Jump to content

Ugovor o radu i komplikacije u trudnoći


bebby

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

Imam 8 godina neprekidnog radnog staža, s prekidom od 15 dana, te zadnjih 2 mjeseca radim pod ugovorom na 3 mjeseca, kod novog poslodavca. Prije par dana saznala sam da sam trudna, te obavijestila poslodavca o tome, na što mi je otvoreno rekao da mi neće produžiti ugovor.

Međutim, u međuvremenu sam ja završila u bolnici zbog povišenog krvnog tlaka, te mi je liječnik strogo preporučio mirovanje. Odnosno zbog mogućih komplikacija u trudnoći, pošto mi je treće dijete, a u prve dvije trudnoće sam takodjer imala komplikacije, te s obzirom da sam u rizičnoj skupini iznad 35-te, preporučio mi je mirovanje do kraja trudnoće.

Sad mene zanima šta dalje? Nikad se do sada nisam našla u ovakvoj situaciji, pošto sam s obje trudnoće bila zaposlena na neodređeno.

- Da li imam ikakva prava na primanja dok sam na bolovanju, te ako da; koliko ista iznose, te kome podnosim zahtjev?

- Da li se po isteku ugovora trebam javiti na biro rada, iako sam na bolovanju?

- Da li imam prava na porodnu naknadu minimalnu ili će mi se računati prosjek primljenih plaća zadnjih mjeseci, i ako da - koliko mjeseci unatrag?

 

Hvala unaprijed na odgovoru,

te oprostite ako je već bila slična tema, ja nisam uspjela pronaći

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) imaš pravo na nadoknadu plaće za vrijeme bolovanja po toj osnovi, tako dugo dok ono traje, na teret HZZO izgleda 100% od osnovice

2) moraš se obavezno javiti kod HZZO i na kak veliš biro rada u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa (prije preporučam)

3) ukoliko bude kako je navedeno pod jeda i dva ostvaruješ pravo na rodiljnu naknadu kao nezeposlena osoba

 

vidi NN 85/2008

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hzzo:::

"Osiguranici, ali i osiguraniku ocu ako on koristi pravo na rodiljni dopust, pripada pravo na naknadu plaće i po prestanku radnog odnosa sve dok ne istekne započeto pravo. Pod pravima s osnova trudnoće i porodi podrazumijeva se bolovanje zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem, korištenje obveznog rodiljnog dopusta, korištenje rodiljnog dopusta do jedne godine života djeteta....itd

Uvjet je da su osiguranica, odnosno osiguranik u slučaju korištenja rodiljnog dopusta, počeli koristiti pravo prije nego što im je prestao radni odnos....

 

Taj članak mi je ponuđen kao objašnjenje da se pod istim uvijetima ostvaruje pravo na porodiljni bez obzira što je sada osoba nezaposlena - njezino pravo je započelo u radnom odnosu. - tumačenje RRIF.

 

I da slažem se sa rubensom - sada je to nezaposlena osoba.

Ali od kada teče to pravo? Zakoni su donešeni za zaposlene ili nezaposlene majke. Konkretan primjer - put kako to zaista izgleda nisam nigdje našla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

No pa ubiti u čemu je problem?

 

Ako je žena stupila "na komplikacije" i za vrijeme istih joj je prestao radni odnos, ona ih koristi do kraja, do stupanja na rodiljni, no budući da je u trenutku stupanja na rodiljni nezaposlena, isti i ostvarije kao takva.

 

Ukoliko u trenutku stupanja na rodiljni nije nezaposlena, ostvaruje pravo po toj osnovi po kojoj je osigurana, od početka do kraja, bez obzira prestao joj u međuvremenu radni odnos ili ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija