Jump to content

ovrha i zastarjeli dug


parni

Preporučene objave

Iman dug od 2000. godine koji je ušao u apsolutnu zastaru, iako nisam podnosio zahtjev za zastarom. Sada mi se porezna uprava upisala nad nekretninom iako je prošlo 7 godina. Imali li se porezna uprava pravo upisati i pokrenuti ovršni prijedlog van tog zakonskog roka od 6 godina kada nastupa apsolutna zastara?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajmo redom: jeste vi primili rješenje o ovrsi Porezne uprave i rješenje o privremenoj mjeri kojom su upisali teret na nekretninu? Kad ste ih primili? Je li vam prošao rok za žalbu?

Iskreno, iz vaših izjava ne mogu ništa sa sigurnošću zaključiti, a nije problem žaliti se na oba rješenja, ako vam još teče rok za žalbu i to se relativno brzo rješava.

P!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slučaj je malo složen pa krenimo redom:

1. Primio sam rješenje ovrsi, ali napominjem da sam se žalio 15 nakon isteka roka zbog zdravstvenih razlog (priložio sam liječničku dokumentaciju). U rješenju sam naveo da je nastupila apsolutna zastara. Podnio sam i poseban zahtjev za utvrđivanje apsolutne zastare.

2. U međuvremenu mi je dospio prijedlog za osiguranje novčanog potraživanja zasnivanjem založnog prava na nekretnini. Na ovo sam se rješenje žalio i tražio odgodu sve dok se ne riješi ovo 1. Međutim žalba ne odgađa provođenje ovrhe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E fino, ajmo sad dalje. Na rješenju o ovrsi, koji je datum kad je podnešen prijedlog za ovrhu i koji je datum rješenja?

Dobro je da ste se žalili i na jedno i drugo, u principu, ti postupci ne traju dugo, ako je samo u pitanju utvrđivanje zastare. Mogli ste tražiti i povrat u prijašnje stanje sa žalbom, ali dobro.. IMate broj ovrhe pa im budite dosadni, dok ne riješe.

U principu, kažem, ne bi trebalo dugo trajati, a kad ukinu rješenje o ovrsi, onda ćete obrisati i založno pravo s nekretnine.

P!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon rješenja prošlo je 54 dana pa je donešen prijedlog za ovrhu. Tada sam išao na razgovor u ovršni ured i čak im ponudio da platim glavnicu jer su kamate enormne. Oni su to odbili jer kako kažu nisu nadležni za to iako su mi ponudili prijedlog da platim dio duga pa će ovrhu staviti u mirovanje pola godine što nisam htio prihvatiti jer bi tu uplate pojele tekuće kamate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čujte, ne znam što bih vam više odgovorila. Bitno je da ste uložili žalbe i na jedno i na drugo rješenje. Zavisi samo što ste u njima napisali. Je li vam ih sročio odvjetnik ili ste sami pisali?

Sad možete samo čekati da vam se riješe postupci po žalbi.

Što se tiče prava Porezne na naplatu, to sam vam već odgovorila. Oni imaju pravo, ali im je zahtjev zastario, što ste pretpostavljam i istaknuli u žalbi.

Raspitajte se što je s vašim predmetom, broj imate, pa ukoliko želite da se što prije riješi, budite im dosadni dok ne riješe.

I još jedna stvar, nisam shvatila iz vaših odgovora. Na rješenje o ovrsi ste se žalili Poreznoj, a na drugo rješenje sudu, je l tako? A na ovom drugom rješenju ste naveli samo da tražite odgodu? Jeste spominjali zastaru i da ste se žalili na rješenje o ovrsi temeljem kojeg su vam se upisali na nekretninu?

P!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa i govorim vam iz iskustva.

Ukoliko vam je odvjetnik pisao žalbe, mislim da ne morate brinuti. Koliko sam shvatila, vama je bitno samo da se to što prije riješi kako bi skinuli teret s nekretnine. E, tu lijepo budite dosadni svom odvjetniku da on bude dosadan njima.

Mogu se slati i požurnice. Uglavnom, zavisi i u kojem gradu se to sve dogadja, ali ja iz prakse znam da ne traje dugo.

P!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija