Jump to content

Kako se odreknuti naknadno pronađene imovine?


kosuta

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

zamolila bih vas za pravni savjet. Nakon smrti mog oca, ostalo je rješenje o nasljeđivanju o kojemu se nije raspravljalo jer je u tom trenutku sva imovina bila u vlasništvu očevog brata.

 

Jedna od najvećih čestica iz rješenja o nasljeđivanju (radi se o preko milijun m2 šume i pašnjaka u Dalm. Zagori) našla se u sudskom sporu, koji traje već 20 godina. Sud je za taj spor, na temelju rješenja o nasljeđivanju - ali bez ostavinske rasprave - kao nasljednike našao mene, mog brata i sestru, ali u sporu je aktivan bio samo moj brat (samo su njemu dolazili pozivi na ročišta) jer se samo on žalio na rješenja suda od samog početka.

 

Moj brat je želio izaći iz tako dugog spora da ne bi, u slučaju gubitka spora, morao snositi velike parničke troškove, pa je nakon toliko godina od smrti našeg oca pokrenuo ostavinsku raspravu na kojoj smo bili i ja i moja sestra. Na raspravi, iako je bio pravno informiran, uvjerio me da ja neću imati nikakvih posljedica ako prihvatim njegov i sestrin ustupljeni dio, pa i za spornu česticu zemlje. Nakon završene ostavinske rasprave dobili smo zapisnik bez unesene moje izjave o spornoj čestici.

 

Ja sam naknadno uvidjela da ću biti uvučena u sudski spor, pa me zanima mogu li ja ikako izaći iz nasljedstva, po primitku rješenja o ostavini i odreći se cjelokupnog nasljedstva, uključujući dakle i česticu koja je još na sudu. Je li dovoljno samo žaliti se na rješenje o ostavini i dati izjavu da ne prihvaćam nasljedstvo?

 

Postoji li kakvo pravno rješenje da se sa mojeg imena briše nasljedtvo?

 

Hvala na strpljenju za ovako dugi post :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nasljedstva se možete odreći sve dok nije doneseno rješenje o nasljeđivanju.

Osoba koja je dala izjavu da prihvaća nasljedstvo ne može ga se više odreći. Nasljednika izjava je neopoziva.

Pretpostavljam da je rješenje proglašeno na zapisniku ostavinske rasprave. Vi sada samo čekate da vam poštom stigne otpravak.

Prema tome više se ne možete predomisliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija