Jump to content

Stranac u prometu


EnErgy667

Preporučene objave

Poštovanje gospodo!

 

Imam samo jedan kratki upit, naime trebao bih odgovor na to da li osoba sa dvojnim državljanstvom tj. konkretno Irskim i Hrvatskim smije u Hrvatskoj upravljati vozilom naših nacionalnih registarskih oznaka, a ne posjeduje hrvatsku vozačku dozvolu!? Bio bih zahvalan ako me itko može uputiti putem linka u narodne novine tj. kojim zakonom je to regulirano pošto u ZSPC-u traženo nisam uspio pronaći (ili sam to previdio).

 

Hvala unaprijed! E

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naravno da smije, samo kada ga zaustavi policajac, bolje mu je da ne petlja oko dvojnog drzavljanstva (kao sada na forumu :-D) nego da mu samo dade irske dokumente.

 

Članak 225.

 

(1) Stranac koji boravi u Republici Hrvatskoj i hrvatski državljanin koji boravi ili prebiva u inozemstvu pa dođe u Republiku Hrvatsku, može na temelju važeće inozemne vozačke dozvole koju je izdalo nadležno tijelo strane države, uz uvjet reciprociteta, upravljati motornim vozilom na teritoriju Republike Hrvatske.

(2) Inozemna vozačka dozvola za upravljanje motornim vozilima D kategorije neće se priznati osobama koje nemaju 21 godinu života, za C kategoriju 19 godina, C1 i B kategoriju 18 godina života.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, hoću samo napomenuti da nema nikakvog petljanja niti ilegalnih radnji (Irsku sam uzeo samo kao primjer). Svejedno mi je nejasno ako taj stranac nema kod sebe vozačku dozvolu te strane države, kako mu se može dokazati da je uopće i posjeduje (počinjem od toga da ima dvojno državljanstvo i važeću osobnu iskaznicu RH), pošto vjerujem da mup nema evidencije stranih vozačkih dovola!?

 

Unaprijed zahvalan! E

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija