Jump to content

Pravo na naknadu za nezaposlene


Gita3

Preporučene objave

Poštovani,

molim Vas za savjet i uputu. Situacija je sljedeća – zaposlena sam na određeno kao asistent na projektu na jednom fakultetu u prosincu 2016. godine uz što sam bila dužna paralelno upisati i poslijediplomski (doktorski) studij. Projekt, a time i moj ugovor o radu završava u prosincu 2022. godine, no ja ostajem student poslijediplomskog studija – pravo na redovan studij je 6 godina (u mom slučaju to je do prosinca 2023., jer sam unutar ovog razdoblja imala mirovanje studentskih obaveza uslijed porodiljnog, odnosno roditeljskog dopusta). Do nejasnoća dolazimo prilikom pokušaja prijave na HZZ, odnosno ostvarivanja prava na naknadu za nezaposlene budući da sam s jedne strane i dalje redoviti student. Međutim, kao redoviti student poslijediplomskog studija nemam studentska prava – pravo na subvencioniranu prehranu ili pravo na rad preko student servisa, a nemam niti pravo na naknadu za nezaposlene. Jedino pojašnjenje koje sam zasad usmeno dobila (još nisam dobila pisanim putem; prijava predana pred mjesec dana) od tri pravne službe HZZ-a (budući da nisu znali što sa mnom u mojoj podružnici, slali su u slijedeće dvije) je da njihov zakon ne razlikuje preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine studija i da im je žao (dio njih misli suprotno konačnoj odluci, ali eto tako je). U konačnici, nemam pravo kao student raditi putem studentskih servisa i zaraditi, nemam pravo na naknadu za nezaposlene niti prijavu na HZZ. Imam li ikakav temelj da se borim za prijavu i ostvarenje prava na naknadu budući da jesam redovan student, ali bez studentskih prava?

Npr.: Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti čl.78. Prava iz studentskog standarda -  uopće se ne spominje poslijediplomske odnosno doktorske studente;

Zakon o obavljanju studentskih poslova čl.2. Student je osoba koja a) pohađa preddiplomski sveučilišni studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, diplomski sveučilišni studij, kratki stručni studij, preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj;

Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje čl.3. U ovom Pravilniku koriste se i izrazi koji u smislu ovoga Pravilnika imaju sljedeće značenje: 1) Redoviti student je osoba koja pohađa preddiplomski sveučilišni studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, diplomski sveučilišni studij, kratki stručni studij, preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij u statusu redovitog studenta i student s invaliditetom koji pohađa poslijediplomski sveučilišni studij na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, koja je ujedno i (...), a koji nema zasnovan radni odnos i/ili ne obavlja samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja i/ili poljoprivrede i šumarstva.

 

Unaprijed zahvaljujem!

 

Mama, nezaposlena, studentica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija