Jump to content

Pomoć


jute

Preporučene objave

U postupku sam rastave braka. Imam dvoje djece i na početku smo imali sporazumni razvod braka u kojem je bilo navedeno da djeca pripadaju meni, ali na prvom ročištu se pojavio s odvjetnicom i tražio skrb nad djecom. Obavili smo socijalnu skrb i sad se bliži drugo ročište. Užasno se loše osječam jer je on s odvjetnicom u ljubavnoj vezi i jako se bojim što mi spremeju, kako da se ponašam. Naravno uz to on ne želi dane za viđanje djece nego kad ih on želi viđa (interesira me može li malodobnu djecu ostaviti navečer same doma bez nadzora)...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne treba se toga bojati! Moram slobodno i javno reći sa punom odgovornošću svoje izjave da su majke u Hrvatskom Obiteljskom Zakonu zaštićeni kao lički medvjedi i da je mogućnost da on ostvari skrbništvo nad Vašim djetetom veoma mala, jasno ukoliko niste prostitutka ili narkomanka (treća opcija NE POSTOJI kao socijalna devijacija majke). Bez obzira na njegovu ljubavnicu - pravnicu, sa punim je pravom očekivati da će se ponašati sukladno kodeksom pravne struke, jer je i ona član komore.

Mirno spavajte i za mnogo gore situacije, majke ne gube skrbništvo nad svojom djecom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je vrlo teško postaviti rezultantu u ljudskim vrijednostima kao što je etika, moral i pravo! Newbie, priznajem da sam ogorčen na Zakonodavca koji je na ovakav način koncipirao prava očeva i zauzeo ovakav stav.

Opet, ako odemo dublje u analizu ljudske vrijednosti onda sam i ja (samokritički gledajući) u krivu,

recimo:

Da li majci treba oduzeti skrbništvo nad maloljetnim djetetom ako majka opstruira odluku Suda o susretima sa njegovim ocem?

 

moralno- NE, djetetu je potrebna majka u svakoj prilici, pa bi ovakva situacija nanijela štetu samo djetetu

 

etički DA - majka se ne smije ponašati samovoljno sa zajedničkim djetetom

 

pravno NE - majci je povjerena sudskim putem skrb nad djetetom, a ocu susreti! Potrebno je promjeniti sudsku odluku-NEMOGUĆE!

 

Ovo su dvije kolizije u kojem otac gubi bitku nad Zakonodavcem

 

Da li majci treba oduzeti skrbništvo nad maloljetnim djetetom ako majka ima određene psihičke poremečaje i neprimjerene odnose sa djetetom!

 

Moralno - NE, jer je djetetu potrebna majka u svakoj situaciji, pa bi ovakva situacija nanijela štetu djetetu

 

Etički DA - Psihički bolesna majka ne može odgajati zdravo dijete

 

Pravno NE (DA) Potrebno je napraviti vještaćenje majke o o njenoj podobnosti da se skrbi nad djetetom!

 

Opet je kolizija u kojem Zakonodavac uzima zaštitu majke u odnosu na oca koji je i ovoga puta pravno u inferiornom položaju.

 

Ima još toga, ali institucije koje bi trebale interes djeteta biti na prvom mjestu, u pravilu nisu objektivne, učinkovite, pravedne... Ah, to je ono što piše u naslovu:

Pravnica-hobotnica-ljubavnica, medo-štedo...

 

P.S. Samo da ti čestitam na promaknuću u Moderatora. Zaista mi je drago na tome i mislim da si je zasluženo dobila. Vjerujem u tebe i dalje se bori za prava djeteta i nas običnih smrtnika na Legalisu! Jedna primjedba:

Daj, baci tu cigaretu, šteti zdravlju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, Obiteljski zakon ne razlikuje majku i oca po tom pitanju, postoje- roditelj/roditelji.

 

Provedba je predviđena, a načini također.

 

Bilo bi bezočno tvrditi kako statistika provedbe daje isti rezultat, višekratno se ovdje iznosilo primjere, tražilo savjete, načine kako ostvariti prava djeteta za slučaj opstrukcije istih. No to nikako ne znači da je sam zakon postavljen na način diskriminirajuć' prema očevima ili jednom nešto omogućava a drugemo ne.

 

Obzirom da je ta problematika postavljena na interdisciplinaran način (pravnik, soc. radnik, psiholog) čime zakonodavac nastoji ukazati koliko je bitan pojam dobrobiti djeteta, problem nastaje kad se iz kojekakvih razloga problematici u praksi ne pristupa sa temeljitošću koju zahtjevaju pravila struka, koje nisu samo pravničke a nužno su uključene u postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija