Jump to content

nemar u dijagnostici


Meki

Preporučene objave

Pokušavajući naćo odgovor na pitanja koja me muče otkrila sam ove stranice. Naime, imam ozbiljan medicinski (zdravstveni) problem koji je, po mom mišljenju, djelomično i posljedica nemara ili nehaja liječnika na specijalističkim pregledima te me zanima mogu li se ikome obratiti za pravnu pomoć i ima li to uopće smisla. Ukratko, imam 43 godeine i u mjesecu kolovozu operirala sam karcinom dojke i sda idem na kemoterapiju. Problem je u tome što sam prošle godine u mjesecu kolovozu i rujnu obavila ultrazvuk, mamografski i kirurški pregled pri čemu mi je rečeno da je sve b.o. Problem je u tome što prilikom pregleda ove godine u lipnju, na koje sam otišla samoinicijativno i prije propisane kontrole, različiti specijalisti naglašavaju i u nalazima navode da je očita promjena na dojci vidljiva već na prošlogodišnjem radiogramu, tj. mamografskom nalazu. Naglašavam da liječnik koji je prošle godine radio mamografiju nije ništa takvo opisao, dakle nije valjano i precizno iščitao snimku, bez obzira na sve priložene nalaze ranijih pregleda i pozitivnu obiteljsku anamnezu (majka). Isto tako postupio je i kirurg , a sada su svi koji su me pregledavali tvrdili da je sve vidljivo još prošle godine (imama to i napismeno u nalazima). S obzirom da je kod liječenja karcinoma dojke najvažnije reagirati što ranije jer su mogućnosti izlječenja veće, osjećam se jako oštećenom jer sam redovito i pravovaljano zatražila pomoć, promjene su bile vidljive, ali mi nije pružena odgovarajuća medicinska pomoć. Zanima me imam li u ovoj situaciji mogućnost ikakve pravne pomoći, tj. može li se kod nas pravnim putem i uz čiju pomoć tražiti obeštećenje u ovakvoj situaciji budući da nije ugroženo samo moje zdravlje nego i život jer sam izgubila 9 mjeseci vjerujući liječnicima koji nisu pažljivo iščitali i proučili medicinsku dokumentaciju?

Hvala na svakom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stajališta sam da je liječnik nesavjesno obavio svoju dužnost i time počinio kazneno djelo, ali sve to treba dokazati.

 

Takva djela inače nije baš lako dokazati i mnogi liječnici su bili oslobođeni, a otvoreno ću reći dijelom i zbog lječničke "kolegijalnosti" (čitaj jednog oblika korupcije po principu "mi smo kolege").

 

Ako želite istjerati svoju pravdu prijavite liječnika, ali ću Vam reći da treba dokazati da je zbog tog propusta Vaše zudravstveno stanje pogoršano. To se dokazuje medicinskim vještačenjem, a potrebno je utvrditi da je zbog tog propusta bolest imala znatno teže posljedice.

 

Evo kako članak glasi:

Nesavjesno liječenje

(1) Doktor medicine ili doktor stomatologije koji obavljajući svoju djelatnost ne primijeni mjere za zaštitu bolesnika prema pravilima medicinske struke, ili primijeni očito nepodobno sredstvo ili način liječenja, ili uopće nesavjesno postupa, pa zbog toga prouzroči pogoršanje bolesti ili narušenje zdravlja neke osobe,

kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se zdravstveni djelatnik koji obavljajući svoju djelatnost ne primijeni mjere za zaštitu bolesnika ili ne postupa prema pravilima svoje struke, ili obavlja zdravstvenu djelatnost u prostoru za koji nema propisano odobrenje za rad, ili uopće nesavjesno postupa, pa zbog toga prouzroči pogoršanje bolesti ili narušenje zdravlja neke osobe.

(3) Doktor medicine, doktor stomatologije ili zdravstveni djelatnik koji kazneno djelo iz stavka 1. ili 2. ovoga članka počini iz nehaja,

 

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija