Jump to content

tko zna - stvarno je faca: što je ZAJEDNIČKA HIPOTEKA


anonimno

Preporučene objave

Imam jednu pravnu dvojbu: je li ZAJEDNIČKA HIPOTEKA obvezna ili ovisi o dispoziciji vjerovnika.

 

Naime, ZAJEDNIČKA (ili SIMULTANA) HIPOTEKA predviđena je za slučajeve kada vjerovnik radi osiguranja svoje tražbina uzima hipoteku nad više nekretnina. I sad se postavlja pitanje: da li vjerovnik kada kao osiguranje svoje tražbine uzima više nekretnina mora nad njima zasnovati ZAJEDNIČKU HOPOTEKU (ono glavni i sporedni uložak i sl.) ili može zasnovati, pomoću više zemljišnoknjižnih prijedloga ali jednog (!) ugovora o hipoteci gdje su sve nekretnine nabrojane, više samostalnih hipoteka.

 

Svaka čast onome koji na ovo odgovori jer se radi o pravnim finesama u zakonu i sudskoj praksi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moje iskustvo govori da se u jednom zemljisno knjiznom predmetu kod istog suda moze se upisati razlicite terete na razlicitim zemljisno knjiznim uloscima a sve radi osiguranja jedne ili cak jedne i razlicite trazbine. malo prijedlog za uknjizbu teret izgleda veliko ali nije bad!

 

kad su nekretnine ili ajde moze cak i kad se predmeti osiguranja razlkuju a osobito kad se nalaze na razlicitim mjesno nadleznim sudovima po meni je logicno da se mora podnositi dva razlicita prijedloga za upis zaloga odnosno za svaki sud posebno.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, bez listanja zakona, mislim da se radi o dispoziciji vjerovnika kako će upisivati hipoteke, jer sud radi na temelju postavljenih zemljišno-knjižnih molbi. Znači, za svaku nekretninu bi se mogao podnositi zasebni prijedlog, naravno da bi u tom slučaju trebalo više primjeraka ugovora.Sve ovo pod pretpostavkom da je nadležan isti sud.

Ukoliko se radi o nekretninama za koje zk knjige vode različiti sudovi, normalno je da se svakom sudu mora podnijeti posebni prijedlog za uknjižnu hipoteke.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija