Jump to content

pismene klevete pod, navodno, tudjim identitetom


filozof

Preporučene objave

radi se o klevetama putem maila i sms-a od, nazalost, roda s kojim vise od godinu dana nemam kontakt zbog prijasnjih nesporazuma. i to na moje privatne i poslovne kontakte sto vrijedja moj ugled a sirenja lazi na moje poslovne kontakte moze doci, nedajboze, do otkaza. advokat je kontaktiran (cekam odgovor) i u toku je prijava policiji (preko advokata). ista osoba od koje klevete dolaze, prije nekog vremena je poslala "upozorenje" da je moguce da ce netko koristeci njen identitet nesto pokusati. na to nisam reagirao. radi se o jako niskim stvarima, lazima koje psihicki utjecu na moje i stanje mojih roditelja. ja ne jedem, roditelji ne izlaze iz kuce...osim toga klevece se takodjer i moj uzi privatni krug. zanima me jel dovoljna moja krivicna prijava policiji i javljanje odvjetniku i da li jos nesto mogu/moram poduzeti? pismeni dokazi su svi sacuvani... havala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnica a i sama se trenutno nalazim u nezavidnom položaju ali mogu ti samo reći da smo mi država u kojoj je Ustavom određeno da svaki čovjek ima pravo na svoj mir,dostojanstvo i normalan život i da mu to nitko svojim postupcima nema pravo oduzimati.. Nisam sad citirala Ustav ali "zdravo seljačkim rječnikom" je to tako nekako.

Očigledno je da zbog toga ti i tvoja obitelj trpite duševnu bol,da to ostavlja posljedice po Vaše zdravlje...

Ukoliko imate dovoljno dokaza toj osobi "xy" stati na kraj,krenite u privatnu tužbu protiv kaznenih djela..Vaš odvjetnik će Vas najbolje uputiti u postupak,ili od forumaša "utjerivaczakona" zatražite savjet on će Vam zasigurno znati dati pravi i pravni savjet

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala, no-name!... zao mi je cuti da ste u istom polozaju... kod mene ide do toga da se neka treca osoba - meni potpuno nepoznata- u tim kletvama cak optuzuje za poticanje ubojstva (?!) jedne meni jako drage osobe, koja je vec preko 5 godina preminula, prirodnom smrcu, i sto mi nanosi nove dusevne boli, jer covjek zeli krenuti dalje, a ovo je vegetiranje a ne zivot... kakvi su to ljudi????

dokazi su su, stovise jer osoba koja trvdi da ce netko upotrijebiti njen identitet mora znati i o kome se radi, zar ne? havala za savjet o privatnoj tuzbi.... havala najljepsa, a ako je moguce molio bih i "utjerivaczakona" za savijet - ako je uopce ovome jos potrebno nesto dodati... izbezumljen i zahvalan... :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nemojte uopće dopustiti da netko manipulira s Vama na takav način. Niste to zaista dužni trpiti po nikojoj osnovi.

Nekome je to vjerovatno psiholedična šala jer zaista mislim da osoba koja je normalna u svojoj glavi ne može takvu gnjusnu stvar raditi.

Mali savjet...svjesna sam da Vam to sve djeluje na živce,odite privatnom psihijatru i iznesite slučaj i neka on to sve papirnato evidentira,mislim da je najbolje otići kod privatnog psihijatra i od njega odmah dobijete papir na ruke na kojem jasno piše Vaš odlazak njemu, dobit ćete i neke tablete,uredno odite kod svoj liječnika opće prakse i podignite te tablete (i ako baš ne morate nemojte ih piti) ali imat ćete papirnati dokaz da ste se obratili i liječniku za nanošenje duševnih boli i psihičkih nemira

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema na čemu,nego već sada telefonski imenik u ruke i tražite si pomoć.

Vaše zdravlje je samo Vaše i nemojte nikome dopustiti da Vam ga ogrožava,a tako ni Vašoj obitelji i dragim osobama.

 

Prvo što Vam predlažem odite do DORHA,Državno odvjetništvo republike Hrvatske,imate tamo pisarnicu i izložite slučaj. Tamo će oni odlučiti dali će podignuti optužnicu po službenoj dužnosti.

 

Ukoliko Vas tamo odbiju,imate još uvijek pravo na privatnu tužbu.

Samo nemojte dopustiti da se to odugovlači,jer za to djelo mislim da imate rok podizanja optužnice od tri mjeseca od saznanja za to djelo...

Ovo što sam napisala samo mislim provjeravala sam sada to u zakonu o državnom odvjetništvu NN 51/2001 ,i nisam u to sigurna ali vjerujem da će Vam netko ovdje sigurno sa sigurnošću moći potvrditi jer ja nisam pravnik i ne razumijem se najbolje u tu terminologiju ali znam sa sigurnošću da imate prava izboriti svoj mir

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svakako da ima na cemu, meni takve stvari uopce nisu pale na pamet. u 5 je sastanak sa advokatom... hvala. na Vas savijet sam kotaktirao i "utjerivacazakona" i nadam se da ce mi dogovoriti.. ovo sve mi sad daje neki smisao... tuzba ide - najbolje odmah.. prvi mail je dosao u petak, drugi u subotu, tako da je sve frisko!! dokazi su osigurani.... jos jednom hvala -iako niste pravnik...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kleveta

Članak 200.

(1) Tko za drugoga iznese ili pronese nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu,kaznit će se novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka.

(2) Tko za drugoga iznese ili pronese nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili

ugledu putem tiska, radija, televizije, pred više osoba, na javnom skupu ili na drugi način zbog

čega je kleveta postala pristupačnom većem broju osoba,

kaznit će se novčanom kaznom.

(3) Ako osoba protiv koje se vodi kazneni postupak zbog klevete dokaže istinitost svoje

tvrdnje ili opravdani razlog zbog kojeg je povjerovala u istinitost sadržaja kojeg je iznijela ili

pronijela, neće se kazniti za klevetu, ali se može kazniti za kazneno djelo uvrede (članak 199.),

ili kazneno djelo predbacivanja kaznenog djela (članak 202.)

 

Uvreda

Članak 199.

(1) Tko uvrijedi drugoga,kaznit će se novčanom kaznom do sto dnevnih dohodaka.

 

Postupci se za ova djela pokreću privatnom tužbom (250kn sudske pristojbe). Savjetujem odvjetnike s iskustvom iz kaznenog prava ili bar s iskustvom u sličnim postupcima.

 

Naveo sam kazneio djelo uvrede zato da bi vidjeli da nekad može biti elemenata uvrede, ali po onome što ste Vi opisali radi se o kleveti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija