Jump to content

Kupnja pa prodaja nekretnine u roku 2 godine- nerealno


vjeks

Preporučene objave

Poštovani

Zanima me npr

Kupio sam zemljište u 12l2021 godine. U ugovor sam reda radi stavio kupoprodajnu cijenu 75.000,00 kn, realno bila je možda malo više, ali ne puno. Porezna mi je napravila procjenu i utvrdila nekakvu tržišnu cijenu od 115.000,00 kn na koju trebam platiti porez 3 posto. Ok. Ajde dobro. Međutim u 06/2022, 7 mjeseci poslije, prodajem tu nekretninu drugoj osobi (otuđenje u roku 2 godine). Stavljamo pro forme cijenu 75.000,00 kn iako ju prodajem za 115.000,00 kn. Tome kupcu, porezna uprava procijenjuje poreznu osnovicu na 120.000,00 kn.

I sad, ja trebam platiti porez na dohodak radi otuđenja, u iznosu od 20 posto na ono što sam kupio i prodao. Što je razlika? Razlika procijenjene vrijednosti porezne u prvoj i drugoj prodaji (120.000,00 - 115.000,00) ili razlika između navedene vrijednosti u prvom ugovoru i procjenjene vrijednosti kod prodaje (120.000,00 - 75.000,00).

KOJA JE NABAVNA VRIJEDNOST ( ona koju sam stavio u ugovoru ili ona koju mi je procijenila porezna kad sam kupio)? Jesam li se grdno zeznuo što sam pro forme stavio nerealnu cijenu kad sam kupio, koja sada diže poreznu osnovicu, jer od sadašnje procijenjene  vrijednosti, slutim, porezna će odbiti manju, onu koju sam stavio, a ne koju je ona procijenila. Tako će porez na dohodak biti za cca 10.000,00 kn veći. Što je apsolutno nerealno

Ako se nekeretnina prije prodaje stekla darovanjem, nabavna vrijednost je tržišna (procijenjena), ali, ima li smisla ako se nekretnina stekla kupnjom da se nabavna vrijednost uzima iz ugovora (koju svi redovito manju stave jer porezna ionako procjenjuje) umjesto one koju je porezna procijenila kad je u tome trenutku izračunavala porez na promet nekretnina 

 

 

 

 

uređeno: od vjeks
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija