Jump to content

Nepostupanje po rješenju o ovrsi zbog upućivanja na parnicu!!


Pripravnick

Preporučene objave

Postoji odredba Ovršnog zakona koja izričito kaže da upućivanje u parnicu ovršenika ne zadržava ovrhu. Međutim, sutkinja mi je rekla, nakon što sam je molio da postupi po rješenju o ovrsi, da ako se radi o pljenidbi sa plaće mora čekati pravomoćnost rješenja o ovrsi. je li to baš tako? ako je, koja je to odredba OZ-a koja kaže da pljenidba pokretnine, nekretnine i dr.imovine može bez obzira na upućivanje u parnicu, ali pljenidba sjedanjem na plaću ne može prije pravomoćnosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može, samo mi recite gdje da gledam..nisam shvatio što se odnosi na ovršnu ispravu..postoji ovršna isprava(pravomoća presuda), na temelju koje je doneseno rješenje o ovrsi, ovršenik prigovara, sud ovršenika upućuje u parnicu i to po automatizmu, makar iz prigovora proizlazi da priznaje da nije postupio po presudi. ALi, čl. 48. st.6 kaže da okolnost da je ovršenik upućen u parnicu ili da ju je pokrenuo ne sprečava provedbu ovrhe i ostavrenje ovrhovoditeljeve tražbine! i sad mi kaže sutkinja, da to je tako, ali ako se pljeni plaća, postoji iznimka i ja moram čekati pravomoćnost rješenja o ovrsi. riječ je o ovrsi dospjelih iznosa uzdržavanja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, moram vas ispraviti, to nije to...ali nasao sam sto me zanimalo..iako nacelno se ovrha provodi i prije pravomoćnosti rješenja, i to je načelno pravilo, a postoji i odredba koja kaže da upućivanje u parnicu ne zadržava ovrhu, ipak postoji iznimka. Iznimka je normirana čl. 173. st.1. Oz-a gdje kaže da se rješenjem o ovrsi na plaći određuje ovrha , ali NAKON pravomoćnosti tog rješenja.

Ovo što vi spominjete nije u nikakvoj vezi s temom razgovora, valjda smo se krivo razumjeli ili sam bio nejasan.ali hvala na trudu, svejedno. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija