Jump to content

Uporabna dozvola


anonimno

Preporučene objave

Izgrađena građevina smije se početi koristiti tijelo koje je izdalo građevinsku dozvolu izda uporabnu dozvolu za tu građevinu.

Zahtjev za izdavanje uporabne dozvole podnosi investitor, odnosno vlasnik građevine.

Općinski sud izgrađenu građevinu upisuje u zemljišne knjige ako je za tu građevinu izdana uporabna dozvola. Može je upisati i bez uporabne dozvole ako je za tu građevinu izdana građevinska dozvola i po službenoj dužnosti će u posjedovnici zemljišne knjige zabilježiti da dozvola nije priložena. U tom slučaju nadležni sud rješenje o opisu građevine u zemljišne knjige dostavit će građevinskoj inspekciji.

Za investitora koji koristi građevinu bez uporabne dozvole predviđena je prekršajna odgovornost.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekršajna odgovornost je predviđena samo za investitora ako koristi građevinu bez uporabne dozvole. Previđena ja kazna od 25.000,00 kn za pravne, odnosno 10.000,00 kn za fizičke osobe.

Ako investitor nema namjeru pribaviti uporabnu dozvolu očito je da postoje neki problemi npr. učinjene izmjene na građevini, a nije ishođena izmjena ili dopuna građevinske dozvole ili npr. nisu ispunjeni bitni zahtjevi za građevinu.

O uporabnoj dozvoli i šire može se pročitati u Zakonu o gradnji (NN 175/03 i 100/04).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kad se kupuje nekretnina koja nema uporabnu dozvolu, kupac na sebe preuzima i rizik da objekt nije sagradjen po projektnoj dokumentaciji koja je sastavni dio gradjevinske dozvole.

 

time de facto stupa na mjesto investitora u gradnji i duzan bi bio obavijesti nadlezni drzavni ured za graditeljstvo da se izmjeni investitor naveden u gradjevinskoj dozvoli. time se nekretnina kupuje u vidjenom stanju bez mogucnosti prigovora za nedostatke prilikom gradnje.

 

to je obveza iz zakona o gradnji.

 

objekt se temeljem istog zakona ne smije poceti koristit prije nego dobije uproabnu dozvolu za namjenu za koju je gradjen.

 

prema tome useljavanje stana u zgradi koja nema uporabnu dozvolu, moze imati kojekave reperkusije.

 

npr. dodju gosti, i netko od gostiju se poklizne na podu (u stubistu). naknadno se ispostavi da je posljedica pada ugradjen neadekvatni materijal (klizave polcice).

 

tada vlasnik stana (investitor) snosi odgovornost (ne onaj od kojeg smo kupili) ako objekt nema uporabnu dozvolu.

 

da je kuca imala uporabnu dozvolu, u slucaju da je ugradjen materijal prema projektnoj dokumentaciji (izvedbeni projekt) odgovornost za stetu snosi projektant. ukoliko je materijal koji je ugradjen a ne odgovora opisu u projektu odgovaraju izvodjac radova i nadzorni organ.

 

prema tome, ako se kupuje stan u izgradnji, mudro bi bilo uvjetovati isplati cjelokupne cijene (barem 10%) nakon sto objekt dobije pravomocnu uporabnu dozvolu.

 

ako objekt ima uporabnu dozvolu tada niti etaziranje zgrade ne bi trebao biti problem (ako etaziranje nije vec izvedeno).

 

na zalost, stvarnost je cesto drugacija, pa su vrlo rijetki objekti koji imaju uporabnu dozvolu, premda mozda ne treba neki veliki trud da bi se istu dobilo.

 

najcesce je to nezainteresiranost i nemar investitora koji kad dobije sve novce predaje stan u posjed kupcu i tu se prica za njega zavrsava

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija