Jump to content

Dosjelost i porez na promet nekretnina


Worry

Preporučene objave

Moze li mi netko pojasniti mogucnost dosjelosti u ovom slucaju, odnosno rok gospodarske zajednice kod oslobadjanja od placanja poreza kod darovanja

---

Otac pocetkom sezdesetih umire i ostavlja djeci (kcerci i sinu) dvoriste sa kucom i zgradama, Majka se odrice svog djela. Dakle djeca dobivaju svaki 1/2. Kcerka vec tri godine prije oceve smrti zivi u drugom gradu gdje se i udaje i jos uvijek zivi. Ne ulaže u nekretnine niti zivi u navedenimama nego samo dolazi u posjet majci dok je bila ziva na par dana tokom godine. Sin zivi u kuci, osniva obitelj i ima djecu, te dakle i ulaže u nekretnine.

Proslo je vise od tridesetak godina, majka im umire, kcerka dolazi sve rjedje. Svi su vec dosta stari i sestra bi svoj udio na kojem ne vrsi posjed darovala bratu, no nekretnine se nalaze na dobrom mjestu i postavlja se pitanje poreza na darovanje, za koje brat niti potomci nemaju novaca.

kako se i da li se situacija moze rijesiti?

1. selidbom sestre nazad u kucu u kojoj brat zivi, uspostavljanjem gospodarske zajednice i onda darovanje - pa nema poreza. Koliko dugo ona mora zivjeti da bi se racunalo da zive u zajednici? ima neki rok?

2. da li je moguce stjecanje vlasnistva dosjeloscu, dakle posto sestra nije vrsila posjed tokom vise od tridest godina, i ajmo reci da je suglasna da je se izvlasti dosjeloscu, kako to uciniti, tuzbom ili ima neki drugi nacin. Placa li se tu porez? Na internet stranicama Porezne uprave nasao sam neko misljenje da se ne placa.

MOLIM HITAN ODGOVOR

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija