Jump to content

Molim Vas pomoć- alimentacija


cellina

Preporučene objave

Dobar dan!

Dana 18.04. sam pod «nasljedno pravo» objavila temu «nasljedstvo za unuke».

No, bilo bi prelijepo da bi ono sve bilo istinito.

Naime, od onda se situacija promijenila.

Dakle, kako sam onda već napomenula, bivši svekar je prethodno stan htio ostaviti unukama stan (sada stan više ne spominje). U to ime, i u ime toga što je on navodno jako bolestan, te navodno uskoro očekuje smrt, ja sam mu poručila da, ako on želi prije smrti vidjeti gdje mu žive unuke, da sam spremna, dovesti ga u naš stan (nakon razvoda nisam više bila u kontaktu s njim).

Tako je on nakon toga mene pozvao kod sebe na razgovor koji je bio zamarajući i za mene i moju djecu jer nas je zamarao svojim problemima od prije 100 godina, ali eto, bio je «red» i to otrpiti.

U tom razgovoru je napomenuo kako on ima neke novce (ca. 12.000,- Eura) koje želi dati unukama, ali kako jedna još nije punoljetna, nije znao kako to riještit. Ja sam mu se zahvalila i rekla da da starijoj unuci punomoć tj da njoj da te novce te da će ih ona sačuvati za sestru (ovo je verzija ukratko, bilo je još puno verzija), bez ikakve zle namjere. Međutim, kako je druga unuka maloljetna, za nju punomoć mora imati roditelj, u ovom slučaju bi to bio moj bivši suprog iako sam ja zakonski skrbnik, ali pošto smo se razveli, on je mislio novce dati sinu.

Uglavnom, u tom razgovoru je on zadirao u teme koje se njega ne tiču tj koje se tiču mene primjera: zašto moji roditelji ovo ili ono itd..., no nije bitno.

U razgovoru sam opušteno pričala o nekim svojim stvarima, u vjeri dobre namjere, računajući kako je to ipak lijep čin od mene, te mu tako iznosile neke stvari o sebi, djeci itd., tipa da starija kćer sada misli na fakultet, kako to sve treba financirati te da će mi moj otac pokušati malo pomoći, ne misleći ništa loše. No očito se cijeli moj posjet krivo protumačio jer nakon tog posjeta, on je svakodnevno zvao moju stariju kćer i doslovno gadio mene tvrdeći da je on svašta čuo o meni, da imam dugove itd. te da on unukama ne meće dati te novce jer da ću ih ja potrošiti na sebe. Ja sam ispala lešinar koji kruži. Ma ja nemam riječi koliko je sve ovo nisko, koliko me, ne znam, kako bih rekla, sve ovo razočaralo a najviše moju djecu. Sve ove godine sam djecu odgajala, bez ozbira što je bilo između mene i supruga, da trebaju voljeti i poštovati oca i njegove roditelje. Sve ovo skupa je žalosno jer je moj bivši suprug sin jedinac a moje kćeri JEDINE unuke njegovih roditelja. Tako se one sada osjećaju totalno odbačeno, tim više, što njihov otac živi s jednom ženom koja ima svoga sina iz propalog braka, te on s njim provodi vrijeme a ne sa svojom djecom, jer, u većini slučajeva, kada ih ja mislim dovesti, on ima nekog važnog posla ili ne može iz raznih razloga. A kada ga djeca zovu da dođe kod njih (jer često prolazi blizu), on nema vremena jer nekamo žuri.

Joj, očajna sam, sama sebi ispadam naivna jer sam zaista bila iskrena i čista srca prema svima njima a oni sada pokazuju u stvari koliko tj da uopće ne cijene cijelo moje tj naše ponašanje prema njima. Ja i ne tražim zahvalu, samo mislim da djeca zaslužuju potrebnu ljubav i pažnju od njih. Sram ih bilo! Nedužna djeca ispaštaju nečije probleme ili komplekse.

Starija mala mi sama kaže da se ona godinama trudila, zvala oca na koncerte, na kave itd i da sada jednostavno nema više volje jer vidi da to nije obostrano. Teško mi je jer vidim da su srca moje djece slomljena a ja tu ništa ne mogu promijeniti tj mogu ih samo bodriti i podržavati, dati im svoju ljubav koju trebaju. Rekla sam im da novci nisu vrijedni toga da izgube mir jer ovaj teror preko telefona je nepodnošljiv za njih, pod velikim pritiskom su. Starija se ne može koncentrirati na učenje za prijemni ispit a mlađa je popustila u školi, ima dana kada jednostavno nije u stanju ići u školu jer je sve ovo jako uznemirava. Moj bivši misli očito (jer je to telefonom rekao starijoj kćeri) da ja djecu nagovaram protiv njih ali znamo i ja i djeca da to nije tako. I baš to djecu boli jer znaju da je moj odnos prema njima bio iskren bez zle namjere a oni prema djeci pokazuju nepovjerenje. Zašto su ljudi takvi? Zbog novca? Novac je očito proklet jer ispada da se trenutno u ovom slučaju sve vrti oko novca, nikome nije stalo do osjećaja djece! Sram ih bilo! Moja djeca ispadaju bezobrazna samo zbog toga što djedu na telefon kažu da ga mole da ih ostavi na miru, da ih ne zamara glupostima. Mislim da djeca imaju pravo na mir i to sam im jasno rekla, te se djeca tako brane. Oni će ionako napraviti s novcima ono što žele a taj novac ne vrijedi ništa naspram ljubavi djece. Sramotno je što je situacija takva. Napominjem da smo se suprug i ja razveli sporazumno prije nekih 5- 6 godina, što je bila moja želja, samo da se djecu ne razvlači po sudu. U sporazumnom razvodu smo onda dogovorili alimentaciju u visini od 1.000,- Kuna za njih obe. Znate i sami da je to ništa za 2 djece. Dok te novce uopće dobijem, danima moram moliti, trošiti telefon i gorivo i živce, i onda mi on još kaže da mogu biti sretna što uopće išta dobijem od njega. Kada ga zamolim da mi povisi alimentaciju, on se smije i kaže da nema. Znaju ga i djeca sama pitati za bon za mobitel ali im nikada nije dao ni kune i to ih boli jer znaju da onom malom, s kojim živi, kupuje sve što mu treba (djeca to znaju jer su bila nekoliko puta kod njih, nažalost davno).

Nikada djeci nisam pričala ružne stvari, poštedila ih gadarija koje je njihov otac radio dok smo bili u braku (udario mene trudnu, doslovno se kurvao u našem krevetu itd., htio nas i ostaviti zbog druge). Zar on to ne cijeni? Očito ne! Kada vidim druge, ispada da je bolje biti pokvaren nego pošten.

Što ja zakonski mogu sve učiniti? Mogu li putem suda zatražiti veću alimentaciju? Bez obzira što je on nekad zaposlen, nekad nezaposlen (nemam uvid u to, vjerujem ono što mi on kaže), bez obzira što je starija punoljetna? Do koje dobi je otac dužan financijski pomagati? Moram financirati fakultet, školarinu, smještaj i troškove u drugom gradu a to ću teško moći sama. Da li je njihov otac zakonski dužan pomagati i u kojoj mjeri? Da mi ne treba, ne bih ni tražila, s toga Vas molim za savjet kome se obratiti tj što mi je činiti.

Zbog toga što ne mogu utjecati na osobne odnose tj odnos oca (i bake i djeda) prema djeci, želim da bar financijski dobiju ono što im pripada jer im to doista treba.

Puno Vam hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

cellina je napisao:

 

Što ja zakonski mogu sve učiniti? Mogu li putem suda zatražiti veću alimentaciju? Bez obzira što je on nekad zaposlen, nekad nezaposlen (nemam uvid u to, vjerujem ono što mi on kaže), bez obzira što je starija punoljetna? Do koje dobi je otac dužan financijski pomagati? Moram financirati fakultet, školarinu, smještaj i troškove u drugom gradu a to ću teško moći sama. Da li je njihov otac zakonski dužan pomagati i u kojoj mjeri?

 

 

Moguće je da podignete tužbu pred nadležnim sudm kojom ćete zatražiti promjenu (povećanje iznosa ) uzdržavanja koji će snositi roditelj (otac) s kojim djeca ne žive.

 

Sud će u toku postupka ,među ostalim,pri ocjenjivanju mogućnosti osobe koja je dužna uzdržavati uzeti u obzir njeno imovinsko stanje, sva njezina primanja i stvarne mogućnosti stjecanja povećane zarade, njezine vlastite potrebe i druge zakonske obveze uzdržavanja.

 

Ako ocijeni da je to potrebno, sud će od osobe koja je dužna uzdržavati zatražiti da dade prokazni popis imovine uz odgovarajuću primjenu odredaba Ovršnog zakona.

Sud može od Ministarstva financija – Porezne uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Financijske agencije i drugih osoba zatražiti podatke s kojima raspolažu uz odgovarajuću primjenu odredaba Ovršnog zakona.

 

Sud će također procjeniti i potrebe djece (njihova dob i potrebe za redovito školovanje-obrazovanje),te će na osnovi svega odrediti novi iznos uzdržavanja.

 

Ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi odredit će jednom godišnje, a najkasnije do 1. travnja tekuće godine objaviti minimalne novčane iznose potrebne za mjesečno uzdržavanje djeteta, koje je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom. Minimalni iznos određuje se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu (u ovom trenutku oko 4900 kn), i to:

– za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće,

– za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće,

– za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće

 

Potrebe djeteta za uzdržavanje mogu se utvrditi i u povećanom iznosu, ako je to u skladu s povećanim mogućnostima roditelja koji ima obvezu plaćanja uzdržavanja, odnosno u skladu s povećanim potrebama djeteta.

 

Roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi odnosno pohađa sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, te redovito i uredno ispunjava svoje obveze.

 

Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje, a ne može se zaposliti roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon prestanka obrazovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala! No, mislim da onda ja konkretno nemam neku šansu jer on neće prikazati nikakvu imovinu.

On živi u stanu koji se piše na njegovu majku.

To znam pouzdano jer, dok smo bili u braku, bio je obrtnik, te je zbog neplaćanja poreza državi, stan kupio na ime svoje majke koja mu je tu pomogla, da bi izbjegao utjerivanje dugova od porezne uprave.

Da li ja kod zatraženja povećanja ja moram prikazati svoja primanja? Iako, bar mislim, to i nije važno jer se traži sudjelovanje drugog roditelja. Ja sam ih ionako sve godine u puno većem omjeru uzdržavala.

I što ako on trenutno nije zaposlen? Kod njega se to mijenja stalno. A djeci treba davati svaki dan.

Tuđem djetetu daje koliko treba a svojoj djeci ne tj. samo onih 1.000,- Kuna.

Možete li mi dati savjet nakon ovog prikaza situacije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bih se složio s vašom tvrdnjom da nemate šanse za povećanje postojećeg iznosa uzdržavanja za dvoje djece,koji sada ukupno iznosi 1000 kuna,iako je rad na ''crno'' i zaradu iz istog vrlo teško dokazati,kao i vlasništvo nad imovinom koja glasi na treću osobu,a često i nemoguće.

 

Naime,sud prvenstveno uzima u obzir potrebe djece,pri tome imajući u vidu njihovu dob i potrebe za obrazovanjem,a onda to pokušava uskladiti s mogućnostima roditelja - obveznika uzdržavanja, na način da prednost imaju potrebe djece.Stoga nezaposlenost roditelja ne oslobađa obveze uzdržavanja,nego se uzdržavanje može odrediti samo u nešto manjem iznosu,a koji će opet biti dovoljan da zadovolji potrebe djeteta.

 

U postupku sud procjenjuje ukupnu potrebu djeteta,a zatim istu djeli među roditeljima na način da roditelju s kojim djete živi uračuna svakodnevnu brigu i rad oko djeteta i da na taj način smanji novčani iznos uzdržavanja koji je taj roditelj dužan snositi u ukupnim potrebama djeteta.Roditelju s kojim djete/djeca ne žive za isti novčani iznos se povećava obveza uzdržavanja.

 

Kako vam je već naznačeno u prijašnjem postu, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi svake godine objavljuje najniže iznose uzdržavanja koje će sud uzimati u obzir.Navedeni iznosi izraženi su u postocima od prosjčne neto plaće isplaćene kod pravnih osoba u RH za proteklu godinu.

Nije vam teško izračunati kolika bi minimalno uzdržavanje s obzirom na dob vaše djece, iznosilo za pojedino dijete.

 

Osim toga,u vrijeme kad je određeno uzdržavanje za vašu djecu troškovi života su bili manji,a i djeca su bila niže dobi,što će sud svakako uzeti u obzir kod eventualnog određivanja novog iznosa uzdržavanja,ako za isto pokrenete tužbu.

Sud će u postupku određivanja novog iznosa uzdržavanja zatražiti podatke od oba roditelja o njihovim ukupnim primanjima.

 

Ukolko ste slabijag imovinskog stanja, moguće je da odvjetnika koji će vas zastupati u postupku ''dobijete'' od Hrvatske odvjetničke komore,kojom se morate obratiti zahtijevom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija