Jump to content

Prometna čl. 272


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav!

U x.mj prošle godine sam u zagrebu prouzrokovao prometnu nesreću, krečući se ilicom i ne opažajući znak obveznog skretanja desno sam udario u kombi s moje lijeve strane koji je skretao udesno. jedini ozlijeđeni sam bio ja, te me je odvelo oistog trena na hitnu(15 šavova na glavi)..moji prijatelji su ostali na mjestu nesreće, te ustvrdili kako vozaču kombija nije ništa jer se nakon davanja iskaza udaljio s mjesta nesreće. meni je izmjereno 0.9 promila alkohola.

sada mi dolazi poziv za istražno saslušanje zbog kaznene prijave po čl. 272. al nije precizirana stvka ispada da sam uzrokovao teške ozljede s namjerom...pošto mi je ovo 1.djelo, šta to znači.zatvor?

zašto nisam dobio uvid u policijski zapisnik?

jeli moguće da je tip naknadno "isposlovao" ozljedu?

Frka mi je!

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško da ćeš dobiti zatvor za uzrokovanje tjelesne ozljede u prometnoj nezgodi. Jedino ti prjeti zatvor ako si usmrtio čovjeka ili si uzrokovao teški tjelesni invaliditet (u što ne vjerujem jer oštećeni ne bi odšetao).

Glede tvoje sumnje da je oštećeni "isposlovao" tešku tjelesnu ozljedu naknadno, treba napomenuti da nije rijetkost da se naknadno ustanovi da je postojala teška tjesna ozljeda. To što je oštećeni "odšetao" ne znači da nije bio teško tjelesno ozlijeđen. Naime i lom zuba u korijenu može biti teška tjelesna ozljeda, slično kao i razbijen nos za kojeg se kasnije roentgenskom snimkom utvrdi pomaknuće kosti, ili npr. lom prsta.

Također za ozljede vrata se zna kasnije utvrditi da su teške tjelesne ozljede... (da ne nabrajam mnogobrojne mogućnosti).

 

Sve u svemu nadam se da ćeš smoći snage i razuma da shvatiš kako nije problem u oštećenom što je ozlijeđen, već u tvom neshvaćanju da se s alkoholom u krvi ne sjeda za volan (podsjećam da je 1 promil pijano stanje!). I ne zaboravi da ti ovo možda nije križ u životu, već možda najbolji dar jer si se možda spasio od neke možda mnogo teže prometne nezgode s alkoholom (pod uvjetom da si naučio lekciju).

 

Sretno ubuduće

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da se nadodam na utjerivača čiji post u cijelosti potpisujem.

 

Ima još jedna stvar, počni biti štedljiv, jer će ti uskoro na naplatu doći kommpletni troškovi liječenja ovog kojeg si ozlijedio kao i svi nastali materijalni troškovi, tako da ti primarno postavljeno pitanje sada izgleda kao problem, a on to u biti nije. Pravi problem tek dolazi, a on se piše s nekoliko nula.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slažem se s kolegama i nadovezujem kako slijedi

što se tiče tjelesne ozlijede-to se u svakom slučaju mora medicinski vještačit u istrazi, pa se može dogodit da se izvještači ozlijeda koja nije teška i u tom slučaju nema djela

policijski zapisnik-morate moć dobiti,samo se obratite nadležnoj postaji prometne policije-ili heinzlova ili lučko-nisam sigurna.treba im vremena ja sam svoj čekala 5 mjeseci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sada mi dolazi poziv za istražno saslušanje zbog kaznene prijave po čl. 272. al nije precizirana stvka ispada da sam uzrokovao teške ozljede s namjerom...

 

uvijek tako ide kada je alkohol u pitanju.

 

hoce li tako i ostati do zavrsne rijeci, ovisi o drzavnom odvjetniku i rezultatima izvedenih dokaza - ponajprije vjestacenja.

 

0.9 ovisno o svim okolnostima moze biti i namjera, ali i nehaj, pa sad...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve što osigurvajuća kuća isplati oštećenom

 

nije bas "sve" - za slucaj da je isplaceno preko cca 50000kn (12 prosjecnih)... to je limit regresa osiguravatelja uz uvjet da je auto bio regan (sklopljena polica)

 

regres mu je 100%-tan, za razliku od proslog zakona kada se moralo dokazivat da je alc u uzrocno-posledicnoj, ovaj novi predmnijeva da je, dok se doveo iznad 0.5 izgubio prava sa police.

 

mada, osim sto ces onako muski nastupiti pred sudom i zaurlati - nisam kriv - ja bih na tvom mjestu, nakon sto zavrsim sa republikom i macehom i materom (smijes sve kad si okr... e da ja mogu tako bar jednom..kruh im li njihov! kucke i pederi! ;-)) zatrazio sudskomedicinskog vjestaka sa dva pitanja:

 

1. je li to tto i;

 

2.ako je, moze li se iskljuciti mogucnost da je ista nastala negdje drugdje, a ne u prometnoj - obzirom na veliki vremenski razmak od prometne do lijecnicke pomoci.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e ja sam kontaktirao ozlijeđenog koji kaže da ga "eto u početku nije boljelo, al je počelo naknadno, pa su mu u bolnici zaključili da mu je puklo koljeno! al sad je bolje, iako će možda morati operirati".

ma kakav je to sustav gdje tip može i nakanadno na stubištu slomit nogu a ja da to plaćam.

ja jesam kriv po svim drugim točkama, al ovo s ozljedom mi se kao laiku čini malo glupo!

i da Anonimni, pouka je izvučena!

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam za slučaj gdje je 1 dan nakon prometne nezgode otkriveno da je koljeno napuklo. U spomenuzom slučaju nije bilo razloga lagati ili namještati jer je on sam pao s motora (nije bilo drugih sudionika). Dakle moguće je da se naknadno ustanovi napuknuće koljena.

Naravno, ako se koljeno potpuno prlemilo to bi značilo da ipak nije mogao odšetati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija