Jump to content

Kako postopati????


zprgome7

Preporučene objave

Nakon 2 godine rada na nekakovu mizernu proviziju supruga mi je 1.1.2008 dobila ugovor na 2400kn bruto plaće i na neodređeno s probnim radom od 3 mjeseca.Prije nekoliko dana smo saznali da je trudna i ona se sada boji to reći poslodavcu zbog straha od otkaza u ta 3 mjeseca probnoga rada.Dali je njen strah opravdan ili ne????????????????????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je na probnom radu, bez obzira što je ugovor na neodređeno, najvjerojatnije stoji u ugovoru da se može otkazati tijekom probnog rada ili nakon probnog rada ako radnik nije zadovoljio. Dakle, ne treba poslodavcu neki razlog poseban da ugovor otkaže. Ako sazna da je trudna, reći će da nije zadovoljila. Nažalost. Vidjela takve slučajeve, a i sama sam na probnom radu, pa znam da mi izbacivanje ne gine ako ostanem u drugom stanju.

Sram me je kaj moram tak reći, ali ako je moguće probajte "profurati" ta tri mjeseca bez da poslodavac sazna za trudnoću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani zprgome7 ,

potpuno se slažem sa mišljenjem poštovane Zastoja , a koje Vam je dala u svome odgovoru .

 

Dobro je znati da je zakonski krajnji rok u kojem trudnica mora obavijestiti poslodavca o svojoj trudnoći mjesec dana prije početka korištenja prava na obvezni porodni dopust.

 

Ako poslodavac traži podatke o trudnoći žene ili uputi drugu osobu da traži takve podatke , kaznit će se novčanom kaznom , jer to spada u teži prekršaj poslodavca .

 

Želim Vam odlično zdravlje , a Vašoj supruzi ugodnu trudnoću i rođenje zdravog djeteta !

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

Vaša supruga slobodno može reći da je trudna jer joj poslodavac uopće nesmije dati otkaz. To što je ona na probnom radu, nije od nikakvog značenja. upučujem na zakonske odredbe.

Zabrana otkaza

Članak 77.

(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnoga dopusta, koriš¬te¬nja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskoga dopusta i dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju te petnaest dana nakon prestanka trudnoće, odnosno prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.

(2) Otkaz je ništav ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome pridonese odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugoga ovlaštenog tijela.

 

S obzirom da i kod probnog rada postoji otkazni rok, a u slučaju da poslodavac otkaže ugvovor o radu Vašoj supruzi, otkazni rok se zaustavlja za vrijeme bolovanja (u njagorem slučau neka supruga ode na čuvanje trudnoće, to će joj svaki liječnik dati)

 

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija