Jump to content

ugovor o kupnji još neizgrađenog stana


tomislav33

Preporučene objave

Kupujem stan koji još nije izgrađen. Obzirom da to radim kreditnom linijom kojom banka prati cijeli projekt, prinuđen sam stan platiti u cijelosti prije nego što je završen. U ugovoru o kupnji stana piše da se prodavatelj obvezuje stan završiti do određenog datuma, a ukoliko ga ne završi penali su 0,5 promila po danu uz maksimalne penale 1%. Zanima me trebam li zahtijevati da se u ugovor eksplicitno unese krajnji rok primopredaje stana i u slučaju da se on ne ispoštuje, ugovor se raskida i novac vraća ili postoji neki zakonom regulirani razumni rok u kojem se smatra da ugovor nije ispoštovan od strane prodavatelja? Ne želim se 20 godina natezati oko činjenice je li stan gotov ili nije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Našao sam nešto u Zakonu o obveznim odnosima i eventualno bi mi netko mogao ptvrditi mogu li se pozvati na te članke:

 

……………

Neispunjenje ugovora u razumnom roku

Članak 411.

Ako kupac ne dobije zahtijevano ispunjenje ugovora u razumnom roku, zadržava pravo raskinuti ugovor ili sniziti cijenu.

Kad kupac može raskinuti ugovor

Članak 412.

(1) Kupac može raskinuti ugovor samo ako je prethodno dao prodavatelju naknadni primjereni rok za ispunjenje ugovora.

(2) Kupac može raskinuti ugovor i bez ostavljanja naknadnog roka ako mu je prodavatelj nakon obavijesti o nedostacima priopćio da neće ispuniti ugovor ili ako iz okolnosti konkretnog slučaja očito proizlazi da prodavatelj neće moći ispuniti ugovor ni u naknadnom roku, kao i u slučaju kad kupac zbog zakašnjenja prodavatelja ne može ostvariti svrhu radi koje je sklopio ugovor.

……………

 

Raskid ugovora po samom zakonu

Članak 413.

(1) Ako prodavatelj u naknadnom roku ne ispuni ugovor, on se raskida po samom zakonu, ali ga kupac može održati ako bez odgađanja izjavi prodavatelju da ugovor održava na snazi.

(2) Isto vrijedi i u slučaju ispunjenja s nedostatkom obveze kod koje je ispunjenje u određenom roku bitan sastojak ugovora.

Raskid ugovora

Članak 471.

(1) U slučaju raskida ugovora prodavatelj je dužan vratiti kupcu primljene otplate sa zakonskim kamatama od dana kad ih je primio i naknaditi mu nužne troškove što ih je učinio za stvar.

(2) Sa svoje strane kupac je dužan vratiti prodavatelju stvar u stanju u kojem je bila kad mu je bila predana i dati mu naknadu za njezinu uporabu do raskida ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija