Jump to content

stručni ispit u školi


dalmatinka

Preporučene objave

Evo da postavim ovo pitanje ovdje. Ministar Primorac mijenja pravila kako vjetar puše pa ne znam na kraju što je točno. Zanima me da li ja koja imam položen stručni ispit imam pravo prednosti pri zapošljavanju (objavljen natječaj) u srednjoj i osnovnoj školi pred osobom koa nema položen stručni ispit, i prema tome pravo na žalbu. Dobivam različite odgovore, od toga da imam prednost, do toga da je ravnatelj bog i batina i on odlučuje koga će zaposliti.

P.S.

Samo napomena da sam ja svoj stručni ispit i stažiranje platila preko 5000kn jer je tako bio odlučio ministar Primorac kada je stručni imao neku težinu i prevagu pri zapošljavanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakone ne donosi ministar, kao ni kolektivne ugovore.

Pravilnike donosi, no to nije domaći uradak ministra koju napiše doma i ujutro pošalje dalje.

 

Ukoliko je u natječaju napomenut pripravnik, ravnatelj neće smatrati da ste u nekoj prednosti.

Od kolovoza je na snazi Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnom i srednjem školstvu.

Zasnivanje radnog odnosa je u ingerenciji ravnatelja koji je i poslovodni i stručni voditelj ustanove, uz suglasnost Školskog odbora.

 

Obzirom da navodite kako ste stručni ispit i stažiranje platitli 5000kn jer je tako bio odlučio ministar Primorac, za pretpostaviti je da ste time hjeli reći da:

- ste to obavili prema Pravilniku o polaganju stručnog ispita učitelja i stručnih suradnika u osnovnom školstvu i nastavnika u srednjem školstvu

- tada niste bili zaposleni već pripravnik volonter koji je prema ugovoru o volontiranju obavezan snositi svoje troškove stažiranja (dvostruka obveza od pripravnika: hospitirati na mentorovim satima x70 te održati x30tak uz prisustvo mentora, a tijekom godine dana) i stručnog ispita.

Zanimljiv podatak koji bi mogao ići pod rubriku "Jeste li znali?", a obzirom na cijenu stručnog ispita, ispada da je mentorirani sat=35kn.

 

Nikakva razlika nije od "prije", "još prije" i "sad" glede značaja položenog stručnog ispita- već 16-17g (a zaposleni prije 1991. ga nisu bili dužni polagati), osim što se glede daljnjih referenci u stručnom pogledu sada stječe licenca koju se smatra da su po prvi put dobili svi koji su se stupanjem na snagu ovog zakona zatekli na radnom mjestu učitelja/nastavnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

Postovani, molim Vas za ogovor - zavrsila sam inzenjerski smjer na fakultetu i da bih polagala strucni ispit moram poloziti dopunsku pedagosko-psiholosku grupu premeta. Kako je cijena tog kursa (dopunske p-p grupe) 10.000 kuna, a skola mi to ne moze platiti, ja trenutačno nisam u mogucnosti polagati, pa samim tim ni izaci na strucni ispit. Zaposlena sam u privatnoj skoli gdje mi kazu da sto se njih tice, ne moram imati strucni ispit. Da li ja mogu raditi u privatnoj skoli bez polozenog strucnog ispita? Da li mogu imati pravnih problema zbog toga? Da li strucni ispit mogu polagati za nekoliko godina (ukoliko na primjer pocnem da radim u drzavnoj skoli) ili postoji neki rok u kojem se strucni ispit mora poloziti (racunajuci od pocetka zanivanja radnog osnosa kao ucitelja)? Zaposlena sam u privatnoj skoli vec 3 godine. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija