Jump to content

Ugovor o dozivotnom uzdrzavanju


Mary89

Preporučene objave

Pozdrav,

Moj stric je sklopio ugovor o dozivotnom uzdrzavanju sa prijateljom u hrvatskoj. U njemu pise da nakon njegove smrti taj prijatelj dobiva njegovu kucu u hrvatskoj i pare koje se nalaze na bankovnom racunu njemacke banke. U medjuvremenu stric je se preselio za njemacku, gdje ja zivim i dao meni punomoc za taj racun. Pare redovno dizem i trosim u njegovom smislu. Jedan tumac mi je rekao da bi taj prijatelj imao pravo da me tuzi za te pare nakon striceve smrti. Da li je to tacno? Ili prijatelj ima samo pravo na pare koje se nalaze na racunu od casa striceve smrti?

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U vašem slučaju, ugovor o doživotnom uzdržavanju (koji je sklopio vaš stric s prijateljem) predviđa da prijatelj dobije stričevu kuću i novac koji se nalazio na računu nakon njegove smrti. Ako ugovor izričito uključuje sredstva na računu, prijatelj bi imao pravo na novac koji se nalazi na računu u trenutku smrti vašeg strica, a ne na novac koji je već bio potrošen prije njegove smrti.

Dakle, ako je vaš stric dao vama punomoć za upravljanje tim računom, vi ste legalno trošili novac dok je on bio živ. Prijatelj ne bi imao pravo tražiti novac koji je već potrošen prije stričeve smrti, već samo ono što ostane na računu nakon smrti strica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama


Zanima me da li Ugovor o dozivotnom uzdrzavanju spada u poseban dio Ugovora u ustupu i raspodjeli imovine kako piše članak 110. stavka 1. Zakona o nasljeđivanju o kojem piše da ustupitelj može odrediti osnivanje neke osobne služnosti ili stvarnog tereta , te se u daljnjem tekstu uz ostalo navodi i doživotno uzrdžavanje ? 
Zapravo u istom zakonu pod Ugovor o dozivotnom uzdrzavanju piše samo da odredbe ćlanka 116. - 121. prestale su važiti stupanjem na snagu Zakona o obveznim odnosima . Pa stoga pitam je li Ugovor o dozivotnom uzdrzavanju nužno povezan sa ustopom imovine ? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija