Jump to content

Branitelj,invalid bez statusa


anben

Preporučene objave

Molio bih za savjet jer je moj slučaj donekle specifičan.Nastradao sam kao pripadnik HV ali ne na bojišnici već za vrijeme dopusta.Nesreća se dogodila isključivo mojom krivicom.Eksplozija,amputacija,70 posto invaliditet.Nakon stradavanja vodim se još 3 mjeseca u HV na bolovanju.Sve skupa 37 mjeseci u Hrvatskoj vojsci. Nakon skidanja nastavljam raditi posao koji sam radio prije rata.Ozljeda nije utjecala na mogućnost obavljanja tog posla tako da sam još uvijek na istom radnom mjestu.

Nikada nisam koristio nikakva prava u vezi invalidnisti niti znam da li imam ikakve povlastice.Kakav status invalida mogu imat i mogu li u nekakvu mirovinu?Imam 22 godine radnog staža.Kakve su procedure za ostvarit neko pravo na osnovi invalidnosti?

Unaprijed se zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

anben je napisao:

Nastradao sam kao pripadnik HV ali ne na bojišnici već za vrijeme dopusta.Nesreća se dogodila isključivo mojom krivicom.Eksplozija,amputacija,70 posto invaliditet.Nakon stradavanja vodim se još 3 mjeseca u HV na bolovanju.Sve skupa 37 mjeseci u Hrvatskoj vojsci. ... Nikada nisam koristio nikakva prava u vezi invalidnisti niti znam da li imam ikakve povlastice. Kakav status invalida mogu imat i mogu li u nekakvu mirovinu?Imam 22 godine radnog staža.Kakve su procedure za ostvarit neko pravo na osnovi invalidnosti?

 

Nikako po Zakonu o pravima HB iz DR:

 

Članak 5.Zakona:

(1) Hrvatski ratni vojni invalid iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: HRVI iz Domovinskog rata) je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata kojem je organizam oštećen najmanje 20% zbog rane ili ozljede koju je zadobio u obrani suvereniteta Repub­like Hrvatske, odnosno kao zatočenik u zatvoru ili neprijateljskom logoru u Domovinskom ratu.

 

Članak 2. stavak 2. Zakona:

Pod obranom suvereniteta Republike Hrvatske podrazumijeva se oružani otpor agresoru i djelovanje u izravnoj svezi s tim otporom (odlazak u postrojbu, na borbeni položaj i povratak te obuka i priprema za odlazak na bojište) u vremenu od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija