Jump to content

vještačenje


bundo

Preporučene objave

U jednom kaznenom postupku koji se vodio po službenoj dužnosti moja supruga i ja bili smo oštečenici.

Postupak se vodio zbog nesavjesnog liječenja moje supruge sa posljedicama smrti novorođenih blizanki.

U jednom trenutku istražni sudac je na traženje DO nasložio medicinsko vještačenje dokumentacije i isto povjeri medicinskom fakultetu u ZG te naložio da med. f. ..." iz svojih redova odredi stalnog sudskog vještaka ..." koji će reči da li je ili ne bilo propusta u liječenju.

Med. f. je odredio vještaka koji je u svom vještačenju naveo kako nije bilo greške i sve je bilo po pravilima med. struke. Nakon ovakvog vještačenja (iako smo mi imali niz argumentiranih primjedbi na samo vještačenje)državno odvj. odustalo je od daljnjeg gonjenja okrivljenika itd.

Nakon nekog vremena saznali smo da vještak koji je bio određen od strane med.f. ima 78 godina i da nije stalni sudski vještak za što smo dobili i pisanu potvrdu Županijskog suda u ZG.

Zatražili smo mišljenje Ministarstva pravosuđa i dobili njihovo tumačenje u kojem stoji kako takva osoba nije mogla vještačiti, a što i potvrđuje zakon o sudovima i pravilnik o vještačenju.

na osnovu gore navedenog zatražili smo obnovu postupka, a Županijski i kasnije vrhovni sud nas je odbi ne komentirajuči navedene činjenice i priloženo tumačenje ministarstva pravosuđa.

I sad imamo apsrdnu situaciju:

Ministarstvo pravosuđa RH kaže da ta osoba ne može biti vještak i svoju tvrdnju temelje na zakonu o sudovima, a sud kaže da može iako istražni sudac izričito navodi kako mora biti stalni sudski vještak,

I jedno i drugo tijelo su tijela RH. Što sada. Da li nas je netko oštetio?

Što mopžemo poduzeti?

Molim Vas za odgovor

HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imali ste rok (8 dana) od odustanka državnog odvjetnika od kaznenog progona, u kojem ste mogli nastaviti kazneni progon protiv liječnika.

 

Nažalost po Vašem postu vidim da ste tražili mišljenje Minstarstva, a za to ste sigurno "potrošili" više od 8 dana.

 

 

Situacija je vrlo specifična. Naime čim se donese rješenje o istrazi, kazneni postupak se nakon odustanka državnog odvjetnika rješenjem istražnog suda obustavlja (provodila se istraga jer je kazna predviđena za to djelo preko 5 godina), te se može ponovno započeti isključivo temeljem zahtjeva za provođenje istrage državnog odvjetnika.

 

Dakle državno odvjetništvo je to koje jedino ponovno može pokrenuti postupak. Ako ima saznanja i dokaze koje imate i Vi, onda ima određene mogućnosti, ali neka Vam to ne budi puno nade. Naime ako je državni odvjetnik temeljem svog iskustva ocijeio da je i ono "nedopušteno" vještačenje bilo ipak realno (bez ljutnje i zamjerke, ali Vi ste pod stresom glede tog slučaja i stvari gledate iz svog kuta), on neće ponovno tražiti provođenje istrage.

 

Uglavnom, imate dokument i temelje za ponovnu istragu, ali iz iskustva Vam mogu reći da su rijetki slučajevi gdje su slučajevi kao Vaš prolazili sa osuđujućim presudama.

 

Inače fakultet može vršiti vještačenje, ali ne može se onda od strane fakulteta odrediti jedna osoba koja će samo sebe potpisati kao vještaka, već to treba biti učinjeno u ime fakulteta. Stvar je dakle forme. Ako se potpiše fakultet, stvar je uredna, ali ako nije, već neki liječnik u svoje ime (a nije vještak) onda vještvo nije zakonito

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija