Jump to content

Prestanak uzdržavanja za jedno od dvoje djece


psychodad

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Prilikom razvoda, prije 4 godine, obje kćeri su bile maloljetne i pohađale školu. Iznos i uvjete uzdržavanja smo dogovorili bivša supruga i ja, sastavili Plan zajedničke roditeljske skrbi (PZRS) za obje kćeri u istom dokumentu, prošli postupak kod CZSS te podnijeli sudu prijedlog za sporazumnim razvodom braka i priložili PZRS. Nakon cca. mjesec dana poštom smo dobili odluku suda kojom je potvrđen razvod i PZRS. 

U proteklih 4 godine starija kćer je postala punoljetna, probala je studirati pa odustala te se početkom veljače ove godine zaposlila na neodređeno.

Dogovorili smo se (kćer i ja, uz obavijest bivšoj supruzi) da početkom rujna podnesem zahtjev za prestankom obveze uzdržavanja za nju pa bih molio uputu kojim točno putem krenuti?

Treba li sastaviti novi PZRS (iz kojeg ću izbaciti stariju i ostaviti samo mlađu kćer) te ga priložiti zahtjevu za prestankom uzdržavanja ili je dovoljno samo podnijeti zahtjev, tj. prijedlog, a sud će onda staviti van snage dio PZRS koji se odnosi na stariju kćer? 

Trebam li, uz kćer, i bivšu suprugu uključivati u postupak, s obzirom da je PZRS donesen u doba kad su obje kćeri bile maloljetne i ona je bila njihov zakonski zastupnik?

Hvala unaprijed za svaku informaciju!

uređeno: od psychodad
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dovoljno je odnijeti u Hrvatski zavod za socijalni rad (kako je sada preimenovan CZSS) kod JB izjavu sastavljenu u tom smislu, s ovjerenim potpisima s vaše strane i starije kćeri ako je kćer suglasna s vašim prestankom plaćanja alimentacije za njeno uzdržavanje. Ako vam sredstva za alimentaciju skidaju s plaće u tvrtki vašeg poslodavca, treba kopiju izjave dostaviti i poslodavčevom računovodstvu.

Bilo bi uputno da netko od vas dvoje obavijesti i bivšu suprugu o toj promjeni, jer je kćer sada punoljetna i može samostalno donositi odluke u svoje ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema razloga da vam sustav pravi probleme, ako ste vi međusobno suglasni da su tako uređeni odnosi ispravno rješenje. Pa i sam razvod ste sporazumno proveli, za razliku od većine razvoda koji su prilično burni i dugotrajni...

Kćer će imati svoje prihode, a mladoj osobi puno znači financijska neovisnost, pa je stvarno pošteno od nje da vas oslobodi vaše obveze njenog uzdržavanja - svaki ptić se kad-tad mora otputiti u samostalni život.

To ne znači da ponekad ne možete uskočiti s prikladnom financijskom injekcijom, nek' se nađe od tate…😊

uređeno: od Van Gogh
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija