Jump to content

Pravo služnosti puta i parkirno mjesto


Symma

Preporučene objave

Pozdrav,

Imam situaciju gdje djelim kuću na 2 apartmana. Jedan je moj a drugi susjedov. Moj apartman ima balkon ispred kojeg je parkirno mjesto. Dio tog djela ispred balkona je susjedov ali imam pravo služnosti puta. 

Susjed želi od tog djela napraviti parkirno mjesto kako bi iznajmljivao svoj apartman. Ukoliko to napravi moguće je da netko parkira i zablokira uslužni put. 

Postoji li zakonsko ograničenje koje bi ga spriječilo u registraciji tog parkirnog mjesta?

 

Na slici je moje broj 2, a strelica označava izlaz sa balkona.4xt6ChG.jpeg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

On to moze izvest bez papira (vjerojatno ce samo jedan dan i napravit to mjesto). Koliko je meni poznato da vlasnik posluzne nekretnine ne smije napravit nista sto bi otezalo ili onemogucilo pravo sluznosti, a ovo sto on zeli je upravo to.

Nisam strucnjak za takve stvari pa ce vam neko drugi dat pravno uporiste na koje cete se pozvat da ga sprijecite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo služnosti puta je uspostavljeno tijekom kupnje u ugovoru. 

Mene zanima dali sad on može napraviti parkirno mjesto na tom putu s obzirom da bi ,ako je nešto parkirano, blokiralo taj put? 

I u slučaju da on to svejedno napravi dali imam temelje za tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da niste najpozornije pročitali navedene članke iz Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.pravima, pa ću vas uputiti na poveznicu.

Da li je pravo služnosti uvedeno u zemljišnu knjigu prilikom provedbe tog kupoprodajnog ugovora predmetne nekretnine (apartmana)?

Ako nije, potrudite se da ga uspostavite i u zemljišnoj knjizi, i to što prije, da imate i pravno uporište prilikom eventualne sudske tužbe sukladno odredbama članka 234. ZVDSP (Da bi ovlaštenik prava služnosti mogao u postupku pred sudom, odnosno drugim nadležnim tijelom, ostvariti svoje pravo iz članka 233. ovoga Zakona, mora dokazati svoje pravo služnosti i tuženikov čin onemogućavanja ili uznemiravanja izvršavanja toga prava), jer kako će smetatelj služnosti znati da vi imate pravo služnosti ako nije upisano u ZK?

Osujećivanje prava služnosti ovlaštenik ima pravo braniti pred sudom i od vlasnika poslužne stvari (nekretnine) kao i od svake druge osobe koja svojim činima niječe njegovo pravo služnosti ili ga samovlasno onemogućuje ili uznemirava u izvršavanju toga prava. (izvod iz stavka 1. članka 233. ZVDSP)

U  slučaju da je upisano zajedno s evidentiranjem kupoprodajnog ugovora imate posve legalan osnov za pokretanje sudskog postupka, ukoliko se suvlasnik posebnog dijela (drugog apartmana) u međuvremenu ne prizove racionalnom razmišljanju.

Usput, mislila sam da ću preskočiti komentar na vašu skicu situacije, ali ne mogu da ne pitam, ako je s 1 označen drugi apartman, odakle on ima pristup? Ili taj prikaz ipak nije prikaz cijele građevne čestice...:-? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Već je sve to upisano u kupoprodajni ugovor.

A što se skice tiče, cijeli južni dio je cesta, na putu sam pa nemam sliku pravog plana zemljišta.

Tj. nije cesta nego je isto privatno vlasništvo koje se koristi kao cesta.

Hvala na odgovorima 

uređeno: od Symma
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija