Jump to content

zaposliti supruznika u obrtu?


moses

Preporučene objave

razmisljam da predlozim suprugu da ga zaposlim u svom obrtu. poznato mi je ono pravo da supruznik obrtnika moze raditi u obrtu i bez formalnog zaposljavanja.

 

no, ono sto me zanima su doprinosi, prava i obaveze, konkretno ja nemam zaposlenih i placam uredno svoje doprinose i sama vodim knjigovodstvo. da li bih za njega placala isti iznos ili bih imala neke olaksice buduci da smo supruznici...?

moram li onda angazirati knjigovodstveni servis buduci da ako imam zaposlenog onda su tu i obracuni place, bla, kompliciranije knjigovodstvo?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Supružnik ne može raditi u obrtu bez formalnog zapošljavanja - to je pogrešna interpretacija. Suprug Vam može pomagati u obavljanju obrta kao i (punoljetni) članovi uže obitelji a koji žive u istom domaćinstvu. Razlika je u pojmu "ispomoć, pomagati...". U pravilu, inspekcije ne rade probleme ako Vam supruga zateknu u obavljanju djelatnosti obrta. Kada je spomenuta ispomoć, zakonodavac je predvidio takvu mogućnost kao povremenu ispomoć.

 

Supruga možete zaposliti. U tom slučaju za njega morate za njega podnositi R-Sm obrazac (Fina), ID-obrazac (porezna uporava) na temelju obračuna plaće koji mora biti napravljen (i formalno uručen) do 15. u mjesecu za prethodni mjesec. Zapošljavanje supruga znači da morate sa njim napraviti Ugovor o radu na neodređeno (ili određeno ?) vrijeme, prijaviti ga kod RFMIO i HZZO. Obrasci koji se predaju u poreznoj upravi moraju biti pravovremeno predani ili riskirate kaznu.

 

Nemate nikakve olakšice, budući da ste supruzi, ali ono što svakako morate znati da u tom smislu svi troškovi (porezi, doprinosi, plaća) ulaze u troškove poslovanja te u tom smislu na kraju godine plaćate manji porez na dohodak.

 

Ako zaposlite supruga, više ga ne uzdržavate, pa prema tome ni po toj osnovi ne možete imati olakšicu.

 

Ono što možete učiniti jest biranje bruto plaće (ili neto osnovice) koja opet mora zadovoljavati određeni minimum ispod kojeg ne smijete ići.

 

Ako sami vodite knjigovodstvo, tada imate dovljno sposobnosti i za tih nekoliko obrazaca koje morate napraviti. Za obračun plaće možete koristiti kalkulator RIF-a (ili RRIF-a) te prepisati dobivene podatke na obrazac. U FINI će Vam dati upute za popunjavanje R-Sm obrasca. Za iD obrasce je ponekad malčice teže, sve ovisi o volji za objašnjavanjem poreznih referenata kojima pripadate.

 

Btw, modul za računalo za obračun plaća i nije tako skup - cijene se kreću od cca 300 kn pa nadalje (ovisno o kvaliteti, autoru softvera i firmi koja softver prodaje), pa vjerujem da Vam to ne bi trebalo predstavljati veliki problem.

 

Na kraju godine treba također voditi brigu o podnošenju kumulativnih obrazaca i još nekim detaljima, ali o svemu tome naći ćete upute na stranicama porezne uprave

 

www.mfin.pu.hr

 

Ja osobno za 1 zaposlenu osobu sve potrebne obrasce (obračun plaće, R-Sm obrazac, ID obrazac) u 2 kopije napravim uz pomoć računala (zajedno sa ispisom obrazaca) za 10 minuta.

 

Poslovne promjene (izdatke) knjižite u poslovnim knjigama kao i svaki drugi izdatak vezan uz troškove poslovanja.

 

Za supruga biste možda mogli plaćati i niži iznos poreza i doprinosa od Vaših ukoliko primijenite najnižu dozvoljenu osnovicu. Međutim, morate znati da bi to moglo utjecati (u neko kasnije doba za mirovinu) na iznos mirovine koju će Vaš suprug imati pravo ostvarivati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na iscrpnom odgovoru!

 

ne zvuci jako komplicirano ali bojim se da je neisplativo, odnosno previse financijski rizicno i opterecenje za moj obrt jer i sama tesko naplacujem izvrsene poslove pa imam dovoljno muke sa placanjem vlastitih obaveza prema poreznicima i drzavi.

osnovna misao vodilja bila je nacin da uopce ostvari pravo na zdravstveno i mirovinsko osiguranje buduci da ionako radi na crno kod sadasnjeg poslodavca koji ga odbija prijaviti....

 

no, ako mi se naplata poslova popravi, svakako cemo se usmjeriti u obiteljski posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija