Jump to content

vozac crvenog križa u DR-0 udjela


danilo

Preporučene objave

imam pitanje:da lvarujem kao sudionik iz dr neka prava koja mislim da mipripadaju a tiče se udjela.Uposlenik sam bio kao vozač sanitetskog vozila u domu zdravlja početkom agresije1991g u vremenu od 17.8.91-15.1.92(neprekidno dežurstvo 0-24 ukupno 148 dana)bez i jedne prespavane noći kod kuće.Tek 16.1.92.prestaje dežurstvo i nastavljam raditi u smjenama.U toku rata svakodnevno išao na prve položaje pa čak i u dalje i neprijateljske teritorije po ranjene i mrtve izviđače i ostale hr borce uz pratnju naoružanog vojnika koji je bio dodjeljen u dom zdravlja.u jednom takvom izvlačenju ranjenika zajedno sa doktorom izvlačimo jedva živu glavu jer smo upali u zasjedu i izrešetali nam sanitetsko vozilo sa više desetaka rupa iz teškog mitraljeza.Vise puta i prespavao na punktovima 1 crte bojišnice.Tako kao sudionik imam i spomenicu domovinskog rata koju je meni i ostalim vozačima osobno uručio general Tus.Također navodim i moje učešće u operacijama bljesak i oluja isto kao dežurstvo od 0-24.Kao živi sudionik tih događaja do sada nisam nista ostvario što se tiče udjela jer mi se sve to vodi kao radna obveza,dok su svi doktori s kojima sam išao po ranjenike to ostvarili što je za mene totalna nepravda,iako sam na samom početku dobio poziv da se javim u ratnu jedinicu crvenog križa.da li je za to netko odgovoran ili je to jednostavno takvo kakvo je.molim što mi je cinit da se po tom pitanju nesto ostwari ili bilo kaki odgovor tek toliko da si olakšam dušu.Sretan sam što sam ostao živ i otišao u starosnu mirovinu sa 45g radnog staža.pozdravljam ovom prilikom swe hr branitelje i sve vozače koji su prošli pakao a ostali i bez 1 udjela.TUGA JAD I BOL. :place: i ost

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisi se trebao truditi oko opisivanja svog ratnog puta. trebao si samo spomenuti kako si bio vozać sanitetskog vozila na bojišnicama a mi svi koji smo bili na ratištu smo svjedoci koliko su sanitetske ekipe pridonijele obrani hrvatske i koliko su se žrtvovale za pomoć našim braniteljima. osobno poznajem jednog tvog kolegu sabljak vladu iz siska koji također nije riješio svoj status a svakodnevno mu je glava bila u torbi.radio je na tome i neznam da li je što uspio.

TUGA,JAD I BOL to si dobro rekao s obzirom kakvi su likovi ostvarili i to kakve statuse a sjedili su po kancelarijama širom lijepe naše i uz kavicu i krafnu pratili vijesti sa ratišta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

danilo je napisao:

... da li je za to netko odgovoran ili je to jednostavno takvo kakvo je.molim što mi je cinit da se po tom pitanju nesto ostwari ili bilo kaki odgovor tek toliko da si olakšam dušu ...

Dana 12.02.1997. godine osnovano je Povjerenstvo za rješavanje statusa "Hrvatskih branitelja" zdravstvenim djelatnicima i djelatnicima u zdravstvu koji su se od 19.12.1990. do 30.06.1996. godine, odazvali na poziv Glavnog sanitetskog stožera RH te u organizaciji Stožera sudjelovali u Domovinskom ratu (Pravni slijednik Glavnog sanitetskog stožera je od 11.12.1993. godine Krizni stožer Ministarstva zdravstva RH).

Djelatnicima Stožera koji su tijekom DR bili na dopunskom rasporedu u postrojbama MUP-a RH, status "Hrvatskih branitelja" je riješen odlukom nadležnog organa MUP-a RH.

 

Poslovi Povjerenstva su:

- utvrditi činjenice glede sudjelovanja u DR zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu, koje je mobilizirao i mobilizacijski razvoj izvršio Krizni stožer Ministarstva zdravstva RH;

- izvršiti evidenciju sudionika DR sukladno ustroju i odredbama Stožera;

- izdati uvjerenje zdravstvenom djelatniku i djelatniku u zdravstvu o sudjelovanju u DR radi ostvarivanja prava "Hrvatskog branitelja" sukladno Zakonu o obrani i ZOPHBDR-a;

- obvezno je voditi evidenciju zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu kojima je izdalo uvjerenje o sudjelovanju u DR te istu dostaviti nadležnim tijelima Uprave za poslove obrane poradi ustrojavanja pričuve zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

 

Ukratko, ako vas narečeno Povjerenstvo nije "prepoznalo" kao zdravstvenog djelatnika ili djelatnika u zdravstvu koji je sudjelovao u DR-u i posljedično tome nisu izdali uvjerenje o sudjelovanju u DR, slabi su izgledi da to sada napravi.

Trebate znati i to da su u sačinjavanju lista koje su išle prema Povjerenstvu sudjelovali između ostalih i ravnatelji bolnica.

Budući da navedeno Povjerenstvo još uvijek postoji (barem na papiru) obratite se dopisom Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Iznesite svoj slučaj, priložite sve relevantne dokumente (uključujući i spomenicu), postavite pitanje i tražite odgovor.

S obzirom da donekle poznajem probleme s kojima se susreću vaše kolege koje također nisu "prošle" kod navedenog Povjerenstva, moram vas upozoriti da ćete vrlo teško dobiti neko suvislo obrazloženje u vezi vašeg statusa.

Ipak, pokušajte, sebe radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

owo ce mom tati biti i više od pomoći,puno hwala na iscrpnom odgoworu.Ja sam si tak nest i mislio,doktori su si to sredili na vrijeme a vama dragi vozači hvala na svemu.kad je moj tata pito dr.da li on ima udjele rekao mu je da nema,a kad se je to malo preko prijatelja išlo provjerit ispostavilo se da ima. :-D:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija