Jump to content

Presuda 2st. suda prije isteka roka za odgovor na žalbu


horvat4561

Preporučene objave

Molim za pomoć iskusnih pravnika , radi se o presudi po dopuštenoj i pravodobnoj žalbi, suca Županijskog suda u Zgbu, a koju je isti donio prije nego je odgovor na žalbu uopće stigao na 2st. sud (odgovor je predan u roku 8 dana od dostave žalbe, u e-spisu je jasno vidljivo da je odluka donesena prije nego je odgovor na žalbu uopće stigao od 1st. suda,,  inače odlukom je predmet vraćen na ponovno suđenje) 

Dali je takva presuda zakonita ? (kako je spis sa 1st. suda uopće mogao biti upućen na 2st. sud ako nije istekao rok ( ZPP čl. 359.)  za odgovor ?  ) 

Naime, da ne navodim odluke USUD-a (ima ih više sa istim stajalištima), pronašla sam, da citiram jednu od nedavnih odluka : 

" (povreda načela kontradiktornosti i jednakosti oružja ) Bitan dio članka 29. Ustava glasi: "Članak 29. Svatko ima pravo da ... sud pravično ... odluči o njegovim pravima i obvezama ... (...)" Bitan dio članka 6. Konvencije glasi: "Članak 6.  Radi utvrđivanja svojih prava i obveza građanske naravi ... svatko ima pravo da ... sud pravično ... ispita njegov slučaj. (...) Iz navedenog proizlazi da podnositelj nije imao priliku staviti svoje primjedbe, a sve to kako bi mogao utjecati na odluku suda. Ustavni sud stoga ocjenjuje  da  je  takvim  postupanjem  došlo  do  povrede  kontradiktornosti  postupka (...) Poglavito  imajući u vidu da je odlučujući o žalbi Županijski sud (...) istu uvažio i  ukinuo  prvostupanjsko  rješenje  (...)  "

I za kraj citat odluke USUDa o praksi ESLJP :

" Letinčić  protiv  Hrvatske,  br.  7183/11,  §  48.,  presuda od 3. svibnja 2016 , Pravo  na  pravično  suđenje  ne  može  se  smatrati  djelotvornim  ako  zahtjevi  i  očitovanja stranaka nisu stvarno "saslušani", tj. ako ih sud nije propisno ispitao. Drugim  riječima,  članak 29. stavak 1. Ustava, odnosno  članak 6. stavak 1. Konvencije nameće  sudovima obvezu ispitati podneske, tvrdnje i dokaze koje su stranke iznijele u sudskim  postupcima. "

 

Dali da angažiram odvjetnika i idem na Vrhovni i paraleleno na Ustavni i dali mogu tražiti izuzeće suca? ( bi li takvo što uopće bilo od koristi) 

Unaprijed Hvala svima na odgovoru. 

 

ps. radi se o presudi u chf tužbi koju Županijski već treći puta vraća na "doradu", ovog puta vezano za primjedbu banke na primjenu EU prava (čitaj, odugovlačenje od strane banke) , o čl. 366.a. ZPP da ne govorim.

uređeno: od horvat4561
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija