak, idemo problematiku pogledati s druge strane. Još nisam vidio da je nešto kao vrsta uporabe zemljišta označena kao "rupa". Eventualno je moglo biti označeno kao otvoreni kop ili eksploatacijsko polje prema posebnom zakonu. Kao takovo a u smislu da je služilo za iskop ciglarske gline za proizvodnju opeke, takovo eksploatacijsko polje podlijegalo je odredbama nekoliko zakona i propisa, prvenstveno Zakonu o rudarstvu a posebno zakonima iz područja prostornog uređenja i gradnje jer legalne ekspoatacije nije bilo bez ishođenja barem lokacijske dozvole a ista se nije mogla ishoditi ako u prostorno planskoj dokumentaciji nisu predviđeni takovi zahvati u prostoru. A zahvat u prostoru je svako građenje građevine, rekonstrukcija iste te svako drugo privremeno ili trajno djelovanje ljudi u prostoru kojim se mijenja ili uređuje stanje u prostoru. Nadalje (a da ne idemo baš daleko u prošlost), građevina je građenjem nastao i s tlom povezan sklop, svrhovito izveden od građevnih proizvoda sa zajedničkim instalacijama i opremom, ili sklop s ugrađenim postrojenjem, odnosno opremom kao tehničko – tehnološka cjelina ili samostalna postrojenja povezana s tlom, te s tlom povezan sklop koji nije nastao građenjem, ako se njime mijenja način korištenja prostora. Dakle, i ta vaša "rupa" bi bila građevina. To što je vjerovatno planiranom prirodnom sanacijom nastao ribnjak, svrstava ga u vodnu površinu kao i jezera koja su nastala eksploatacijom mineralnih sirovina, a ne u poljoprivreno zemljište u smislu Zakona o poljoprivrednom zemljištu i ne vidim kada je u tome smislu izgubio status građevine-objekta. Slijedom navedenoga ja bih ostao pri mišljenju kako bi moguće reagirao sud u postupku razvrgnuća.
  4. Propisuje ih Zakon o obveznim odnosima i Zakon o zemljišnim knjigama u čl.49 i 59. Osim što po ZOO mora biti u pisanom obliku, ZZK propisuje da mora biti ispisan mehaničkim sredstvom pisanja. Osobe protiv koji i u čiju se korist upis zahtjeva moraju bit navedene tako da ne postoji opasnost da ih se zamjeni s drugima uz navođenje identifikacijskih brojeva protiv kojih i u čiju se korist zahtjeva upis. Dakle, osobe protiv kojih se zahtjeva upis moraju biti navedene ponaosob sa već navedenime te uz suvlasničke omjere koji će zajednički bit navedeni kao prodavatelji. Treba imati točnu oznaku zemljišta ili prava glede kojih se uknjižba zahtjeva kao i izričitu izjavu onih čije se pravo ograničava, opterećuje ili ukida na drugu osobu da pristaju na uknjižbu. Ta se izjava (tabularna izjava) može dati i u posebnoj ispravi. To bi početno trebalo izgledati ovako, Pero perić, adresa, OIB (u nastavku kao Kupac) i 1. Đuro Đurić, adresa, OIB, suvlasnik nekretnine u omjeru 1/3, 2. Niko Nikić, adresa, OIB, suvlasnik nekretnine u omjeru 1/3, te 3. Mato Matić, adresa, OIB, suvlasnik nekretnine u omjeru 1/3, (u nastavku kao Prodavatelji), zaključili su dana xx.yy.xyxy. slijedeći UGOVOR O KUPOPRODAJI NEKTRETNINE Uvodne odredbe Članak 1. Ugovorne strane suglasno utvrđuju da su Prodavatelji suvlasnici nekretnine koja se nalazi na k.č.br. 123/4, ukupne površine 1234 m2, upisane u zk.ul.br. 45, K.O. XY, ZK odjela u YX, u naravi opisane kao (pašnjak, livada, oranica ili što li već) (u daljnjem tekstu Nekretnina) Predmet ugovora Članak 2. Predmet ovoga Ugovora je kupoprodaja Nekretnine opisane u čl.1 ovoga Ugovora a prema uvjetima određenim u daljnjim člancima ovoga ugovora. Cijena Članak 3. Za kupoprodaju Nekretnine iz čl.1 ovog Ugovora stranke ugovaraju kupoprodajnu cijenu u iznosu od 12345 EUR. Način plaćanja Članak 4. Ugovorne strane suglasne su da će ugovorenu kupoprodajnu cijenu iz čl. 3 ovog Ugovora, Kupac platiti Prodavateljima na način (uplatom na račune s navedenim IBAN-ima ili u gotovini) u roku od x dana od sklapanja ovoga Ugovora (ili po potpisu Ugovora). Dalje se navode jamstva, tipa da Prodavatelji jamče da je nekretnina njihovo isključivo suvlaništvo, da nema tereta i sl., stupanje u posjed, tko snosi troškove i tabularna izjava ako je sastavni dio Ugovora.
  5. Mislite na M? Može tražiti ali je u suvlasništvu to skoro nemoguće ostvariti jer je stav sudske prakse na osnovu ZVDSP (i ZOVO) da ako su zemljišnoj knjizi upisani suvlasnik i posjednik cijele nekretnine, koji je tijekom stjecanja i vršenja tog posjeda bio upoznat sa pravnim temeljom (nasljeđivanje) te načinom stjecanja suvlasništva ostalih upisanih suvlasnika i neposjednika, sa vremenom tog stjecanja te osobom od koje je stečeno, i sa time da nakon tog stjecanja ti suvlasnici nisu nikada na nedvojbeno jasan način očitovali volju o odricanju od toga prava – zna da mu ne pripada pravo na posjed cijele nekretnine već da djelomično posjeduje i tuđu nekretninu, pa se u tom dijelu ne može smatrati poštenim (savjesnim) posjednikom niti takav posjed može biti temelj za stjecanje prava vlasništva.
  6. Može i jedan, no ako ga sami sastavlajte valjalo bi pripaziti da ispravu sačinite tako da nema dvojbe da li je podobna za upis inaće će je Zk odbiti.
  7. Zastara za dnevnu parking kartu nastupa prema općem zastarnom roku tj. za 5 godina, dakle bilo bi u zastari od 23. 08. 2023., no dajte mrvu više informacija što je točno dobila, obavijest, opomenu ili nekakovo rješenje da ne bi ispalo nešto drugačije.
  8. Imate je par objava iznad, kliknite na Predlošci by Spitfire, te ne mora biti ovjerena kod JB. Bitno je da je i posebno stavljeno "-obavljati TP i predradnje TP" jer bez toga je oni neće prihvatiti. Možete na početku dodati -"potpisati kupoprodajni ugovor o kupnji motornog vozila", koje ćete onda navesti ispod pod opisom vozila. Oportuno je napraviti nekoliko kopija jer će jedna ostati prodavatelju s KU, a stanica za TP će uzeti original.
  9. Temeljna posljedica ništetnosti proizlazi iz njene definicije, dakle ništetan pravni posao ne stvara namjeravane pravne učinke te nastaje obveza restitucije tj. uspostava prijašnjeg stanja. Ako je poslije smrti tetke provedena ostavinska rasprava s pravomoćnim rješenjem, radilo bi se o naknadno pronađenoj imovini.
  10. Skromnog sam mišljenja da bi DGU mogao na početku dvojiti poradi odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje kažu da u smislu toga zakona poljoprivrednim zemljištem se smatraju i ribnjaci. No odredbe se nastavljaju, opet, u smislu toga zakona da su ribnjaci proizvodno-tehnološka cjelina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, i dalje određuju što ga sve obuhvaća, tko je dužan ministarstvu dati podatke o ribnjacima na njihovom području u vlasništvu RH te na koji se način mogu dati u koncesiju. Međutim, (uglavnom) svi ribnjaci su nekada bili projektirani i građeni što u biti znači da su građevina-objekat. Čak i Pravilnik izveden iz ZoG propisuje što se može na istima graditi bez GD i GP. Shodno tome sam stava da bi se DGU a posebno sud u postupku razvrgnuća prije priklonio ovom drugom tumačenju jer formalnopravno ribnjak i nije svojim večim dijelom zemljište a ono se može geometrijski podjeliti, dok kod ribnjaka kao građevine-objekta nije moguće dobivanje dvije samostalne uporabne cjeline, pa bi se išlo na civilno razvrgnuće (dražba).
  11. Može se predbilježiti. Zabilježba bi bila moguća samo u slučaju da to suglasno stavite kao mogućnost u ugovor o darovanju za slučaj smrti.
  12. Kada je izdan akt za građenje? Prije 1. listopada 2007?
  13. Da, radi se o ugovoru, koji mora biti sačinjen u obliku javnobilježničkog akta ili solemniziran po JB. Zabilježba zakonski nije određena (kao kod npr. ugovora o doživotnom uzdržavanju) pa ako je posebno ne ugovorite, nema je. Zakon o zemljišnim knjigama bi po tome ugovoru eventualno dopustio predbilježbu.
  14. U tome slučaju bi se radilo o izvanrednim poslovima gdje je potrebna suglasnost svih suvlasnika.
  15. Potreban vam je najmanje glavni projekt jer se bez GD i glavnog projekta može graditi slobodnostojeća ili sa zgradom konstruktivno povezana nadstrešnica, izvan tlocrtnih gabarita postojeće zgrade. Ako te terase ne prestavljaju zajedničke dijelove zgrade (u smislu da ne predstavljaju krov stanovima ispod) trebala bi vam suglasnost večine suvlanika.
  16. U ZK izvatku. vjerovatno bi i online trebalo vidjeti uz oznaku predmeta o kakovoj se zabilježbi točno radi. Onaj tko je upisan kao vlasnik. U vašem slučaju vjerovatno RH. Osim obraćanju nositelju knjižnog prava, baš i ne. Nositelju knjižnog prava tj. kako je za prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH zaduženo predstavničko tijelo JLS (uz mišljenje županije i Ministarstva, upravnom odjelu za gospodrenje imovinom i vlasničko-pravne odnose.
  17. Da bi mogli biti "tricky", moglo bi. Naime ZK odjeli znaju katkad toliko komplicirati (kao i u slučaju npr. kada se želi ispraviti upis imena gdje su upisani Mile i Milan) da odbacuju prijedlog jer nije priložena isprava iz koje je razvidno da je Mile i MIlan ista osoba iako je priložen i rodni list, a koja je to isprava, ne znaju objasniti ni sami. Neke će prihvatiti prijedlog uz kopiju OI i Rodnog lista iz kojeg je razvidno da se prema ispravi kojom je tražen taj upis radi o istoj osobi i upisati u oba omjera a vi onda tražite objedinjavanje omjera na osnovu upisa prema istoj pravnoj osnovi.
  18. Zavisi o kakovoj se zabilježbi radi. Ako je bila zabilježba spora te je nakon zabilježbe tužitelj odustao od tužbe, ista je odbijena ili postupak pravomoćno odbijen, nositelj knjižnog prava ima pravo tražiti brisanje zabilježbe. Isto tako, zabilježba spora bi se trebala brisati nakon 10 godina po službenoj dužnosti od trenutka kada je bila dopuštena. No u konačnici, kakova god da je bila zabilježba nositelj knjižnog prava je ovlašten pokretati postupak brisanja neovisno na kojoj je osnovi stavljena.
  19. Neće ga premostiti jer mora pribaviti i tu dokumentaciju. A kad se nešto mora onda se i može. Nikoga pri zahtjevu za izdavanje UD kao i na tehničkom ne zanimaju računi, samo propisana dokumentacija i da li građevina zadovoljava temeljne zahtjeve. Osim onoga što je svakako potrebno napraviti za izdavanje GD mislite da je problem naći izvođaća koji će sačiniti pisanu izjavu o izvedenim radovima ili nekoga za završno izvješće, naravno da nije problem. Naravno da će se to odraditi uz nekakovu naknadu, bez računa, s njim ili nekakovim fiktivnim to za ovaj postupak nije bitno. Kao i svaki drugi, pogotovo kako se radi o obiteljskoj kući koju je lako prilagoditi smjernicama i tehničkom propisu u onome važnome, proračunu isporučene i primarne energije u što ulazi samo sustav grijanja i sustav PTV-a. Ako se ima postojeći sustav s KPB dodat će se solarni panel za dogrijavanje a ako se radi o korištenju krutog goriva, kotao na pelete + električni bojler i građevina ispunjava standard gotovo nulte energije. Nakon svega je moguće dobiti UD. Ja shvaćam da je problem potražiti već slične teme i odgovore ali u mojih nešto više od 10 000 objava barem nekoliko desetaka puta sam napisao da to sve košta, toliko da je gotovo neisplativo ako se radi o nekakovoj obiteljskoj kući na kontinentu. Druga stvar je ako se radi o primorju, tu bi se isplativost već našla. Pa da završimo s time, dakle moguće je uz sve navedeno no trenutno najbolji savjet korisniku bi bio da pričeka jer prema jučerašnjim kontaktima i informacijama (gotovo) sigurno bi ove godine išle izmjene ZPNIZ i to na način da bi rok bio otvoren tj. da ga za predaju zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju više ne bi bilo. Naravno govorimo o onome što je vidljivo na DOF 2011.
  20. Mijenjao bi se čl. 10 st. 2 i 3 a odnosi se na rokove za predaju zahtjeva, a zadnji je bio da se zahtjev mogao predati do 30. lipnja 2018. No, bile su priče se da će se to dogoditi pretprošle, pa prošle godine, pa možda slijedeće... Uglavnom, možete čekati da se jednom (možda) ta priča ostvari ili Za ovo pokrenuti legalizaciju u redovnom postupku, u biti postupak koji je isti kao da tek planirate gradnju i sva papirologija da bi ishodili GD za cijelu građevinu. No u ovom slučaju smještaj građevine na čestici, katnost i sve drugo mora odgovarati sadašnjim odredbama za provođenje pp inaće ništa od toga.
  21. Zakon o cestama propisuje da dio javne ceste čini i zemljišni pojas s obje strane potreban za nesmetano održavanje ceste širine prema projektu a najmanje 1 m. Kod nerazvrstanih cesta tu širinu određuje samo "prema projektu".
  22. Ako je građevina izgrađena prema građevinskoj dozvoli eventualno legalizirati nadograđeni dio u redovnom postupku, u biti trebate odraditi sve kao da tražite građevinsku za nadogradnju pa onda za sve skupa tražiti UD.
  23. Niste shvatili opasku. Ljubo vam je već napisao oko tužbe što znaći da su zakonski nasljednici aktivno legitimirani podnijeti zahtjev za raskid ugovora u parnici. Kako ste napisali da će "tražiti raskid", u tome smislu nije ugovorna strana pa može tražiti što god hoće.
  24. Nema se što posebno dodati na Ljubin odgovor osim ako baš govorimo o raskidu ugovora jer to mogu zahtjevati samo ugovorne strane.
  25. Ja bih samo dodao da pošto se radi o JLS, za dosjelost bi trebalo 40 godina koju vjerovatno s prednikovim posjedom imate. Međutim, po vašoj objavi ispada da je to rađeno otprilike 1984. te se vjerovatno se radilo o društvenom vlasništvu koje je prešlo u vlasništvo JLS, a kako se nisu stekli uvjeti za dosjelost do 17. studenoga 1999., tih 40 godina bi se računalo od 8. listopada 1991.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija