Jump to content

Razilazi se površina čestice katastar i gruntovna


marko2001

Preporučene objave

Razilazi mi se stanje površine čestice u Posjedovnom listu (Katastar) i Vlasničkom listu (Gruntovna). U jednom i drugom je vlasništvo 1/1 katastarske čestice. U vlasničkom listu (gruntovna) je navedena oko polovina kvadrature čestice u odnosu na posjedovni list.

Kada gledam povijesni pregled neslužbeni izvadak gruntovne, ne navodi se nitko u suvlasništvu u povijesti osim vlasnika koji je bio moj otac 1/1 te prije njegova majka 1/1 od koga sam naslijedio zemljište.

Da li je moguće da je bio još netko upisan u vlasnički list na toj čestici jer ne znam odakle ovo razilaženje, u neslužbenom izvatku u B (vlastovnica) dijelu stoji samo 1/1 vlasništvo mog oca ?

Da li je daljnji postupak koji treba pokrenuti (čitao na netu ne znam ta li je točno) : 

Angažiranje geodeta za utvrđivanje površine te ako se prema izmjeni zakona NN 128/2022 nakon službene objave od 30 dana na e-ploči ministarstva pravosuđa ne javi nitko tko bi mogao biti povezan sa vlasništvom zemljišta upisuje kvadratura iz posjedovnog lista u vlasnički na jednom ročištu suda koju sačinjava :  odvjetnik predlagatelja, sudac, sudski vještak za geodeziju, referent zemljišnoknjižnog odjela nadležnog općinskog suda, svjedok.

 

 

 

uređeno: od marko2001
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrlo vjerojatno ne odgovara ni numeracija čestica. Ako ste upisani u katastru na cijeloj površini, a u gruntovnici samo na pola, moguće je da katastarska čestica odgovara dvjema zemljišnoknjižnim česticama. Dakle, moguće je da ste upisani i u gruntovnici na cijelo zemljište, samo u nekom drugom zemljišnoknjižnom ulošku. 

Prvi korak je da odete na katastar i zatražite identifikaciju nekretnine. Dakle, katastar će vam izlistati kojim zemljišnoknjižnim česticama odgovara vaša katastarska čestica. Nakon toga ćete ishoditi izvatke iz zemljišne knjige za sve te čestice koje katastar izlista (vjerojatno samo dvije) i vidjeti jeste li na svima vi upisani. Ako jeste - super (ne morate ništa raditi, ali možete angažirati geodeta da uskladi stanje, ako baš želite). Ako niste upisani na sve zemljišnoknjižne, moći ćete na temelju toga što ste upisani u katastru pokrenuti pojedinačni zemljišnoknjižni ispravni postupak i pokušati se u tom postupku upisati na zemljišnoknjižne čestice na kojima niste upisani 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala Ljubo. Imam dva ZK uloška za česticu (vode se pod dva različita broja)

Da li da pokrenem spajanje dva zemljišnoknjižna uloška u jedan ?

Na svakoj je pola čestice. U jednom ulošku je ok kvadratura točno pola čestice, međutim u drugom mislim da je mala greška jer ima stavku:  zemljište pod kućom i dvorište "kvadratura";  pa drugi red oranica: "kvadratura"  te treći red ukupno: gdje je samo stavka zemljište pod kućom i dvorište, mislim da nisu dobro zbrojene obadvije stavke.

Uglavnom kad se zbroji površina iz obadva zemljišnoknjižna uloška ispada kvadratura čestice prema katastru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija