Jump to content

Dalekovodni stup na zemljištu


trajekt

Preporučene objave

Na zemljištu koje je moje vlasništvo postojao je električni stup(drveni) niskonaponske mreže. Hep je zamijenio drveni stup betonskim, usprkos mojem protestu da ne dopuštam stup na svojem zemljištu. Da li imam pravo tražiti izmještaj? Stup je ugrađen dok sam bio odsutan. Dali je HEP trebao tražiti moju suglasnost ?Kakva su uopće moja prava u ovom slučaju? Dali je moguće da se na nasilan način može povrijediti privatno vlesništvo pa makar to bio i HEP? Dali mogu tražiti materijalnu naknadu zbog umanjene vrijednosti zemljišta? Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Daljnji postupak ovisi o činjenici postojanja GD za niskonapnsku mrežu čiji je dio bio spomenuti drveni stup, mada je “izgradnja energetskih objekata, njihovo održavanje i korištenje te obavljanje energetskih djelatnosti od interesa su za Republiku Hrvatsku” sukladno odredbama članka 4. Zakona o energiji. Da li je na vašem zemljištu upisano pravo služnosti predmetne NNM i postavljanja stupa za tu mrežu?

Zamjena jednog ili više stupova na istom mjestu postojeće elektroenergetske mreže može se izvršiti bez građevinske dozvole, ali na temelju glavnog projekta prema članku 5. točka 18. Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, te im u tom slučaju nije neophodna vaša suglasnost budući da termin postojeće podrazumijeva zakonito izvedeno s građevinskom dozvolom, te također uključuje suglasnost (nekog od prethodnih vlasnika ako ta čestica nije bila oduvijek u vašem vlasništvu) na takvo projektno rješenje rasporeda stupova.

Za potvrđivanje te zakonske pretpostavke, možete im se obratiti sa pitanjem da li imaju građevinsku dozvolu za postojeću NN mrežu, tražiti da vam pokažu glavni projekt za zamjenu predmetnog stupa. Tu komunikaciju trebate obaviti pisanim putem (pa i višekratno, neka vam ne bude teško), pa možda naiđete na, za vas, povoljnu reakciju i prijedlog o materijalnom obeštećenju…Ali čisto sumnjam, s obzirom na dosadašnje ponašanje.

Možete se obratiti i tijelu graditeljstva te istražiti postojanje GD, kao i postojanje eventualne prijave početka građenja sukladno odredbama članka 131. stavak 4. Zakonu o gradnji. U ona ne tako davna socijalistička vremena iz kojih potječe taj drveni stup, bili ste sretni da ste dobili struju iz mreže koja se često financirala iz samodoprinosa, kao uostalom mnoga komunalna infrastruktura, i vrlo često se ta infrastruktura izvodila bez ikakvih “papira”, odnosno dozvola - ali obveza ishođenja GD je uvijek postojala. Teško je pretočiti situacije iz tadašnjih voluntarističkih vremena u današnje prilike.

Pod pretpostavkom da nisu u stanju (ili neće) pokazati prethodno navedenu dokumentaciju, možete podnijeti prijavu građevinskoj inspekciji, njoj će trebati pokazati. Vaši daljnji koraci ovise o utvrđenom činjeničnom stanju po inspekcijskom nadzoru. O rezultatu inspekcijskog nadzora, ne bih kalkulirala.

Možete ih tražiti i izmještanje stupa – vjerojatno će vam reći da je izmještanje na vaš trošak…U svakom slučaju, želim vam uspjeha u komunikaciji i s upravom i s HEP-om.

Postupili su kako su postupili – uvrebali su trenutak vaše odsutnosti i po pravu jačega zamijenili stup. A s obzirom da smo mi ipak neka pravna država, sa sporom, ali dostižnom pravdom, ova moja objava je prilog držanju vaše teme nad vodom dok vam se ne javi neki malo bolji poznavatelj vaših pravnih mogućnosti - ja sam samo ukazala na obveze HEP-a u smislu građevinske regulative, kao informaciju vama na koje okolnosti trebate obratiti pozornost, odnosno da li su te obveze ispunjene budući da o njihovom (ne)ispunjenju ovise i vaše pravne mogućnosti.

Prethodno možete pročitati simptomatični članak (istina odnosi se na stup 110 kV dalekovoda, ali zorno oslikava indolentno postavljanje HOPS-a u svezi sličnog problema, koje nije daleko od sestrinske tvrtke HEP-a u čijoj nadležnosti je izvođenje NN mreže sa stupom na vašem zemljištu).

uređeno: od Van Gogh
korekcija odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija