Jump to content

ovrha na darovanoj nekretnini


Suzi71

Preporučene objave

Molim za savjet:

 

moj je otac do 2002 bio jedini vlasnik na svojem dijelu obiteljske kuće. Onda je, po meni, napravio veliku grešku i svojoj kčerki iz prvog braka darovnim ugovorom prepisao cijelu svoju imovinu s tim da je na imovini zabilježeno doživotno uživanje na tu nekretninu u njegovo ime. Međutim, tu nastaje problem, prvo su se njih dvoje dobro posvađali i sada on pokušava razvrgnuti taj ugovor, pa je sada zabilježen spor na nekretnini, a ona je sa svojim poduzećem u velikim dugovima pa je Porezna Uprava ovrhom uknjižila pravo zaloga na tu nekretninu.

E sad, mene zanima slijedeće:

1. što će se dogoditi ako država pokuša prodati na dražbi tu imovinu da si namiri dug sa ocem, odn. ima li ta Tabularna isprava o doživotnom uživanju ikakvu važnost u tom slučaju

 

2. Da li ja kao kčerka koja je u ovom slučaju u stvari oštećena, jer sam uskraćena za svoj nužni dio jednog dana, imam pravo na prvokup u slučaju dražbe, ili pravo prvokupa u stvari ima moj otac.

 

3. Postoji li ikakav način da se spriječi ta ovrha od naše strane, kako otac ne bi ostao na ulici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

1. RH u pravilu nikada ne prodaje te nekretine, već drži zabilježbe/uknjižbe do vječnosti, dok se netko ne sjeti podmiriti dug jer hoće raspolagati s tom nekretninom.

 

2.Pravo prvokupa nema nitko

 

3.Otac ovrhu može osporavati samo u onom dijelu gdje gdje bi ga se ometalo u uživanju nekretnine do kraj života. Dakle njega nitko do kraja života ne može ometati čak i kada bi se nekretnina prodala (što Porezna uprava sigurno neće tražiti osim ako se radi baš o basnoslovnim ciframa)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija