Jump to content

Izgradnja garaža


MalaMarica1

Preporučene objave

Suvlasnici stambene zgrade od šest katova namjeravaju izgraditi garaže ispod zgrade te nama koji smo u prizemlju uzeti dio terase na kojem je vrt. Kažu da su zvali arhitekta koji je izjavio da za takvo nešto nije potreban projekt i gradjevinska dozvola jer svakom od stanara prema ugovoru pripada jedna garaža. Možete li me uputiti u Zakon koji predvidja ovakvu vrstu gradnje te koliko postotak suvlasnika zgrade mora biti suglasan kako bi se garaža izgradila?

uređeno: od MalaMarica1
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • MalaMarica1 je promijenio naziv u Izgradnja garaža
Dana 03. 09. 2024. u 12:11, MalaMarica1 je napisao:

Suvlasnici stambene zgrade od šest katova namjeravaju izgraditi garaže ispod zgrade te nama koji smo u prizemlju uzeti dio terase na kojem je vrt.

Prije svega, u upitu nedostaje podatak da li je zgrada etažirana. Uz to ne bi bilo zgorega da je također navedeno u kakvom je odnosu "uzeti dio terase na kojoj je vrt” – da li je ta terasa s vrtom dio projektnog rješenja zgrade, odnosno stanova u prizemlju (kao tzv. predvrt – pripadak stana u prizemlju pa s time smatra privatnim vlasništvom, a koji bi trebao biti i fizički/vizualno odvojen od ostatka čestice zgrade), ili su si takvo stanje stvari priskrbili sami vlasnici stanova u prizemlju, uz prešutnu suglasnost ostalih suvlasnika stanova na katovima, pa se time smatra da su izvedeni radovi na uređenju terase/vrta na zajedničkom dijelu čestice zgrade.

Dana 03. 09. 2024. u 12:11, MalaMarica1 je napisao:

Kažu da su zvali arhitekta koji je izjavio da za takvo nešto nije potreban projekt i gradjevinska dozvola jer svakom od stanara prema ugovoru pripada jedna garaža.

Klasika – pokvareni telefon, odnosno prenošenje informacije iz treće ruke koju ste vi prenijeli u ovaj javni forumski prostor  (suvlasnici kažu da su zvali arhitekta koji je izjavio… što je već izjavio). Suvlasnici su arhitekta mogli pozvati da s osnova prostornog plana razmotri mogućnost smještaja garaža. Isto tako dovođenje u međusobni uzročno posljedični kontekst izvođenja garaža bez građevinske dozvole i bez projekta i nekog ugovora nema nikakvog smisla - kakvog ugovora?

Prema gotovo svakom prostornom planu na svaki stan dimenzionira jedno parkirališno/garažno mjesto - već je priličan problem osiguranje dovoljnog broja parkirališnih mjesta je za zgradu od 6 katova u gradskim uvjetima, (da ne kažem nemoguća misija u današnje vrijeme kad gotovo svako kućanstvo ima dva automobila), a kamoli osiguranje garažnog prostora?! Ta je činjenica poznata svakom arhitektu…

Istina, za građenje pomoćne zgrade koja ima jednu etažu do 50 m2 tlocrtne površine na građevinskoj čestici postojeće zgrade itd....na temelju glavnog projekta, a bez ishođenja građevinske dozvole prema članku 4. točka 1. a)  Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, bio bi ispunjen uvjet za neizdavanje građevinske dozvole, pod pretpostavkom da bi po 3 garaže bile grupirane u jednu građevinsku samostalnu cjelinu, pa bi se tako koncipirane garaže mogle izvesti samo  na temelju glavnog projekta - izrađenog prema propozicijama prostornog plana.

 

Dana 03. 09. 2024. u 12:11, MalaMarica1 je napisao:

Možete li me uputiti u Zakon koji predvidja ovakvu vrstu gradnje te koliko postotak suvlasnika zgrade mora biti suglasan kako bi se garaža izgradila?

Zakon o prostornom uređenju (sa svojim podzakonskim aktom - važećim prostornim planom) i Zakon o gradnji (sa svojim podzakonskim aktom - Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima), a u svjetlu odredbi članka 87. još uvijek važećeg Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, s obzirom da se garaže planiraju izvesti na zajedničkom dijelu građevinske čestice u zajedničkom korištenju svih suvlasnika zgrade, trebali bi biti suglasni svi suvlasnici za izvođenje predmetnog zahvata u prostoru. 

uređeno: od Van Gogh
proširenje odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija