Jump to content

Identitet podnositelja u upravnom postupku


AlexOne

Preporučene objave

Da li policijski djelatnici smiju osobi, nad kojom vrše terensku provjeru radi adrese prebivališta,
dati identitet fizičke osobe koja je podnijela zahtjev za terenskom provjerom?

Ukoliko to nije dozvoljeno, molio bih i zakonsku osnovu koja to regulira.

uređeno: od AlexOne
nadopuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru.

Na temelju onoga što sam pročitao iz raznih zakona i pravilnika, inicijalno proizlazi da bi policija trebala štiti identitet podnositelja zahtjeva.

Zato i pitam ovdje, radi provjere, jer ne mogu pročitati sve zakone, pravilnike i ostalo, nije mi to struka, a treba biti precizan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadopuna, u međuvremenu sam došao i do drugačijeg pravnog tumačenja:

"Prema hrvatskim zakonskim odredbama, policija kao tijelo koje postupa po podnesenom zahtjevu za terensku provjeru adrese prebivališta druge osobe nema obavezu niti pravo otkrivati identitet osobe koja je podnijela takav zahtjev.

Relevantan zakon u ovom kontekstu je Zakon o policijskim poslovima i ovlastima (NN 76/09, 92/14, 70/19). Ovaj zakon uređuje ovlasti i postupanje policijskih službenika, uključujući postupke provjere adrese prebivališta. Policija je dužna čuvati povjerljivost izvora informacija te je odgovorna za zaštitu osobnih podataka u skladu s propisima o zaštiti osobnih podataka, kao što su Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) i Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/18).

Otkrivanje identiteta osobe koja je podnijela zahtjev moglo bi se smatrati kršenjem prava na privatnost i povjerljivost podataka. Policijski službenici su obvezni postupati u skladu s pravilima o zaštiti osobnih podataka i ne smiju otkrivati takve informacije trećim osobama osim ako za to ne postoji zakonska osnova ili sudski nalog.

Dakle, prema hrvatskim zakonima, policija ne smije niti mora otkrivati identitet osobe koja je podnijela zahtjev za terensku provjeru adrese prebivališta."

i

"U hrvatskom zakonodavstvu, pravni interes ne predstavlja automatsku osnovu za otkrivanje identiteta podnositelja zahtjeva za terensku provjeru adrese prebivališta. Otkrivanje identiteta podnositelja zahtjeva mora biti u skladu sa zakonima koji reguliraju zaštitu osobnih podataka i postupanje policije.

Zakonski okvir koji se primjenjuje u ovom slučaju uključuje:

  1. Zakon o zaštiti osobnih podataka (ZZOP) - prema kojem se osobni podaci smiju obrađivati samo u skladu s jasnim pravnim osnovama i načelima obrade podataka.

  2. Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) - koja naglašava potrebu za zaštitom osobnih podataka i jasno definira prava pojedinaca u vezi s obradom njihovih podataka.

  3. Zakon o policijskim poslovima i ovlastima (ZPPO) - koji uređuje način postupanja policijskih službenika i zaštitu povjerljivih informacija.

  4. Zakon o općem upravnom postupku (ZOUP) - koji može regulirati pristup informacijama u upravnim postupcima, ali i dalje mora biti usklađen s načelima zaštite osobnih podataka.

Pravni interes stranke u postupku može biti osnova za traženje informacija, ali to ne znači automatsko pravo na otkrivanje identiteta podnositelja zahtjeva. Svaka obrada osobnih podataka mora biti opravdana legitimnim pravnim osnovama, a otkrivanje identiteta podnositelja zahtjeva za terensku provjeru trebalo bi biti u skladu s načelima nužnosti i proporcionalnosti.

Ako osoba smatra da ima pravni interes za saznavanje identiteta podnositelja zahtjeva, može podnijeti zahtjev nadležnom tijelu (npr. Agenciji za zaštitu osobnih podataka - AZOP) ili sudu, koji će procijeniti opravdanost zahtjeva i odlučiti o mogućnosti otkrivanja tih informacija, uzimajući u obzir zakone o zaštiti osobnih podataka i zaštiti prava svih uključenih strana.

U zaključku, pravni interes ne predstavlja automatsku osnovu za otkrivanje identiteta podnositelja zahtjeva za terensku provjeru adrese, već zahtijeva procjenu nadležnih tijela u skladu s važećim zakonima o zaštiti podataka i postupcima."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija