Jump to content

prometna nesreća u alkoholiziranom stanju


nina16

Preporučene objave

prijatelj je skrivio nesreću s 2,7 promila (10 min nakon zadnjeg pića)i neregistriranim autom (ali ima plaćeno osiguranje), udario u auto koji je na semaforu čekao zeleno. njemu i suvozaču nije ništa, vozaču udarenog auta također, njegovu suvozačicu je odvela hitna zbog trzaja vratom. policija mu je oduzela vozačku, prespavo je u postaji pa su mu rekli da će mu svi papiri stići na kućnu adresu.

 

koja i kolika će mu biti kazna, postoji li mogućnost da je ikako smanji?

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Skrivio je nesreću 10 minuta nakon popijenog pića, ali ispitivanje alkoholiziranosti je sigurno obavljeno kasnije.

 

Vrsta sankcije ovisi o ocjeni ozljede oštećenog. Teške ozljede = kaznena, lake ozljede = prekršajna odgovornost.

 

Kako će se osiguranje postaviti prema počinitelju ovisi o točnom vremenskom razdoblju od dana isteka važenja police osiguranja do dana prometne nesreće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može se očekivati novčana kazna od najmanje 50.000 kuna, nešto od prekršajnog, nešto od regresnog postupka, zabrana upravljanja motornim vozilom na najmanje 12 mjeseci, kasnije liječnički pregledi, i tako to.

 

Nije vjerojatno nikakvo smanjivanje kako iznosa tako ni sigurnosne mjere, koja bi btw mogla u ovom slučaju potrajati i duže, ............

 

Ovo nije bio alkoholizirani vozač, ovo je bio potencijali ubojica, pa ni ne bi trebalo biti bilo kakvih smanjivanja, već naprotiv........

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba se informirati u policiji o ocjeni ozljeda.

 

Trebate na, navesti točan datum isteka prometne dozvole i točan datum prometne nesreće, da bi se mogla reći kolika je kazna za neregistriran automobil.

 

Kazna za alkohol je od 5.000 do 15.000 kuna ili 60 dana zatvora.

 

Ovisno o ocjeni ozljeda slijedi prekršajni ili kazneni nalog.

 

Za trzajnu ozljedu se izvuče cca 10.000 €, ali u ovom slučaju, osiguranje od počinitelja može regresno potraživati najviše 12 prosječnih mjesečnih plaća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekršajni se nalog izdaje u prekršajnom postupku i pred prekršajnim sudom i to će se dogoditi ukoliko se ozljede koje su pretrpjeli ozlijeđenici okvalificiraju kao lake tjelesne ozljede.

 

Kazneni nalog pod određenim se uvjetima izdaje u kaznenom progonu ukoliko su sudionici zadobili teške tjelesne ozljede ili ukoliko se ocijeni da je počinitelj počinio neko djelo (nedjelo) opisano Kaznenim zakonom. Postupak se vodi na potpuno drugačiji način pred Općinskim, odnosno Županijskim sudovima.

 

Prekršajni je progon "blaži" i jednostavniji od kaznenog progona i osude kao i posljedica osude koje proizlaze iz kaznenog postupka.

 

btw: najjednostavnije što sam mogao, u jednu opasku:

 

naime svrha je bilo kakvog progona i kažnjavanja da presuda ima dva "utjecaja" na počinitelja kao takvog (da mu nakon toga ne padne na pamet činiti nešto slično) i isto tako da se počinitelj osudi tako da i druge osobe vide da je "on učinio nešto loše" pa da ih to odvrati od takvog ponašanja (specijalna i generalna prevencija).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija