Jump to content

naplaćena provizija-prodaje nema


anonimno

Preporučene objave

slučaj: agencija zastupa prodaju nekretnine i dođe do sklapanja predugovora te u tom trenutku kupac agenciji plaća provizija za što je i izdan R1. Kupac nije sklopio ugovor sa agencijom. Stan ima vlasnički list. Prilikom procjene stana utvrđeno je da je zgrada bez uporabne dozvole jer je odstupanje od izdane građevinske dozvole preveliko te banka ne želi dati kredit kupcu. Obzirom na okolnosti dolazi do "raskida" predugovora i prodavatelj vraća kaparu i stan se ponovno oglašava preko iste agencije međutim agencija ne želi vrattiti proviziju kupcu koji nije kupio stan. Šta učiniti da se dobije nazad provizija (a u pitanju je 2.000. €)? Smije li agencija naplatiti i zadržati proviziju za neprodani stan i isti i dalje oglašavati?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Imam isti problem. Naime sestra bi kupila stan na kredit ali s obzirom da je malo skuplji, nije sigurno da ce bančin procijenitelj odobriti cjelokupni iznos kredita. Što znači da se kupoprodaja neće desiti.

E sad, moje pitanje je slične naravi, smije li agencija uzeti proviziju ili je u krajnjem slučaju vratiti ukoliko do same kupoprodaje ne dodje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E pa sestra je u svojoj verziji predugovora navela da je u tom slucaju prodavatelj dužan vratiti kompletan uplaceni iznos.Ali sa prodavateljem ce jos i izaci na kraj ali sa agenticom...teško...Mozda smo krivo razumjeli zakon o obveznim odnosima ali logika nalaže da ukoliko do kupoprodaje nije došlo da dotična ne može sebi uzeti proviziju.

Stoga smo i mislili ne potpisivati predugovor kao takav vec dati polog koji bi se u nemogućnosti kupnje, dakle ako banka procjeni da je cijena stana previsoka, vratio.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija