Jump to content

Prodaja imovine, procjena i porezna obavezica


Lena2

Preporučene objave

Suvlasnica sam jedne imovine, koja se u katastru vodi kao kuca i dvor. Kuca stoji i do prije 4 godine je zivio netko u njoj, ali je u katastrofalnom stanju. Ima vodu prikljucenu ali naprimjer je struje iskljucena. Kuca u sadasnjem stanju nije za useliti, engo za rusiti. 

Jedan od suvlasnika sada zeli oktupiti nase udjele i ja zelim prodati, jer se svakako zelim rijesiti toga suvlasnistva. Sada je pitanje: na koji nacin da procjenim vrijednost? Jer to nije kuca, koja se prodaje pa da netko moze zivjeti u njoj, ali nije ni gradevinsko zemljiste. Novi buduci vlasnik zeli sebi novu kucu sagraditi na tom podrucju, znaci rusiti ce postojecu. Ima li kakav savjet o tome, kako procjeniti vrijednost te nektretnine. 

I drugo veliko pitanje je, s kakvim porezom moram racunati. Ima li razlike u tome prodaje li se kuca i dvor ili gradevinsko zemljiste? Posto u katastru pise kuca i dvor, onda se porez vjerojatno prema tome racuna, ili? 

I ja nisam porezni rezident Hrvatske, nego Njemacke. Gdje placam porez? U tom slucaju u Hrvatskoj ili? Mozda ima netko iskustva s tim? 

 

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porez na promet nekretnina plaća kupac, a ne vi. 

Što se tiče procjene vrijednosti, ovo je stvar dogovora između vas i kupca. Koliko sam shvatio, vama je potrebna nekakva okvirna cijena koja bi bila poštena i prema vama i prema kupcu. Kako vam ne treba službena procjena vrijednosti, ja bih možda kontaktirao neku agenciju za nekretnine da vam da svoje mišljenje oko toga koliko možete dobiti za svoj suvlasnički udio. 

Ono što morate uzeti u obzir je da suvlasnički udio svakako vrijedi manje od 1/4 vrijednosti cijele kuće. Naime, ako ne dogovorite s jednim od suvlasnika da kupi vaš suvlasnički udio, teško da ćete ga ikada prodati ili moći s njim išta korisno napraviti. Nitko sa strane neće kupiti samo jedan suvlasnički udio u kući.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija