Jump to content

Likvidacija udruge


James Cook

Preporučene objave

Poštovani,

Nad udrugom je nadležno tijelo, nakon nekoliko pismenih upozorenja o koje se predsjednik oglušio, pokrenulo postupak likvidacije zbog neodržavanja skupština.

Likvidator (ujedno i predsjednik udruge) odmah po tom je  osnovao drugu udrugu koju je uredno registrirao u registru udruga. Najvjerojatnije je da svu imovinu planira predati novoosnovanoj udruzi jer je on u istoj sada na funkciji tajnika. Očita namjera je da se ovdje radi o pokušaju namjernog preuzimanja nekretnina i pokretnina bivše udruge jer ju je predsjednik namjerno i doveo u likvidaciju. 

U Zakonu o Udrugama, Članak 53., točka 3. piše da se imovina udruge među ostalima ne smije dijeliti povezanim osobama tj. ostalim fizičkim i pravnim osobama koje se prema drugim osnovama i okolnostima opravdano mogu smatrati interesno povezanima s osnivačima, članovima udruge, osobama ovlaštenima za zastupanje i zaposlenima.

Napominjem da je na čelu novoosnovane udruge kao tajnik sada upisan predsjednik udruge u likvidaciji a u Izvršnom odboru se nalaze neki članovi koji su bili i u Izvršnom odboru udruge u likvidaciji.

Da li se i na koji način po ovoj točki Zakona o udrugama može osporiti nasljeđivanje nekretnina i pokretnina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Nastavno na gore napisan post prije 6 mjeseci situacija se u međuvremenu odvijala ovako. Odlukom skupštine na mjesto tajnika izabrana je druga osoba. Predsjednik bivše udruge sada je samo član novoosnovane udruge. Likvidacijski postupak nije proveo, bivša udruga se i dalje u registru vodi - u Likvidaciji, prestanak djelovanja. Znači nije u statusu - Brisana.

Predsjednik te bivše udruge, koji je ujedno i njen likvidator je u međuvremenu sklopio Darovni ugovor uredno ovjeren kod javnog bilježnika u kojem daruje sve nekretnine i pokretnine novoosnovanoj udruzi.

U drugom dokumentu isto uredno ovjerenom kod javnog bilježnika nalazi se Zahtjev sudu da se sve nekretnine i pokretnine uvedu u gruntovnicu na ime novoosnovane udruge.

Zanima me koji je Zakon ovdje prekršen i da li ima pravne osnove da se sve ovo ospori pred sudom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija