Jump to content

pomoć za prijatelja


azrica

Preporučene objave

ovako.....

nedavno(možda ste i čitali) je moj jakooooooooo dobar prijatelj napravio ogromnuuuuuuu glupost.Naime,pretukli su čovjeka kojem su prethodno upali u stan. Nisu provalili jer ga poznaju pa im je on svojevoljno otvorio vrata. Pretukli su ga i ukrali mu mobitel i par stotinjak kuna. koliko sam shvatila čitajući neke zakone, to bi bilo od 1-10 godina. E sad mene zanima da li bi igdje i ikada prošlo to što je taj isti čovjek ukrao mobitele i meni i frendici, a dečki koji su ga ukrali njemu su za to znali. Ne znam više kaj da pitam.Uglavnom....molim pomagajte jer ću poludit od brige.

Aha,nije bilo nikakvog oružja iako su neke novine navodile da je bila pivska boca. U Domu Zdravlja je vidljivo da enma teških ozljeda niti ikakvih ogrebotina ili sl.

Isto tako,čovjek koji ih je prijavio nije normalan i liječeni je shizofreničar.Ne znam niti da li je to bitno,ali taj čovjek nije normalan i nije niti on zlato.Ne kažem da ima opravdanja za njihov čin,samo me zanima da li išta od ovoga može proći an Sudu,tj.da li bi im se kazna mogla smanjiti ako se mi pojavimo kao svjedoci ili....

Od ranije nema niti jednu prijavu,čist ko suza. :-o

HVALA!HVALA!HVALA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema ovome što ste naveli evidentno je kako se radi o kaznenom djelu razbojništva i to vjerojatno u stjecaju sa kaznenim djelom nanošenja tjelesne ozljede.

 

Činjenica da je osoba prema kojoj je počinjeno navedeno djelo shizofreničar može predstavljati samo otegotnu okolnost jer se radi o osobi koja boluje od endogene psihoze, odnosno duševno je bolesna i neubrojiva. Naravno, ovo je bitno ukoliko je Vaš prijatelj znao za tu činjenicu.

 

Izbor vrste i mjere kazne ponajprije ovisi o kaznenom okviru za počinjeno kazneno djelo, a sud vrstu i mjeru kazne određuje na temelju stupnja krivnje, pogibeljnosti djela i svrhe kažnjavanja, uzimajući pri tome u obzir sve okolnosti koje utječu da ta kazna po vrsti i mjeri bude lakša ili teža za počinitelja.

Činjenica da Vaš prijatelj nema niti jednu prijavu svakako će mu se uzeti kao olakotna okolnost jer ukazuje na njegov život prije počinjenja kaznenog djela i usklađenost njegovog ponašanja sa zakonima.

 

Međutim, ono što mene zanima jest razlog njihovog ulaska u stan oštećenika. S kojom namjerom su oni došli k njemu? S namjerom da ga samo pretuku, da ukradu određene predmete ili oboje? Ako su došli k njemu samo s namjerom da ga pretuku, tko i kada je predložio krađu, tko ju je izvršio?

Moram priznati da nisam čitala članak u novinama, ali iz Vašeg posta zaključujem da se radilo o više počinitelja. Ako je tako, kakvu ulogu u cijelom tom događaju je imao Vaš prijatelj?

Kakva je priroda ozljeda koje je zadobio oštećenik?

Isto tako, zanima me jeste li vi i prijateljica prijavile krađu mobitela?

 

Vidite, postoji tu jako puno praznina da bih Vam mogla dati konkretniji odgovor..

Ali, nadam se da sam barem malo pomogla. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala u svakom slučaju.već i ovo je bilo više od očekivane pomoći.e sad...

Krađu mobitela nismo prijavile niti ja niti prijateljica jer nismo isprva ni bile sigurne da je to on napravio,a mobiteli nisu bili neke vrijednosti.On nam je tek kasnije priznao da ih je ukrao. Ali smo spremne svjedočiti na Sudu.iako sad niti ne znam dali to ima nekog smisla. Ovo kazneno dijelo počinila su dva čovjeka. Koju je moj prijatelj u tome ulogu imao,ne znam i ne mogu reći. Jedino znam da su vjerojatno ušli sa namjerom da mu uzmu lovu iako sumnjam da će to oni na Sudu navesti kao razlog. Ozljede nanešene tom čovjeku nisu teške,ali su vidljive.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da je očito riječ o lakim tjelesnim ozljedama (kako se to prije nazivalo) lako moguće je da one budu kvalificirane i kao uporaba sile kod počinjenja kaznenog djela razbojništva, a ne kako sam u ranijem postu spomenula, kao posebno kazneno djelo nanošenja tjelesne ozljede u stjecaju s kaznenim djelom razbojništva.

 

Iz onoga što navodite zaključujem kako je ovdje riječ o supočiniteljstvu. Ono što je bitno kod supočiniteljstva jest načelo da se svi učinci ostvareni u okviru zajedničkog dogovora uračunavaju svim počiniteljima.

Isto tako, za sve supočinitelje vrijedi isti kazneni okvir.

Međutim, o olakotnim i otegotnim okolnostima koje se utvrđuju na strani svakog od supočinitelja ovisi vrsta i mjera kazne koja će im biti određena. Važnu ulogu pri odmjeravanju kazne pojedinom supočinitelju ima i veličina doprinosa svakog od njih.

 

Što se tiče pobuda zbog kojih je djelo počinjeno, one se shvaćaju kao izrazito osobne okolnosti koje terete samo onog sudionika kod kojeg postoje, odnosno određeni motiv može postojati samo na strani jednog od njih, dok kod drugog može biti riječi o sasvim drugom motivu.

Zbog toga sam Vas pitala o motivu počinjenja kaznenog djela.

Inače, koristoljublje kao motiv (koji ste ovdje naveli) shvaća se kao otegotna okolnost.

Moguće je da taj motiv nije postojao na strani Vašeg prijatelja. Koliko sam shvatila, Vi implicirate da je posrijedi bila osveta zbog onoga što je taj čovjek učinio Vama i Vašoj prijateljici. U tom smislu svakako bi bilo korisno da ste tog čovjeka prijavili zbog krađe, pa makar se radilo o stvari male vrijednosti.

 

Moj savjet je da Vaš prijatelj angažira dobrog odvjetnika koji će vješto istaknuti sve okolnosti koje bi mu mogle ići u prilog kako bi odmjerena kazna bila što manja. U skladu s time, vidjet ćete može li i Vaše svjedočenje biti korisno u bilo kojem smislu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija