Jump to content

Služnost ili uknjiženje


ZdravkoDren

Preporučene objave

Pozdrav !!

Vlasnik sam nekretnine do koje nemam pristup s javne cest, a želio bih izgraditi nekakvu kućicu za odmor, za koju mogu izvaditi i papire, al nedostaje mi gore navedeni pristup.

 

Do moje parcele postoji parcela koja je već godinama zarašla u šikaru, gotovo šuma koja granići s javnim pute. Probao sam doći do vlasnika, no međutim vlasnik je umro prije 20-tak godina. Postoje dva nasljednika od kojih je jedan negdje u Srbiji, a drugi u Kanadi, do kojih ne mogu doći, a ostavinska rasprava nije provedena. Kako da riješim svoj problem ?. Da li postoji kakva mogučnost da se uknjižim na tu parcelu jer sam i sada prelazio preko nje. Da li postoji kakva mogučnost da se na parcelu uknjiži RH zbog nemara vlasnika i ne održavanja ? Da li postoji moguđnost da mi sud dodijeli pravo služnosti puta preko te parcele ? Zamima me da li itko ima saznanja da li će možda RH provoditi kakve postupke oduzimanja takvog zemljišta takvim vlasnicima koji su umrli, jer ga u mom kraju ima dosta u šikari i nitko se za to nebrine. napominjem da je područje idealno za vinograde, ali se zbog gore svega navedenog ne mogu riješiti imovinski odnosi. I sam bih želio posaditi nešto vinograda, jer oko mene ima još takovih parcela gdje su vlasnici umrli, a nasljednici se rasuli po bijelom svijetu i ostavinska rasprava nije provedena ili je djelomično provedena, ali su twe čestice zaboravljene, jer su bile i na djedovima. Konkretno radio se o Slavonij-Požega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dosjelost služnosti -zakon o vlasništvu i drugim pravima

 

Članak 229.

 

(1) Stvarna služnost osniva se na temelju zakona dosjelošću, ako ju je posjednik povlasne nekretnine pošteno posjedovao izvršavajući njezin sadržaj kroz dvadeset godina, a vlasnik poslužne nekretnine nije se tome protivio.

 

(2) Ne može se dosjelošću osnovati stvarna služnost ako se njezin sadržaj izvršavao zlouporabom povjerenja vlasnika ili posjednika poslužne nekretnine, silom, potajno ili na zamolbu do opoziva.

 

(3) Ako se služnost po svojoj naravi može samo rijetko izvršavati, mora onaj tko tvrdi da je ona u korist njegove nekretnine kao povlasne osnovana dosjelošću, dokazati da je u razdoblju od najmanje dvadeset godina bar tri puta nastupio slučaj izvršavanja takve služnosti te da je on ili njegov prednik svaki taj put izvršio njezin sadržaj.

 

Zaštita povjerenja

 

Članak 230.

 

Pravo stvarnih služnosti koje je na teret neke nekretnine osnovano na temelju zakona, ali nije upisano u zemljišnu knjigu, ne može se, niti kad je utvrđeno odlukom suda, suprotstaviti pravu onoga koji je postupajući s povjerenjem u zemljišne knjige u dobroj vjeri upisao svoje pravo na nekretnini dok još nije bilo upisano to pravo služnosti koje je osnovano na temelju zakona.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija