Jump to content

Nadogradnja vikendice


AntonijaJS

Preporučene objave

Molim vas za savjet,

Kupili smo  smo vikendice koja je legalizirana  i na izvatku piše ZABILJEŽBA, ČLANAK 149. STAVAK 1. ZAKONA O GRADNJI, da je za evidentiranje građevine (kuću za odmor) u katastarskom operatu katastarske
općine xxxx priloženo pravomoćno Rješenje o izvedenom stanju, Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja.

Htjeli bi napraviti nadogradnju, zatvoriti dio terase i pretvoriti u stambeni prostor.

U razgovoru sa projektantom/arhitektom rečeno mi je da je to veliki problem i da bi on na mom mjestu to napravio bez dozvola 😮. Po njegovom objašnjenu za nadogradnju mi treba građevinska i sve na kući mora biti napravljeno po prvoj građevinskoj; ako nije neću dobiti dozvolu za nadogradnju. A kod nas naravno da nije, zato je i rađena legalizacija jer su bila odstupanja od građevinske i stvarnog stanja.

Nadam se da me netko shvatio i da mi može objasniti da li je to stvarno tako ili da tražim drugog projektanata.

Hvala puno!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno ste spomenuli arhitektu da je kuća za odmor legalizirana, a ne izgrađena prema građevinskoj dozvoli. Jeste li uopće imali u ruci građevinsku dozvolu s pripadajućim projektom?

Promjena arhitekta je stvar vaše odluke – dao vam je dva savjeta: prvi bi trebali ignorirati, a drugi prihvatiti: zatražiti građevinsku dozvolu za rekonstrukciju postojeće zgrade (kuće za odmor). Polazište za status postojeće zgrade je rješenje o izvedenom stanju s pripadajućom snimkom izvedenog stanja, a ne osnovna građevinska dozvola.

Uz propisane priloge za izradu glavnog projekta, kao i kod svih rekonstrukcija u dijelu glavnog projekta bio trebao biti prikaz postojećeg stanja da je građevina prikladna za rekonstrukciju – s podacima i dokazima iz članka 40. Pravilnika o obveznom sadržaju i opremanju projekata građevina (NN 118/19), a s obzirom da se prilikom legalizacije nisu provjeravali niti temeljni zahtjevi za građevinu niti su se tražile potvrde od nadležnih javno pravnih tijela kao u redovnom postupku izdavanja građevinske dozvole.

Osim ako vaš arhitekt ne raspolaže s nekim činjenicama koje vi niste naveli u upitu, a odnose se na eventualna ograničenja iz važeće prostorno planske dokumentacije, jer za donošenje rješenja o izvedenom stanju zgrada i nije trebala biti izgrađena u skladu s odredbama  prostornog plana - on nije bezrazložno spominjao osnovnu građevinsku dozvolu.

Bilo bi uputno da se raspitate u nadležnom Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja o uvjetima za izvođenje predmetne rekonstrukcije ili da pošaljete zahtjev za izdavanje lokacijske informacije, pa će vam situacija biti malo preglednija.

A možda u konačnosti (ipak) prihvatite i prvi savjet vašeg arhitekta... ili odaberete nekog projektanta kojem taj zahvat neće predstavljati  "veliki problem".

uređeno: od Antuntun56
korekcija
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija