Jump to content

Prenamjena prostora


Deja H

Preporučene objave

Poštovani!

Kupujemo kuću koja je upisana kao vinogradarski objekt/klijet.

Vlasnik je rekao da je upisano kao vikendica.

Sa obzirom da ide stambeni kredit,treba raditi prenamjenu .

Molim info koliko se  taj postupak čeka vremenski do završetka i koliko je okvirno cijena?

Te još pitanje, ukoliko se recimo isplati i gotovinom može li se prijaviti adresa na takav objekt.(Bez prenamjene)

Za trajno stanovanje.

Hvala 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Klijet se u smislu provedbenih odredbi prostornog plana smatra poljoprivrednom gospodarskom zgradom (imala ili neimala akt za građenje), te ju se ni u kojem slučaju ne može upisati kao vikendicu

Te poljoprivedne gospodarske zgrade u većini slučajeva koriste se za povremeni boravak prilikom obavljanja poljoprivrednih radova u vinogradu, a pritom je isključeno bilo kakvo stanovanje, pa i povremeno).

Vikendice, kao zgrade za povremeno stanovanje mogu se graditi samo u građevinskim područjima ili u zonama namijenjenim za povremeno stanovanje.

Slijedom iznesenog, planovi za njenu prenamjenu u stambenu zgradu su neprovedivi u skladu s važećim prostornim planom koji se primjenjuje na vašem području (manje-više svi prostorni planovi imaju iste ili slične provedbene odredbe po pitanju gradnje spremišta na poljoprivrednim površinama – klijeti u vinogradima, spremišta voća u voćnjacima i sl.). 

Osim ako opet stupi na snagu neki novi Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama sa istim zakonskim rješenjima kao i u prethodnom zakonu, jer se po prethodnom zakonu moglo ozakoniti sve i svašta, pa i zgrade koje nisu imale namjenu sukladnu prostornom planu. 

 

Kućne brojeve određuje katastar prema Pravilniku o načinu označavanja imena naselja, ulica i trgova te načinu obilježavanja zgrada kućnim brojevima (NN 117/22), a u članku 7. Pravilnika su uvjeti za zgrade koje mogu dobiti kućni broj:

(1) Kućnim brojevima moraju biti obilježene sve zgrade koje su stambene, mješovite, gospodarske, javne i društvene namjene, podzemne zgrade koje imaju zaseban ulaz te zgrade koje služe za povremeni boravak.

(2) Zgrada u smislu ovoga Pravilnika je ona zgrada čiji je način uporabe propisan pravilnikom kojim se uređuje način uporaba i posebni pravni režimi.

(3) Zgradama gospodarske namjene i podzemnim zgradama kućni broj određuje se u pravilu na zahtjev zainteresirane osobe.

(4) Na zahtjev zainteresirane osobe kućni brojevi se mogu odrediti i objektima (prikolice, vagoni, plovila, kontejneri, kiosci i sl.) čija je namjena stanovanje, privremeni boravak ili obavljanje poslovne djelatnosti, a koji su čvrsto povezani s tlom, odnosno trajno su usidreni.

 

Baš i ne vidim da u su u citirani članak uključene i poljoprivredne gospodarske građevine, ali za svaki slučaj provjerite u katastru.

 

Usput, vlasnik može izjaviti što hoće, bitno je kako glasi upis građevine u zemljišnim knjigama.

 

Također, u rješenju o dozvoli za promjenu namjene i  uporabu građevine koje se izdaje prema Zakonu o prostornom uređenju, osnovni je preduvjet za njegovo izdavanje iispunjavanje uvjeta iz članka 153. Zakona o prostornom uređenju da je predmetna prenamjena u skladu s prostornim planom, pa ste opet u slijepoj ulici.   Lp

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija