Jump to content

Ostavinska rasprava drugo koljeno - postupak i cijena


Mesija89

Preporučene objave

Pozdrav, 

Molio bi pomoc glede problema nasljedstva. Situacija je malo komplicirana pa neznam gdje da krenem. Pitam inace za prijatelja koji je covjek u godinama i slabije se razumije u pravne stvari.

 

Dakle, na osobu se vode kuće i zemljista. Ukupno 40ak čestica s nekoliko (ruševnih) kuća i sveukupno oko 20 hektara livada, pasnjaka, vocnjaka, oranica itd. Napominjem kako je selo napusteno 30 godina te je sve obraslo u sikaru i raslinje i vrijednost je vrlo mala.

 

E sad, osoba na koju se sve vodi je nestala u 2. Svjetskom ratu. On je imao 3 sina i kćer. Jedna kćer i sin su takoder nestali u 2. Svjetskom ratu. Jedan sin je otisao u ameriku 1930-ih godina i nitko nije cuo ni traga ni glasa od njega niti znaju je li imao ikakve djece.

Imanje je preuzeo 3. Sin koji je uzivao posjede i zivio tamo. On je umro krajem 80ih godina a imao je sina i kcer, dakle unuci vlasnika cestica.

Unuci (sada 70 godisnjaci) bi pokrenuli proces ostavine ali neznaju kako pokrenuti kada nije 1. Nasljedni red. U gruntovnici je savjetovano da se to ide sve preko odvjetnika.

 

E sada, njih je strah posto su umirovljenici i slabijeg imovinskog stanja da bi troskovi ostavine i odvjetnika bili veći nego što sve to skupa vrijedi jer je nedostupno i obraslo.

 

Koliki bi bili troskove (otprilike) za cijelu proceduru i koji bi bili postupci kako to pokrenut?

 

Malo je komplicirana situacija. Unaprijed sam zahvalan na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, 

teško da će se izboriti s ovom situacijom bez odvjetnika, jer je malo komplicirano. 

1) Ako se slučajno u katastru (ne u gruntovnici, to ste napisali da je na osobu koja je nestala u 2. svjetskom ratu) sva imovina vodi na nasljednike koji to uistinu koriste (vrlo mala vjerojatnost da je tako, ali treba provjeriti), onda je moguće pokrenuti pojedinačni ispravni postupak i predložiti u tom postupku upis u gruntovnicu. U ovom slučaju je postupak dugotrajan, ali relativno jednostavan i najjeftiniji. 

2) Ako opcija 1) nije moguća, a vrlo vjerojatno nije, onda treba ići u ''redovno'' rješavanje problema. Budući da ste napisali da je nekoliko osoba nestalo u ratu, pretpostavljam da za te osobe činjenica smrti nije evidentirana u našim matičnim knjigama. U tom slučaju bi prvo trebalo za sve te osobe koje su nestale provesti postupak proglašenja nestale osobe umrlom. Po okončanju tih postupaka, trebalo bi provesti ostavinske postupke iza svake od umrlih osoba. Provođenje ostavine može predložiti svatko tko ima pravni interes. Jako je teško procijeniti trajanje i troškove ovog postupka, jer se radi o 4 postupka za proglašenje nestale osobe umrlom i isto toliko ostavinskih postupaka (pod uvjetom da je ostavina iza oca trenutno živućih osoba već provedena i da je ova imovina evidentirana u rješenju o nasljeđivanju kao ostavinska imovina. Ako nije, onda treba provesti i peti postupak radi raspoređivanja naknadno pronađene ostavinske imovine u odnosu na tu imovinu koja nije u ranijem rješenju o nasljeđivanju). Dodatan problem je i što se ovi ostavinski postupci ne mogu voditi paralelno, nego jedan za drugim. To isto produljuje trajanje cijele procedure.

3) Postoji i rizična opcija, za koju prijeti mogućnost odbačaja tužbe, ali koja bi u ovom slučaju možda i mogla proći. Ako se radi o starom upisu, pretpostavljam da je osoba na koju se sva imovina vodi u gruntovnici upisana kao npr. ''MARKO MARKOVIĆ pok. Marka'', bez ikakvih dodatnih podataka. Postoji mogućnost da se protiv te osobe podnese tužba radi utvrđenja prava vlasništva, uz prijedlog da se istome postavi privremeni zastupnik jer se radi o osobi nepoznata prebivališta i boravišta. U toj opciji bi tužitelji (dvoje živućih osoba koje tu imovinu sada i koriste) trebali navesti da ne znaju tko je osoba koja je upisana u zemljišne knjige i da nemaju nikakvih saznanja o njezinom prebivalištu, boravištu ili ikakvim drugim podacima. Sad se vraćamo na početak ove opcije, gdje sam napisao da je rizična - ako bi u tijeku postupka sud utvrdio da je ''Marko Marković'' preminuo, dolazi do odbačaja tužbe jer je tužena preminula osoba. 

Ja bih u Vašem slučaju pokušao s opcijom 3) jer je najbrža i najjeftinija, ali uz to da bih cijelo vrijeme imao na umu da takav postupak možda ne uspije. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija