Jump to content

štrajk - hitno


iwek

Preporučene objave

u rh pravo pozvati na strajk imaju samo sindikati i njihove udruge vise razine (sindikalne sredisnjice).

 

strajk, da bi bio zakonit, mora biti najavljen pravovremeno poslodavcu te prethodno mora biti pokrenut obvezni postupak mirenja prema zakonu o radu, pri uredu vlade rh za socijalno partnerstvo. strajk ne smije zapoceti prije okoncanja postupka mirenja, odnosno prije provođenja drugog postupka mirnog rjesavanja spora o kojem su se stranke sporazumjele. u pismu kojim se najavljuje strajk poslodavcu, moraju se naznaciti razlozi za strajk, mjesto, dan i vrijeme pocetka strajka.

 

drugim rijecima, jedino ako ste organizirani u sindikat, smijete strajkati. strajk se obicno pokrece zbog interesnih pitanja, odnosno oko sklapanja i izmjene kolektivnog ugovora, a jedini pravni spor zbog koje se moze pokrenuti strajk jest neisplata placa. ako je stvar u tome - neisplata placa, a niste organizirani niti ste clanovi kojeg sindikata, mozete pokrenuti individualne sporove (svaki radnik) zbog neisplate place. rok za tuzbu je 3 godine od dana dospjelosti potrazivanja i ne morate se prethodno obracati poslodavcu sa zahtjevom za zastitu prava.

 

a zbog cega bi vi strajkali?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zbog neplaćenih radnih nedjelja (plaćene, ali ne pravedno), zbog malih plaća, zbog toga što opet moramo raditi nedjeljom, makar je od 1.1 stupio novi zakon o radu nedjeljom, zbog novih ugovora o radu kojima je velika većina radnika potkradena,neplaćenih prekovremenih sati...stvar je u tome što nisu svi djelatnici članovi sindikata, a mi nekakvog svog predstavnika nemamo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija