Jump to content

Zadužnica po Ovršnom zakonu


crecka

Preporučene objave

Dižem stambeni kredit u ZABI i sve je lijepo teklo i uredno dok nisam došla po Ugovor o namjenskom kreditu za potpisati ga i solemizirati. Tad se pojavljuju i sljedeća 2 koja moram zajedno s ugovorom nositi javnom bilježniku na ovjeru.

1. Suglasnost o zapljeni plaće u cijelosti - pokriveno Zakonom o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, čl. 82 (NN 88/05). Iako u navedenom čl. piše u cijelosti ili djelomično, jasno mi je da nisam u pregovaračkoj poziciji i da ako hoću kredit moram potpisati. Ili možda ipak postoji način? Molim za savjet, jer sam čula da će Zakonodavac vratiti na staro uz egzistencijalni minimum, jer ovako država ima "na grbači" socijalne slučajeve. I šta u slućaju da se i vrati na staro, a ja već potpisala i ovjerila ovu Suglasnost, dali će se i meni mjenjati, ne vjerujem, ali ipak?

2. Zadužnica - je pravni akt definiran zakonom (čl. 183. Ovršnog zakona - NN 57/96; čl. 85. onog prije navedenog NN 88/05 i čl. 24. Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona - NN 29/99). U definciji lijepo piše "zaplijene svi računi". Međutim u mojoj Zadužnici piše i "ovrha na cjelokupnoj imovini". Kako imovina nema veze sa pravnom institucijom zadužnice, i kako se u mojoj Zadužnici u djelu sa imovinom pozivaju na čl. 183. st. 7. Ovršnog zakona, a taj članak ima samo 3 stavka, a ne 7 ili više, krenula sam redom nazivati po ZABI. Jer ne bih htjela potpisati nešto što je protivno zakonu (ili možda ipak nije?) i uz to vazano na stavak članka koji ne postoji. Jasno mi je da banke "ovrhu na cjelokupnoj imovini" navode u ugovoru, kao što piše i u mome, pa mislim da nema potrebe stavljati isto i u zadužnicu samo da bi se mogla odmah tražiti ovrha, jer zadužnica ima svojstvo ovršne isprave za razliku od ugovora. Od svih razgovora, počevši od moje bankarice, pa preko njene kolegice koja radi na ispunjavanju papira, nisam dobila odgovora na navedeno i sutra ću zvati treću osobu po njihovom naputku.

Molim za savjet kako da se postavim, ukoliko ta "3 osoba" kaže da je to tako i da ako hoću kredit moram potpisati. I šta mogu poduzeti? Nemam vremena mijenjati banku, jer sam ograničena rokovima iz Ugovora o kupoprodaji nekretnine.

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnica pa ti baš ne mogu pomoći ali eto mog iskustva kad sam dizala u kredit također sam imala dala onu zadužnicu nešto tipa bez prigovora. U međuvremenu sam dobila dijete i bila prisiljena produžiti zbog zdravstvenih problema djeteta porodiljni kako mi je plaća manja nažalost postala sam neredoviti platiša. Banka međutim taj problem blokira tako što mi u banku u kojoj primam plaću ( njega djeteta od czss) pusti zadužnicu i oni mi blokiraju rn bez pardona. A vjeruj mi pitala sam sve žive pravnike, bankare i ine stručnjake i po zakonu ta moja naknada ne podliježe ovrsi. To je bankarska bahatost i ja to riješim tako što platim dug što sam i prvotno trebala. A pravnica iz raiffeisena pri tome već 2 tjedna proučava smije li me blokirati ili ne, a ja već blokirana i odblokirana. A u biti imam materijala za tužbu sam nemam volje sa hobotnicom se grliti. :-D Pa samo pamet u glavu i sretno, a većina tih cura što rade u banci nemaju pojma o dosta stvari jer se ne educiraju ali nije njihova krivnja, stoga sa zadužnicom oprezno pogotovo ako piše sva imovina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 6 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija