Jump to content

potpuno skrbništvo


emmas

Preporučene objave

Sudeći prema vašoj drugoj temi koju ste otvorili, dijete je povjereno vama a ne ocu prilikom razvoda braka, što znači da se vjeruje kako ste upravo vi ta osoba koja će pouzdanije svakodnevno skrbiti o vašem zajedničkom maloljetnom djetetu dalje.

 

O lišavanju prava na roditeljsku skrb:

Članak 114.

(2) Roditelj zlorabi ili grubo krši roditeljsku odgovornost, dužnosti i prava ako:

1. provodi tjelesno ili duševno nasilje nad djetetom, uklju­ču­jući izloženost nasilju među odraslim članovima obitelji,

2. spolno iskorištava dijete,

3. izrabljuje dijete sileći ga na pretjerani rad ili na rad koji nije primjeren njegovoj dobi,

4. djetetu dopušta uživanje alkoholnih pića, droge ili drugih opojnih sredstava,

5. navodi dijete na društveno neprihvatljivo ponašanje,

6. je napustio dijete,

7. ne skrbi dulje od tri mjeseca o djetetu s kojim ne živi,

8. u roku godine dana ne stvori uvjete za zajednički život s djetetom s kojim ne živi, a da za to nema osobito opravdan raz­log,

9. ne skrbi za osnovne životne potrebe djeteta s kojim živi ili se ne pridržava mjera koje je radi zaštite prava i dobrobiti djeteta prethodno donijelo nadležno tijelo,

10. na drugi način grubo zlorabi djetetova prava.

 

(3) Postupak za lišenje prava na roditeljsku skrb dužan je pokrenuti centar za socijalnu skrb čim sazna za okolnosti iz stav­ka 2 ovoga članka, a može ga pokrenuti drugi roditelj, dijete ili sud po službenoj dužnosti.

 

(4) Pravo na roditeljsku skrb vratit će se odlukom suda kad prestanu razlozi zbog kojih je to pravo oduzeto.

 

Za sada imate ev. sačekati ona 3 mjeseca neuzdržavanja i neviđanja djeteta, no ne ide baš sve na "hop!" nakon proteka tog vremena: naime, unatoč što su ovo "stari" članci zakona, a prema st.3 czss bi bio dužan pokrenuti postupak čim sazna za okolnosti, nije se dalo primjetiti da je to učestala pojava koliko i neuzdržavanje + neviđanje djece, čak mnogo dulji period od spomenutog makar se saznanja o tome i imalo...

 

Ako svoje dijete pronađete na popisu iz ovog članka, možete to pokrenuti i vi, uz saznanje kako lišavanje nije trajno niti nepovratno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim savijet

emmas

Novak

Registriran: 22.12.2008

Mjesto:

Broj objava: 2

 

bok svima,

 

ja trebam savjet, naime friško sam rastavljena, presuda je tek neki dan postala pravomoćna, on ne plaća alimentaciju uopće, nezaposlen je, nikad nije radio, ima prijavu za obiteljsko nasilje od strane roditelja.Moje pitanje je,mogu li ja i kako dobiti isključivo skrbništvo,odnosno, kako mogu dokazat da on nije sposoban brinut se i donositi odluke.Gdje uopće da započnem?Soc. skrb ili odvjetnik?

 

Thnx

 

 

Nastavite pod ovom temom jer je pitanje koje ste postavili vezano za isti problem pa nema potrebe za otvaranjem nove teme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor na pitanje u vezi lišavanja prava na roditeljsku skrbi ste već dobili u prethodnom postu od Newbie,tako da nije potrebno ponavljati isto.

 

Međutim,kad imate pravomoćnu presudu u kojoj je određeno uzdržavanje za malodobno dijete,a što obveznik uzdržavanja ne ispunjava,bilo bi logičnije da pokrenete ovršni postupak pred sudom kako bi pokušali naplatiti dospjela potraživanja koja nisu uplaćena.

Ovrha se može provesti na cjelokupnoj imovini ovršenika koja može biti predmet ovrhe,a tu ne spadaju samo novčana primanja (obzirom na nezaposlenost) nego i ostala imovina koje je isti vlasnik.

 

Također,ne bi trebalo ni isključiti podnošenje kaznene prijave temeljem čl.209.Kaznenog zakona zbog neizvršavanja zakonske obveze uzdržavanja.

 

I nakon lišavanja roditeljkske skrbi,bez obzira hoće li do toga doći i da li bi sud donio u konkretnom slučaju takvu odluku i dalje ostaje obveza uzdržavanja.

 

Lišavanje prava na roditeljksku skrb tog roditelja neće koristiti djetetu da ostvari svoje pravo na uzdržavanje,jedino možda može djelovati na njegovu savjest kao bi razumio da je djete potrebno i uzdržavati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Imam slično pitanje kao i emmas. Razvedena sam već godinu dana (sporazumni razvod),mala je pripala meni s tim da u presudi stoji da ju on može viđati svaki drugi vikend. Budući da živi u inozemstvu i rijetko dolazi, do sada su se vidjeli par puta, s tim da i tada mala bude par sati sa njim te prespava kod njegovih dok on ostatak vremena provede u kockanju, što je bio i razlog našeg razvoda. Alimentaciju nije platio zadnjih par mjeseci. Imam priliku odseliti se u USA i započeti novi život i sad se nalazim u nedoumici od kuda da krenem vezano za dijete. Dali da odmah tražim potpuno skrbništvo nad djetetom(ne želim ići tamo bez nje)preko suda ili da pokušam nekim dogovorom sa njim ishoditi šta mi već treba u svezi selidbe (u što čisto sumnjam). Molim Vas bar za neki savjet :). Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Poštovani. imam pitanje i trebam savijet. Stvari stoje ovako: Volim zenu koja ima dvoje dijece koju ppoznajem 15 god, rastavljena je i ima podjeljeno skrbnistvo na djecom. Rijec je od 2 curice odac ih od rastave od 2012 g vidio 3x i zadnji put je izjavio da nema sta pricati s tom dijecom . A nit je 1 kn uplatio alimentacije za tu djecu. Mi smo se planirali vjencati . I tu djecu bih ja podigao jer sam i sam djete koje je imalo ocuha sad me zanima kome da se obratim da bi majka dobila potpuno skrbnistvo nad djecom , . Planiramo preseljenje u njem i kao obitelj svi cetvero savrseno funkcioniramo. sad me zanima kako i sta treba pravno uciniti ili da metodom ako nece milom onda silom to rijesit sto nije rijesenje pa bi vas moliio ako tko zna kome da se obratimo zahvaloo bih se ( ps postao sam tata tako me zovu, svojom voljom, jer drugog ne poznaju ,a ljubbav ne kupujem poklonima nego razumjevanjem a majka ih je divno odgojila ) hval s postovanjem. Miroslav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija