Jump to content

Odbijanje prvostupanjskog tijela prema rješenju Ministarstva


pero viši referent

Preporučene objave

Poštovani,

U postupku sam čekanja Rješenja o izdavanju građevinske dozvole nakon što su se u veljači 2023. godine ispunili apsolutno svi zakonski preduvjeti za izdavanje GD. nakon što su:

1) dostavljene i prihvaćene sve potvrde za glavni projekt,
2) izdana Obavijest o urednom zahtjevu, dana 03.02.2023,
3) sve stranke uredno i na vrijeme pozvane za uvid u spis predmeta,
4) zakazan termin i svim strankama omogućen uvid u spis predmeta, dana 20.02.2023,
5) istekao zakonski rok za očitovanje dana 28.02.2023 u kojem se niti jedna stranka nije očitovala...

Budući se u rad na predmetu uključio pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Županije, predmet stavljen u prisilno mirovanje kao sredstvo pritiska da odustanem od projekta za koji je trebalo izdati GD i  ''dragovoljno'' pristanem na nerealne ustupke drugoj strani u postupku.

Budući da sam to odbio i obavijestio resorno Ministarstvo da je čelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Županije SD sa odvjetnicom druge strane dogovorno lažirao kasniji primitak poziva za uvid u spis predmeta, obmanjivao investitora o neurednoj isporuci poziva, naložio prihvaćanje očitovanje druge strane 14 dana nakon isteka zakonskog roka, naložio uklanjanje službene dokumentacije iz spisa predmeta, naložio tumačenje Prostornog plana suprotno pravilima struke, dopustio uplitanje trećih osoba koje nisu stranka u postupku da utječu na regularan tijek postupka, naložio odbacivanje pravovremene Žalbe investitora kao preuranjene,  ignorirao požurnice investitora od veljače, kao i uzastopne dopise  Ministarstva od svibnja do srpnja 2023.

Konačno u kolovozu 2023, prvostupanjsko tijelo je donijelo Rješenje kojim se odbija moj zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, a koje je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, dana 30.11.2023 poništilo uz obrazloženje da se ''Navedeni nedostaci u prostornom planu se ne mogu tumačiti na štetu investitora koji se prilikom izrade projektne dokumentacije oslanjao na odredbe za provođenje prostornog plana'' i vratilo predmet na ponovno rješavanje prvostupanjskom tijelu koje je dana 27.12.2023 ponovo donijelo Rješenje o odbijanju zahtjeva za izdavanje GD!?

Na ponovljeno rješenje prvostupanjskog tijela o odbijanju zahtjeva sam se žalio i dana 16.01.2024 u spis predmeta je protokoliran dopis Ministarstva u kojem stoji:

''U prilogu dopisa, a vezano na odredbu članka 110. Zakona o općem upravnom postupku ("Narodne novine", broj 47/09 i 110/21), dostavlja se žalba izjavljena protiv rješenja Naslova s time da se postupi u smislu članka 113. Zakona o općem upravnom postupku!?

Budući da u članku 113. Zakona o općem upravnom postupku u nastavku pod točkom 6 stoji da ''ako prvostupanjsko tijelo ne odbaci žalbu ili ne zamijeni pobijano rješenje novim, bez odgode će dostaviti žalbu sa spisom predmeta drugostupanjskom tijelu'' što je već i bilo napravljeno, nakon čega je Ministarstvo poništilo prvostupanjsku odluku i kompletan spis vratilo prvostupanjskom tijelu.

Moje pitanje glasi hoće li i u kojem roku Ministarstvo presjeći ruganje prvostupanjskog tijela i samostalno donijeti Rješenje o izdavanju GD kao i hoće li Ministarstvo po službenoj dužnosti upoznati DORH / USKOK o kriminalnim radnjama državnih službenika u predmetu radi utvrđenja motiva i interesa???

Zahvaljujem na odgovoru...

Članak 113.

(1)Prvostupanjsko tijelo ispitat će je li žalba dopuštena, pravodobna i izjavljena od ovlaštene osobe. Ako žalba nije dopuštena ili pravodobna ili izjavljena od ovlaštene osobe, odbacit će je rješenjem.

(2)Kad prvostupanjsko tijelo utvrdi da je žalba dopuštena, pravodobna i izjavljena od ovlaštene osobe, navodi žalbe razmotrit će se te ispitati zakonitost, odnosno ocijeniti svrhovitost rješenja koje se žalbom osporava.

(3)Kad je rješenje doneseno u postupku neposrednog rješavanja, a stranka u žalbi zahtijeva da joj se omogući izjašnjavanje o činjenicama i okolnostima koje su važne za rješavanje stvari ili da se provede ispitni postupak, prvostupanjsko tijelo dužno je postupiti po zahtjevu stranke.

(4)Kad u postupku sudjeluju dvije stranke ili više njih s protivnim interesima, žalba se dostavlja na odgovor svim strankama te im se određuje primjeren rok za odgovor na žalbu.

(5)Kad prvostupanjsko tijelo ocijeni da je žalba osnovana u cijelosti ili djelomično, zamijenit će pobijano rješenje novim ako se ne dira u prava trećih osoba.

(6)Ako prvostupanjsko tijelo ne odbaci žalbu ili ne zamijeni pobijano rješenje novim, bez odgode će dostaviti žalbu sa spisom predmeta drugostupanjskom tijelu.

 

 

dopuna žalbe.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija