Jump to content

mirovina


marinko43

Preporučene objave

marinko43 je napisao:

molio bih ako netko zna precizniji izračun.plaća mi je godišnja 55000 kuna.hvala na prijašnjim odgovorima.

 

Ne ulazeću u pobliže određenje što je (općenito ili ) vama dovoljno precizno, smatram da s dovoljnom sigurnošću mogu ustvrditi da vam to na ovom forumu, bez nekih točnih i višegodišnjih (čitaj za sav staž,...)podataka o plaći, to nitko ne može reći u slučaju kumulirane mirovine (vaš primjer). Čak i da vi imate podatke o plaćama za cijeli svoj radni staž to ne znači da se oni podudaraju s podacima HZMO (tiskanica M4,..., ljudima znalo "nestati" godina i godina,...). Rezime: vojni dio se može odrediti u lipu, a civilnio dio zna samo HZMO nakon izračuna. U ovom slučaju će najvjerojatnije, kao i u vrlo velikom broju sličnih s plaćom manjom ili blizu rebubličkog prosjeka, biti govora o minimalnoj braniteljskoj. Nadam se da nisam u pravu oko iznosa mirovine koju ćete primiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Nakon četiri mjeseca konačno mi je stiglo pravomoćno rješenje za mirovinu.Dragovoljac, HRVI, 24 g. staža, omjer rat-mir 30/70%.Iznosi 2950kn, od toga vojni dio 1560kn.Čin vojnik.Evo toliko poradi orijentacije pravim braniteljima.Jedno pitanje?Zašto mi je obračunat AVM 51,42.Naravno idem u obnovu postupka.Opća nesposobnost za rad.POZDRAV.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

marinko43 je napisao:

...Zašto mi je obračunat AVM 51,42....

 

Danom izrade rješenja u rješenju se navode elementi (i koriste elementi pa i AVM...)koji su aktualni od dana priznavanja mirovine, preko dana isplate mirovine pa sve do dana izrade rješenja; tako da je za izračun zadnje navedenog iznosa u rješenju o mirovini korišten AVM koji je bio u polugodištu izrade rješenja; ali bez brige isplate će ići s pravim AVM-om tj. onim koji važi u određenom polugodištu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima! Ovako: umirovljen sam sa 1.1.08. po članku 6.a,kao vojnik bez čina, radio u gardijskoj brigadi. Nemam rvi(bar ne dokazan). Pošto sam otišao u rat krajem 9.og mjeseca '91.,pretpostavljam da imam status dragovoljca, a svakako i branitelja. Najnoviji iznos ove "bolesne" mirovine mi je nekih 2300kn. Zanima me mogu li išta učiniti da povečam tu mirovinu, ili da nekako pređem u, recimo, invalidsku? Usput, imam kronično bolesnu kralježnicu godinama i gotovo sam posve nesposoban za bilo kakav fizički rad. Duboko sam svjestan da mnogi drugi (civili) teško da će izvući i takvu mirovinu kad je dočekaju, ali smatram da kao branitelj i dragovoljac zaslužujem nešto više od Lijepe Naše. (Kao i svi ostali poput mene, naravno) Pozdrav svim braniteljima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, nikakvu zamolbu ja nisam morao pisati, kao niti prikupljati bilo kakvu dokumentaciju. Moje je bilo samo da potpišem "zamolbu" za odlazak u mirovinu, sve ostalo je "odradio" prvi dočasnik bojne u čijem sam sastavu bio. Ne znam trebam li ponavljati da sam bio samo vojnik, a kod nas se vojnicima govorilo i objašnjavalo NIŠTA, a ni to. Znam samo da mi na rješenju od mirovine piše da mi je polazni faktor 1,0 te bodovi 35,5440. Ti osobni bodovi se povečavaju za 45% prema čl. 8. stavka 1. Zakona i iznose 51,5388. Mirovinski faktor za inv. mirovinu zbog prof. nesposobnosti za rad, prema članku 80. stavku 1. točki 4. ZOMO iznosi 0.8. E,ti bodovi su pomnoženi s tim mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine 54,11 kn ( 1.1.08.) I to je to. Nema ništa, ni jednom rječju se ne spominje ništa o dragovoljačkom statusu, ni o statusu branitelja, ni ništa o onom omjeru rat-mir koji spominju oni koji su u mirovini kao rvi, ili klasičnoj invalidskoj po čl.11 ili 11a, ne znam. Sad si me totalno zbunio sa tvojim odgovorom na moj upit- otkud faktor 1,50 , te zašto onda nisam trebao pisati tu famoznu zamolbu o dragovoljačkom statusu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija