Jump to content

stalni boravak - izbivanje


Marfat

Preporučene objave

Pretraživala sam teme, no nisam pronašla isti slučaj. Ako mi je promaklo, isprike. 

 

U barku sam sa stranim državljanom od 2017. od kada on ima odobren privremeni boravak u svrhu sklapanja obitelji bez prekida do sada. Imamo dvoje djece koja imaju hrvatsko državljanstvo. U osmom mjesecu 2023. predao je zahtjev za stalni boravak i prije nekoliko dana na kućnu adresu dobio je zaključak od MUPa u kojem se traži da dostavi presliku trenutno važeće putovnica kako bi se vidjeli ulazno izlazni štambilji te izjavu o izbivanju. U zaključku se navodi da je izbivao iz RH unutar 4 godine višekratno duže od 6 mj (točnije 209 dana) te da je potrebno dostaviti izjavu na okolnosti izbivanja iz RH. Prije nego što je predao zahtjev bili smo sigurni da granica od 180 dana nije premašena. Gledajući putovnice iz tog razdoblja mi dobivamo broj od 198 dana što je još uvijek više od onoga što piše u zakonu. 

Čitajući forum vidjela sam kako se navodi da se ne računaju dani kada je osoba zaposlena (u njegovom slučaju je to 12 dana), no jos uvijek se radi o 6 dana viška. Putovao je isključivo obitelji i prijateljima, nikada nije radio u inozemstvu, a u RH je bio zaposlen svake godine s određenim prekidima kada bi najčešće putovao. Plaćao je zdravstveno osiguranje za svaki mjesec kada nije bio zaposlen. 

Zanima me postoji li ikakav način da opravdamo putovanja jer je većina putovanja bila u Sloveniju (kada se zbroji cca 100 dana, ostalo je putovanje u rodnu zemlju i Veliku Britaniju)? Ako postoji što bismo trebali dostaviti i kako dokazati da smo nekada putovali zajedno kada mene nisu pitali za dokumente?

Unaprijed hvala na odgovoru 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija